Ahojte. Potrebovala by som môcť ohľadom dňoch medzi vypovedou v jednej firme a nástupom v druhej firme. Vec sa má tak že pracujem za dosť nízky plat a tak som si nasla lepšie platene miesto v inej firme. Lenže v mojej terajšej práci mi nechcú podpísať výpoveď, čiže to vidím tak že neprídem a vypoved mi dajú tak či tak. Lenže kým ja nastúpim do novej práce tak tie dni čo nebudem zamestnaná budem platiť sama alebo mám ísť na sociálku? Aby som mala platené odvody..neviem ako mám postupovať .. Ďakujem za odpovede. 🙂
a kedy by si mala nastúpiť do novej práce? a kedy chceš skončiť v súčasnej práci?
môj muž takto nastupoval, ale on sa so zamestnávateľom dohodol. skončil 31.5. a do novej práce nastupoval až 5.6. musel si doplatiť odvody do ZP za tých 5 dní. do SP neplatíš nič. v týchto dňoch bol v podstate dobrovoľne nezamestnaný
výpoveď podaj oficiálne, ako píše vyššie. keď sa nebudú chcieť dohodnúť, budeš musieť dodržať výpovednú lehotu. ja som sa zatiaľ vždy nejak dohodla i keď nie vždy to bolo ľahké, chcelo to kompromis z obidvoch strán a aj trpezlivosť od nového zamestnávateľa, ale dalo sa. akurát jeden mi zavaril tak, že sme sa na papieri dohodli na termíne ukončenia, ale počas tej výpovednej doby ma v robote "nechcel vidieť" (urazil sa, že odchádzam), takže som tam nebola, neplatil mi to pochopiteľne a nakoniec som sa dozvedela, že mi to u účtovníčky nahlásil ako absenčky. takže to vyzeralo aj na problém, keďže kvôli tým pár dňom mi takmer nevyšla podpora v nezamestnanosti. hold, ľudia sú rôzni, preto pozor.
ked nenastúpiš do práce, môže ti písať absencie a z toho nejaký ten problém je, ideálne sa dohodnúť so zamestnávateľom, prispôsobiť sa nejakej výpovednej lehote - treba kompromis z oboch strán
od kedy ťa potrebuje nový zamestnávateľ?
@jamika27 absencia by mi nejak nevadila keby som už mala sľúbenú novú robotu. určite by som sa tým vyhrozila že neprídem a nech teda dajú absenciu. s týmto majú aj oni nejaké papierovačky navyše a zvyčajne sa zlaknú toho že sa aj tak nič neporieši ked ťa nepustia. samozrejme najprv by som sa snažila to doriešiť bez vyhrážania sa takými vecami ale nasilu by ma tam neudržali
@gabriellka tak pri tej absencii, neviem, že či by ťa vzali na ÚP, respektíve neviem či by ti boli platené tie dni kým nastúpiš na novú pozíciu, z dôvodu absencie. Asi by si si to musela práve z toho dôvodu platiť sama. To je pravda, že aj zamestnávateľ má papierovačky - to je už na tebe, či do toho pôjdeš, preto píšem, že vždy je vhodná dohoda - kompromis.
Jasné, že vyhrážaním nikoho neudržia, ale zase ak vyjdeš v ústrety ty im a potiahneš im nejaký ten týždeň kým si nájdu náhradu ... mohli by ti podpísať nejakú dohodu s dátumom, ktorý by ti vyhovoval. Preto sa pýtam, že kedy máš nástup na novú pozíciu.
nastupit mam teraz 20.4. takze neviem .a bola som doteraz na PN kedze za 340e za cely mesiac odpracovany som bola radsej doma ako v praci a som aj usetrila na cestovnom ktore mi ani nepreplatili
a teraz su tie sviatky tak uz vobec neviem..lebo zamestnavatel mi vypoved neda aj som sk snim otom pisala ..kedze oni za cely rok nikoho nevedeli zohnat knam..tak pochybujem ze zohnaju niekoho za mna..
@amca1812 20.4. nastup do novej prace. Nech Ta novy zamestnavatel prihlasi do SP, povedz mu co je vo veci.. A do starej prace jednoducho nenastup.. Nie si ziadny rukojemnik, aby Ta niekto drzal na silu. Nechaj v starej praci vypoved dohodou..
@amca1812 nuz to svedci o tom aky je to skvely zamestnavatel...
dakujem ze ste mi pomohli 🙂
@margotka33 Vypoved dohodou neexistuje.
@evittam tak dphoda o skonceni pracovneho pomeru.. ;)
pozri si v zmluve ci nahodou nemas financne postihy ak nedodrzis vypovednu dobu. a neprist do prace to je taky nefer. celkom ma zarazila aj veta ze za 3č0 sa ti oplati ist do prace a este aj usetris na cestovnom. ked si podpisovala zmluvu vedela si ze budes robit za ten plat. Prepac, ale strasne neferove mi to pride od zamestnavatela. poviem ti ze ked ma zaemstnanec takyto pristup asi by som sa nechcela dohodnut.
@stastnablcha asi je taky skvely k svojim zamestnancom.. Mozno si aj ty taka zamestnavatelka.. 🙂
@stastnablcha vies ja som svojho casu zobrala pracu na 3 smeny uplne mimo mojej kvalifikacie.. na tu pracu stacila podla mna ZS.. 🙂 Nemala som na vyber.. Bola som tam nieco cez dva roky.. Povinnosti som si plnila, pracovne soboty v ramci nadcasu tiez.. Zo strany zamestnavatela sa stale zvysoval tlak na zamestnancov.. Napr.vobec sme nemali narok na prestavku.. Ak niekoho nacapali, ze si urobil kavu dostal ,,pokutu,, 50€.. Soboty sa neplatili, hodiny sa setrily na cas, ked bude napr. zastavena vyroba.. Pytat si dovolenku na nejaku svoju sukromnu vec nemyslitelne.. Paragrafy sa nepreplacali.. A prisiel rozkaz, ze sa bude robit kazdu sobotu do odvolania.. cca 3mesiace.. Bez naroku povinnej psychohygieny a patricneho ohodnotenia.. Polozila som zamestnavatelovi na stol vypoved s tym, ze odchadzam.. nakolko som samozivitelka, mam malolete dieta a nasla somsi pracu nie na smeny, ale taku aby som stihala dieta aj domacnost.. Ze ja takto uz dalej pracovat nemozem.. Vypoved,,dohodou,, ku koncu mesiaca.. cca asi 3 tyzdne do konca mesiaca.. No mala si vidiet ako vyvadzala riafitelka, ze ona mi neda odpoved, ze dvojmesacna vypovedna doba, potom, ze az si ona za mna najde nahradu.. a drzala ma v sachu.. Nezaberali rozumne argumenty.. Potom som vytiahla kartu, ze nakolko somsamozivitelka, tak jej prinesiem oficialnu ziadost podla zakona, ze mi nemoze nariadit nadcas, ani nocne smeny.. Robila jak besna.. Volala si kolegyne ako si plnim pracovne pivinnosti.. A preco chcem odist.. Bola som rozhodnuta, ze proste od prveho do tej prace uz nenastupim, prave pre to ako sa stravala.. Nebola s nou rozumna rec.. Nakoniec si ma zavolala, dala mi dovolenku a vypoved podpisala.. V jej pripade to bolo velke EGO... Poviem ti, baby co prisli po mne tam vydrzali tak mesiac.. To neznamena, ze ked autorka podpisala zmluvu, ze tam bude robit za 300e do konca zivota.. Casto je to o EGACH zamestnavatelov.. ;)
@margotka33 pravdu máš, veľakrát ale aj o egách zamestnancov
@stastnablcha ty si zabila 😀
to mi chces povedat ze keby si niekde robila za manimalnu mzdu a niekde inde by ti ponukli raz tolko ze by si ostala vo svojej povodnej praci len aby si bola ferova voci svojmu zamestnavatelovi????
nech je teda aj ten zamestnavatel fer a zdvihne jej plat a ona neodide. ked da zaujimave benefity najde si nahradu hned zajtra. a nemyslim tym prehnane benefitt. kludne staci 8 h.prac.doba. volne vikendy a plat aspon 500 € a garantujem ti ze tych zamestnancov najde
@margotka33 ja s tebou suhlasim ze su zamestnavatelia ktorým by som dala pravitkom po prstoch.. a su paky aj na strane zamestnanca ako na takeho psychopata vyzriet. som plne za dodrziavanie vsetkeho co dodrzane ma byt, o dodrziavani dobrych mravov a zakona a ludskosti. ale na oboch stranach. tak ako ma vytaca ze zamestnanec blbne, tak (a casto este viac) ma vytaca ked blbne zamestnavatel
@gabriellka
ako zabila. hovorim, ze ostat na PN lebo sa mi neoplati chodit do prace je "parada". lebo keby ste mali firmu a zamestnanca, ktory je kazdu chvilku doma, pripade u lekara a musis zhanat nahradu tak je to tak neskonale drahe ze nemas na zvysovanie. musis ako zamestnavael preplatit 25 dni dovolenky, 14 dni lekara, 15 statnych sviatkov.. to mas 2 mesiace za nieco co nik neurobil. ako zamestnanec sa vytesujem, ako zamestnavatel placem.
a keby som robila za minimalku, tak viem dopredu do coho idem a ano jasne ze si hladam.. ale som ferova .
Priatel takto neprisiel a 2 dni si musel doplatit zdravotku..tych par eciek ta z biedy nevytrhne, ked aj tak budes mat vyssi plat.... len pozor pri vyuctovani zdravotky..o rocnom hovorim..nas tak obtiahli o dalsich 8 e... zaplatili sme to, ale bolo to uuuplne odveci...
@stastnablcha vieš čo? nejdeme sa tu doťahovať, lebo aj zamestnávateľ a zamestnávateľ je rozdiel a tak isto nie je zamestnanec ako zamestnanec.
pre mňa má výpovednú hodnotu o zamestnávateľovi aj to že dá plat 340 € a potom sa čuduje že mu ide zamestnankyňa radšej na PN-ku. no ja sa nečudujem, ale každá máme na to iný pohľad. ja som mala zamestnávateľa ok a nebola som donútená zneužívať ani PN-ku ani paragrafy. ale nie všetci sú takí, takže tam už potom platí aký požičaj taký vráť
@gabriellka mas pravdu zbytocne sa ideme dotahovat 🙂
len 340 nebol plat, ale nahrada mzdy pocas PN a to je 55% z denneho vymeriavacieho zakladu. ale mozno som zle citala
v kazdom pripade suhlasim ze aj zamestnavatelia vedia byť poriadne mrchy a ako sa do hory vola tak sa ozýva..
Pri minimálnej mzde je PN cca 240Eur/mesiac. Cize ak mala PN 340Eur tak mala vyssiu mzdu.😉
Treba dat pozor, lebo za "Acka" ta nemusi zamestnavatel vyhodit. Moze, ale nemusi. Ked chce robit problemy, moze ich robit. Za kazdy den Acka moze strhnut 2 dni dovolenky, ak sa nemylim, a mozes ist do minusu (teda mozes byt ty dlzna zamestnavatelovi). Tiez moze dat k nahrade skodu sposobenu tvojou neospravedlnenou nepritomnostou (byva definovane v zmluve). Teoreticky, ak by ta neprepustil za acka a stale ta mal ako zamestnatca, moze dat k nahrade skodu do vysku stvornasobku mesacneho platu (nemam overene). treba sa skusit dohodnut. zli ludia vedia byt este horsi, ked im sliapnes na odtlak...drzim palce
@amca1812 tak vypoved urcite doruc, doporucene,aby si mala doklad. Mozno mas v zmluve nejaku vypovednu lehotu kt musis akceptovat al potom ukoncit dohodou... Nasledne sa zvykne cerpat dovolenka. A neviem kolk dni potrebujes vykryt ale najlogickejsie mi pride ist sa registrovat na urad prace - a potom sa odhlasis.