Do práce na polovičný úväzok s dvomi deťmi

torri
31. júl 2024

Ahojte, mám dve detičky (3 a 1 rok) a mám ponuku ísť pracovať na skrátený úväzok na marketing odd. do hotela v ktorom som už v minulosti pracovala. Počas rodičovskej som si urobila 1. stupeň VŠ a teda pokračujem ďalej v štúdiu. Neviem či myšlienku pracovať mám ešte odložiť o rok alebo to prijať len skrz finančných výhod, ale aj aby to vyzeralo potom lepšie v životopise, že už som niekde pracovala po 3 rokoch rodičovskej… alebo si ešte užiť ten rok dva na rodičovskej doma. Staršia už chodí do škôlky a mladšia by bola buď so mnou, alebo pri starých rodičoch. Manžel je od rana do večera mimo dosah. Ďakujem za vaše názory

di1234
31. júl 2024

@torri Ahoj 🙂 ja by som na tvojom mieste do toho išla. Myslím, že ti dobre padne socializácia, v životopise to tiež bude dobre vyzerať a nie je to plný úväzok čo je super. Držím silno prsty 🍀

babulkomale
31. júl 2024

@torri ja by som si uzila deti, tu ta kazda posle "šupdopráce", lebo niektore nevedia vydrzat s detmi, lepsie im je s cudzími v praci a navyse tam lepsie platia ako na rodicovskej 😃
Ja to takto mam, ale uz pri vacsich detoch, relax v praci. Odkladat malicke deti, to som nikdy neuznavala.
To je denne ist niekam na 4 hodky alebo ako?

babulkomale
31. júl 2024

@di1234 ovela socializovanejsia som bola na MD a RD ako niekde sama v kancli, samozrejme zalezi od nastavenia matky, ci sedi doslova "doma" a zalezi na charaktere prace.
Vzdy som vychádzala z toho ze pre deti je matka nenahraditelna, ale zamestnavatel ta vymeni mihnutim oka, ako tu casto citame, aj ked sa tvari ze topka, aby nemusel hladat niekoho ineho.

lienka.7
31. júl 2024

@torri pokial mas možnosť a na to podmienky, prečo nie. Za tie 2 roky sa zapracujes a potom môžeš pokojne plynulo prejsť na full time. Budu ta poznať, aká si a pod. Je to ale iba o tvojom nastavení, nie je zle ani riešenie byt doma ani ísť pracovať.

gabika0825
31. júl 2024

Pockala by som dovtedy kým dcéra nenastúpi do škôlky. Je naozaj ešte veľmi mala, ak by to bola praca z domu na pár hod. tak to ešte áno, že s ňou vieš byt doma, ale ak máš niekde pravidelne dochádzať a ešte aj s malým dieťaťom, tak určite nie

miadi
31. júl 2024

Nepozeraj na to ako co bude vyzerat v zivotopise . Rozhodni sa pre verziu ktora je tebe osobne prijatelnejsia. Mas pravo uzit si babo doma alebo ist pracovat. Cokolvek co robi tebe psychicky lepsi pocit je pre teba ta spravna volba . Niekto tu pracu chce potrebuje viac iny menej . Niekto si ten cas s detmi vie uzit viac ina menej . Ty sa poznas vies co zvladas co potrebujes . A ako to zvladne tvoje dieta

zuzanockamt
31. júl 2024

@torri Riaď sa podľa seba, ako to ty cítiš. Ak máš na to podmienky - budeš stíhať domácnosť a deti a máš zabezpečenú starostlivosť o ne v čase tvojej neprítomnosti - tak to skús. Ak to nepôjde, stále máš možnosť sa vrátiť na RD.

personality
31. júl 2024

Tvoj životopis je každému tak u prdele. 😏 Treba sa zariadiť podľa seba. Ty vieš koľko času chceš venovať deťom, či budeš z práce chodiť spokojnejšia alebo unavenejsia. Peniaze by mi za to nestali, samozrejme ak by som ich nepotrebovala na prežitie. Tak isto by mi za to nestali cudzí ľudia a už vôbec nie životopis.

di1234
31. júl 2024

@babulkomale to je úplne v poriadku 🙂 každá musí robiť podľa seba presne ako tu píšu viaceré a tak, aby to im vyhovovalo. Všetko je to samozrejme aj o kompromisoch v rámci rodiny s partnerom, babkami a pod. Nemyslím si však, že žena, ktorá ide do práce už takto skôr odkladá svoje dieťa. Ja som bola od jedného roka počas týždňa u babky s dedkom, lebo mamka pracovala už takto pred 30 rokmi a tu som bez akejkoľvek traumy. Rovnako tak veľa mojich kamarátok, ktorých mamky pracovali. Na SVK máme neobvykle dlhú MD a RD a to je fakt. Ja som vyjadrila svoj názor, nech sa akokoľvek autorka rozhodne, držím jej prsty. Len by ma mrzelo, aby sa v nej zakorenilo, že je zlá mama, lebo odkladá niekde svoje dieťa. Nie je to tak podľa mňa.

simona20201309
31. júl 2024

@torri pýtaš sa na názor tak si ho dovolim povedať tak ako si to myslím
Načo si mala deti? A načo rovno 2???? Načo?
Ty kks. 3r a 1r, VŠ, a rovno práca? Študuješ sociálnu prácu že máš toľko času a tak strašne sa nudíš?
Nie nepochopím to ako vôbec môžeš nad tým uvažovať. Takže deti ti výchovaju inštitúcie a starí rodicia. Lebo pri 2 malých deťoch(bavime sa o veku do 3r!!!!), VŠ a práci budeš mat čas na deti asi tak ako ja na psa. (Preto ho nemám.....)

zuzubb007
31. júl 2024

@simona20201309 fúha ty si daka nabrusená, za jedno 3 ročné dieťa patrí do škôlky a to menšie 1 ročne písala, že môže bravat aj zo sebou, ešte nikoho nezabilo 4 hodiny pracovať, socializuje sa aj ona aj deti čiže sa mňa ideálne nech ide do toho, a kto chce sedieť 12 rokov doma nech si spraví 4 deti a hotovo každý nech sa stará o seba

simona20201309
31. júl 2024

@zuzubb007 Nie som nabrusena. Taky mam na to názor.

di1234
31. júl 2024

@simona20201309 viem, že je to tvoj názor a všetci ho tu rešpektujeme rovnako, ako ty rešpektuješ názory iných 🙂. Ti len napr. priblížim taký príbeh z môjho vlastného okolia. Moja kamarátka z detstva od 1 roka chodila do jasiel, lebo jej mamka študovala medicínu. Mala staršieho brata, ktorý taktiež chodil do škôlky. Jej mamka medicínu úspešne doštudovala, začala pracovať a je to PANI doktorka. Z kamarátky rovnako “vyrástla” doktorka, ktorá momentálne zachraňuje tých najzraniteľnejších pacientov, ktorými sú deti. Z jej brata je úspešný architekt. Majú všetci obdivuhodné rodinné vzťahy. Zaslúžila by si takáto žena takýto “hejt “? Podľa mňa teda rozhodne nie. Za mňa si zaslúži rešpekt. Netreba zovšeobecňovať, naozaj sa všetko dá, ak sa chce a máš pri sebe tú správnu podporu. Poznám ženy, ktoré si “užívajú” deti na RD čo najdlhšie to ide a teda chudák deti v niektorých prípadoch. Rovnako poznám deti, ktorých mamky pracujú (rôzne) a deti majú detstvo, ktoré sa im dá závidieť. Ešte raz hovorím, ja tvoj názor rešpektujem, ale buďme tu k sebe slušné a nevyvolávajme v sebe pocit, že sme lepšie alebo horšie matky. Neexistuje žiadny univerzálny návod na výchovu a materstvo.

simona20201309
31. júl 2024

@zuzubb007 nikoho nezabil pracovať 4h? Véd bude pracovať ešte predpokladám minimálne 30r. Ešte sa toľko narobí že až. Ale tie det8 budú malé už len chvíľočku. Mne by to nedalo.
A to pracujem od 18r, VS externe ale na dieťa som si tie 4r našla

kristinapetronela
31. júl 2024

Je to len a len na tebe ako sa rozhodneš ... Nevieme akých máš starých rodičov ani nič viac ... Ja by som išla ale ty môžeš byť v inej situacii

lienka.7
31. júl 2024

@simona20201309 ja s tebou uplne súhlasím, minimálne do 18tky treba byť doma predsa! - k dispozícii a starať sa 24/7/365👌 samozrejme to myslím ironicky. 🤦‍♀️
Akoze fakt by mali ten nezmysel ako 3 ročná rodičovská nadobro zrušiť, vlastne iba "zrovnopravnit" s vyspelými krajinami, na ktoré sa mimochodom tak radi odvolávame vo všetkom inom... ako kedysi, byt do roku doma a potom nech sa paci, zariad sa ako ti vyhovuje. Bud budeš doma a bude ta zivit muz alebo nastúpiť do práce a bude ti dieta vychovávať stat alebo babka, mimochodom tak, ako tomu bolo aj za našich čias.

luccija
31. júl 2024

@torri ročne by som k starým rodičom nedávala...aj, keď len na 4?hodiny.Pockala by som aspoň rok, ak chces ísť medzi ľudí a financie potrebuješ, tak choď ...vrátiť sa môžeš kedykoľvek .staršia býva často chorá?

di1234
31. júl 2024

@simona20201309 a inak, práve vtedy keď sa bude chcieť zamestnať a dať deťom čo bude treba, aby prispela do rozpočtu bude jej životopis zaujímať potencionálnych zamestnávateľov. Mamičky po materskej majú veľký problém zamestnať sa, netvárme sa, že nie. I keď najnovšie výskumy ukazujú, že sú to tí najspoľahlivejší zamestnanci práve kvôli ich povinnostiam s detičkami a na to nadväzujúcim time managementom.

sense
31. júl 2024

Rozhodni sa podľa vnútorného pocitu, nie podľa životopisu alebo názoru okolia.
Vždy je možnosť sa vrátiť na rodičak ak by to bolo nevyhovujúce.

babulkomale
31. júl 2024

@di1234 za mna to odkladanie je. Mini dieta potrebuje v prvom rade mamu ak ju ma, malo by byt primarne s nou, s nou sa socializovat, s nou objavovat svet.
Ja mam brutal samostatne deti pretoze som im naplnila potrebu blizkosti, ked boli mini a teraz sa mi to vratilo.
Kamoska chcela aby sa deti na nu neviazali, lebo ze pootom je problem dat k babke, dat do skolky a co dosiahla ze ich davala spat po susedoch? Decka sa od nej neodtrhnu lebo im chyba, stale maju pocit ze nie je nablizku, ze odide. Trojrocna jej visi na cecku doslova stale, aj ked uz nekoji.
Cize opacny efekt, o ktorom kazdy nevie.
Moji chodili od dvoch rokov spavat aj k babke, lebo CHCELI, v skolke od prveho dna tazka pohoda bez placu...nerobim si zasluhy s tou skolkou, vela robi povaha dietata.
Ale ze som im naplnala potrebu blizkosti a vdaka tomu sa nebali vykrocit do sveta, za tym si stojim. Bola som tu pre nich v utlom detstve.

di1234
31. júl 2024

@babulkomale opätovne, je to v poriadku. Ty máš nejaké negatívne skúsenosti s kamoškou, ja mám zase veľmi pozitívne skúsenosti s kamoškou, ktorú deti milujú a napĺňa im pocit blízkosti aj keď pracuje a pracuje veľmi tvrdo a usilovne, aby mohla s tými deťmi byť a robiť im krásne detstvo. Za teba to odkladanie je, za mňa nie. Ktorá z nás má objektívnu pravdu? Ani jedna. Každá mama je iná, každé dieťa je iné a každá výchova je iná. Ja netvrdím, že tvoja je dobrá. Netvrdím ani, že kamarátkina je dobrá. Ja tvrdím, že ani jedna nie je zlá a jediná vec, ktorú odsudzujem je vzbudovanie pocitu, že niekto je zlá mama, pretože robí inak ako si ja myslím, že je dobré robiť. To je všetko 🙂

babulkomale
31. júl 2024

@di1234 však ok, nič iné netvrdím.
Nepoznám nič ako "vzbudzovanie pocitu že niekto je zlá mama".
Ak si to niekto o sebe myslí, odráža to jeho vlastné nastavenie.
Ja som len skonštatovala, že jej nevyšiel zamýšľaný efekt.
Nikdy by mi nenapadlo hodnotiť, aká je mama.

ktochytavzite
31. júl 2024

@torri a. Udes stihat skolu?Ak by to malo byt na ukor skoly,tak nie radaej inak si sikovna pri takych,malych detoch stihat aj VS👍Len ak nemas kam deti dat ,rataj s tym ze v skolke budu chore zo zaciatku,cize moze to ovplyvniť sj studium resp cas na ucenie

vilma7
31. júl 2024

Ja pracujem od 6.mesiaca detí, keďže žijeme v zahraničí, materská je 16 týždňov.
Ja som prácu veľmi uvítala, pre mňa je to psychohygiena ;)

simona20201309
31. júl 2024

@lienka.7 úplne choré porovnávať sa neustále so zahraničím..... inak, aj v zahraničí ostávajú niektoré matky doma s deťmi dlhšie, niektoré ostávajú v domácnosti aj celý život.
Považujem sa takú primitívnost sťažovať sa na to, že to nas štát umožňuje....
Napriek celému debilnemu systému aspoň niečo čo je správne. Každý psychológ odporúča byť doma s matkou aspoň do 3r. Aspoň...!
Mne sa nechce toto ani rozoberať ani rozpisovať ale domovy dôchodcov to istia

simona20201309
31. júl 2024

@lienka.7 ty si strc svoje dieťa aj hneď po pôrode, ale nesnaž sa ma presvedčiť, že je to normálne lebo v zahraničí to normálne je

kate_cs
31. júl 2024

@torri ak nutne nepotrebuješ tie peniaze, rozhodne by som zostala doma. Je to dokázané aj vedecky a podložené, že jednoducho dieťa do troch rokov potrebuje primárne rodičov, získať bezpečnú vztahovú väzbu a ovplyvní ho to aj ďalej do života. Ak máš možnosť, že si môžeš vybrať, uzi si ešte pokoj a deti. Pracovať budeš ešte ďalšie roky.

babulkomale
31. júl 2024

@lienka.7 nerozumiem, co sa tu zasa zavzdusnujes, MD ani RD nie je povinna, pracovat mozes do umoru hned po porode, este aj zo tri brigady si najst.
Kazdy predsa vie, ze si na RD doma prakticky zadarmo, tie prispevky su smiesne oproti platom, nic to nepokryje, absolutne si nemyslim, ze motivacia byt s detmi na RD je financna.
A ospevovane zahranicie 😃 tam je kopa zien nielen doma, ale este aj nevaria, k detom maju aupair, na dom upratovacku, na záhradu zahradnika a nejedna sa len o milionarov. Valaju sa na gauci a jedia donasku kym aupair venci deti.
A ty tu nenavidis slovenske zeny ze makaju doma okolo domacnosti,zahrady, deti, velakrat na RD aj okolo svojich chorych rodicov a pridem im nejakych 500€ v lepsom pripade 😃
Kazdy riesi ako vie, niekto z uspor ako tu casto citame a niekto ma manzela, ktory zarobi na chod domacnosti a vypadok prijmu si ani nevsimnu, ako to bolo napr. u nas. Nam sa deti neprihodili, my sme ich mali aby sme sa im venovali.

martul
31. júl 2024

@torri A tvoji rodičia čo na to hovoria, že sa budú starať o ročné dieťa. Ono je to dosť namáhavé, začína chodiť, neobsedí sekundu, treba mu robiť program /ale veď to všetko vieš/, ja si neviem predstaviť, že by som im dala dieťa, že starajte sa. Aj keď by to bolo len na skrátený.
Každý deň je tu milión tém, ako sa mamičky sťažujú, že im rodičia nepostrážia deti ani len cez prázdniny. A paradoxne všetky tam píšu, ako by to svojim rodičom nikdy nespravili, povinnosť starať majú rodičia,....atď.

lienka.7
31. júl 2024

@babulkomale na ten tvoj vylev nema ani zmysel reagovať... snáď jedine. Ano, v tom zahraničí sú tie ženy doma, ale za svoje... nie za štátne ako väčšina u nás, vies 😉
@simona20201309 ty sa ukludni, ok?
Je zaujímavé, že v zahraničí potom asi psychológovia nie sú, ze? A nie všetky deti sú tutmaci, ktorí musia vysiet na matke najlepsie do 15tky, vies.