Do práce po 6-mesačnej materskej

tanicka907
12. feb 2023

Ahojte, chcem sa opytat ci je tu nejaka mamicka, ktora musela nastupit do prace a mala 6mesacne babatko. Ako ste riesili kojenie?

jazula
12. feb 2023

Ja som nastupovala, keď mala 8,5 mesiaca, to bolo ľahšie, už papala nejaké príkrmy. Nakojila som po zobudeni, pred odchodom do prace a potom hneď ako som sa vrátila domov. V podstate rovnako to funguje dodnes, má 21 mesiacov 🙂. Mala som paniku, že mi to moje jedine dieťa umrie cez deň od hladu, tak som skúšala aj zaviesť umelé mlieko, ale už z cumlíka na fľaši chytala hysák 🙈. Nakoniec cez deň väčšinou zjedla aspoň niečo z príkrmov a potom po mojom návrate dostala mlieka, koľko pýtala. Prosperuje pekne.
Nepríjemná stránka bola, že som prvých pár dni na wc v práci musela odsávať mlieko, kým sa upravila laktácia.

bluka2
12. feb 2023

Ja som nastúpila, keď mala 7 mesiacov a kojila som do 2,5 roka, UM nikdy. Večer pred spaním som napumpovala ručnou pumpou jednu fľašku a dala do chladničky. Počas noci a ráno som kojila dosť, spala so mnou. Mala vtedy 1 príkrm počas dňa a potom cez obedovú prestávku mi ju doniesli na kojenie. Nejako rýchlo to zbehlo a všetko ok

bluka2
12. feb 2023

A ano, aj v práci som potom odsavala - to máš bonus za snahu do kávy 😜

amelie2017
12. feb 2023

Pri prvej, ked mala 4 mesiace, pri druhom, ked mal 9. Kojeny neboli, ale v state, kde zijem je extra pauza na dojcenie. Aj ked vacsina zien si ju vyberie v kuse, nie po dni a o niekolko dni si "predlzi" matersku. Ale su aj take, co si odbehnu do jasli nakojit.
Inak 6 mesacne uz zacina s prikrami, tak v case prace prikrm a odsate mliecko. Treba babo ucit aj na flasku. Poznam takych naozaj vela a dojcili aj do 3- 4 rokov.

tanicka907
autor
13. feb 2023

Dakujem velmi pekne za reakcie. Bala som sa "ukamenovania".
V podstate rozmyslam ako sa to da spravit. O tri tyzdne mam termin, v septembri plne nastupujem do prace, cize predpokladam, ze si budem odsavat az kym sa to neupravi (ak budem mat mlieko atd). Ale citam, ze moze byt problem s flaskou, ze mala moze flasku odmietat. Nosit mi ju do prace neprichadza velmi do uvahy a jasle v praci sme nedostali. Tiez mame dve polhodinove pauzy na kojenie, ale tiez si to idem vybrat ako kratsi pracovny cas (teda chcela by som, samozrejme moze nastat, ze tu pauzu realne vyuzijem).
Nastastie uz sa zacina s prikrmami, tak aspon to ma ukludnuje.
Da sa naucit popri kojeni aj na flasku a striedat to alebo je praktickejsie rovno zacat s flaskou a odsavat si? Praktickejsie z hladiska nastupu do prace, nie dezinfekcia, cas, atd... resp ma zaujima, ze ci viem kojit a nejako naucit aj na flasku? Citala som skusenosti a ze je to celkom narocne, tak rozmyslam, ci neni lepsie zacat rovno s flaskou?

jazula
13. feb 2023

Dojcenie vopred nezavrhuj, ma dost benefitov pre dieta, aj keby si len do septembra mala dojcit. Moja mala tichy reflux a do toho pol roka som jej davala sirup trosku zriedeny vo vode flaskou a nebol v tom problem. Len potom som prestala a ona na flasu zabudla a uz ten gumeny cumel brala ako osobnu urazku 😂 Ale moja nemala ani cumel, ked som jej ho skusobne dala, tak potom pri dojceni tak inak tahala a bolo mi dojcenie velmi neprijemne. Ale pokial viem, casto napriklad baby kombinuju, ze dieta je dojcene a flaskou mu este davaju vodicku, alebo dokrmuju UM...zavisi, ako si to nastavis, ake bude babo, netreba vopred stresovat. Neboj, ak by bolo babo hladne a nevydrzi na nejakych zakladnych prikrmoch kym prides domov z prace, vezme na milost aj flasu ;). Plus este mi napadlo, ze mozes skusit zacat s prikrmami skor. Moja plne dojcena javila zaujem uz od 5,5 mesiaca, tak som vtedy aj zacala, necakala som do odporucaneho ukonceneho 6teho mesiaca.