Dnešní zamestnávatelia

3. júl 2022

Ahojte
Chcela by som s vami podiskutovať na tému ohľadom dnešných zamestnávateľov.
Nepríde mi úplne v poriadku, že keď nastúpite do novej práce,pracujete tam bez zmluvy, zdravotné poistenie začnú platiť po týždni, nemôžete ísť poriadne na wc, prestávky netolerujú, internet v pokladni musíte pripájať zo svojich dát v mobile...keď pozerám na internete pracovné ponuky, veľakrá vidím napísané že zamestanecké výhody sú výplata na čas, alebo ľudský prístup...ako fakt? Nemá to byť samozrejmosť?
Vám príde takýto prístup v poriadku?

radkasswe
3. júl 2022

Mali sa lepšie učiť 🙂 ... Tak niekomu to vyhovuje byť vykorisťovan či otrok ...

maranta_leuconeura
3. júl 2022

Nie, nie je to normalne, ak chces, ries to s inspektoratom prace. V skusobnej mozes odist z hodinu na hodinu, nemusis nic vysvetlovat.
A vyplata na cas-vyplata moze prist az do konca nasledujuceho mesiaca, skor sa ako benefit berie vyplata do 10. v mesiaci a pod.

sisa_s
3. júl 2022

Dovolia si zamestnavatelia tolko, kolko si ludia nechaju 🙂 ak niekto je ochotny robit bez zmluvy + dalsie praktiky, jeho hlupost

janai1
3. júl 2022

To o hovoríš o akých zamestnávateľoch? Nič také som v živote nezažila

pribinak
3. júl 2022

Ako môžeš nastúpiť a nemať podpísanú zmluvu?
Veď v podstate pracuješ na čierno a v prípade kontroly máš problém aj Ty
Nerozumiem prečo si nastúpil do práce pokial nemáš zmluvu?
To je zásadná chyba. Ďalej som radšej ani necitala

petamich
3. júl 2022

v zivote by som bez pracovnej zmluvy, v ktorej je okrem ineho uvedeny vyplatny termin nesla pracovat a rovnako by som si ani neposlala zivotopis do firmy, ktora ako benefit uvedie vyplata nacas 🤷‍♀️ vsak to je zakonna povinnost

nastastie som nikdy nic take nemusela riesit, pracujem aktualne vo svojom 4. zamestnani a ani na jedneho zamestnavatela nemozem povedat pol kriveho slova

radkasswe
3. júl 2022

@petamich no ako kde lebo manžel má v zmluve spravidla 13 ale v januári dostane kalendár výplat na celý rok tak raz je to skôr a inokedy neskôr o deň -2

kapanek1
3. júl 2022

Múdre ste múdre všetky, všetci. Tak dajte peniaze vy, možno nemá niekto na výber keď pracuje na čierno. Jasné že je to hlúposť, aj výplata na ruku a na zmluve minimálka. Na začiatku sa dá pracovať aj takto a popri tom hľadať druhé.

sissy27
3. júl 2022

No neviem, za svoj život som aktuálne v 4. zamestnaní - nastúpila som až po podpísaní zmluvy, do sociálky a zdravotky som bola vždy prihlásená v deň nástupu, nikdy som nemusela investovať nič svoje, na wc/prestávku, k lekárovi, dokonca aj vybaviť si súkromné veci som vždy mohla kedykoľvek bez väčších problémov… a to som vždy pracovala pre súkromné firmy, nikdy nie štátna/verejná správa. Ja by som napríklad nenastúpila kým nemám zmluvu, ty si to prečo urobila?

sisa_s
3. júl 2022

@kapanek1 ano, sme mudri, lebo sa nenechame zdierat 😉 potom pride vazna diagnoza, pn, ocr a clovek ma 💩...praca nacierno sa neda ospravedlnit nijak...rovnako v korone sa najviac stazovali ti, co plat minimalka a na ruku pomimo zvysok, ale zrazu chceli neviem ake kompenzacie

denithestrange1993
3. júl 2022

Pokial tam pracujes bez zmluvy je to tvoja chyba.

petamich
3. júl 2022

@radkasswe no ak ma manzel v zmluve spravidla 13, tak je to stale v sulade s pracovnou zmluvou, vyplatny termin je zavazny nielen pre uhradi miezd zamestnancom ale aj pre odvody do Socialnej poistovne atd. takze nechapem ako moze byt vyplata nacas benefit - to som viac reagovala na prispevky, kde sa uvadza, ze vyplata vlastne moze chodit ako chce - 12. alebo 28. (schvalne extrem)

my mame napr. 12. (tusim) a za x rokov co som vo firme sa raz stalo, ze prisla 13., ked bolo malo pracovnych dni, lebo tam padli statne sviatky a vikendy, maj to bol presne si to pamatam 🙂 a pred tym u zamestnavatelov sa to nestalo nikdy

autor
3. júl 2022

@pribinak pracujem v takom malom stanku v nakupnom centre, netusila som ze nebudem mat zmluvu,nikdy sa mi to nestalo este

markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
petamich
3. júl 2022

@markus1 je to zial smutne a ano zial obcas clovek nema na vyber, len na druhej strane, pravdou je, ze ak sa vzdy najde niekto, kto podpise takuto zmluvu (a on sa najde), tak potom je to proste zacarovany kruh a vyhra vzdy len ten zamestnavatel

kapanek1
3. júl 2022

@sisa_s To je pravda, ale keď ideš po škole napríklad na milión pohovorov a nič. Chodiť sa stále hlásiť na ÚP, posielajú ťa na kadejaké školenia, prednášky... Na chvíľkovej práci " na čierno" a popri som si hľadať druhé "normále" zamestnanie. To si dovolím napísať veľa ľudí zažilo. Bohužiaľ. Ako byť doma bez peňazí.

markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
liusa82
3. júl 2022

A kvôli tomuto som velmi rada že som sama sebe šéfkou.Neriešim zamestnancov ani šefa a mám svätý pokoj.Keby sa dakde klasicky zamestnám tak by ma vyšupli už v skúšobnej dobe hádam ani pár dni by som nevydržala alebo by som šefka poslala niekam ja už v prvé dni a bolo by vystarané😀 Neznášam ked mi dakto rozkazuje a diriguje mi.Ja som odjakživa vedela že si raz svoje dačo budem musieť otvoriť inak bude velmi zle

pribinak
3. júl 2022

Prepáč, ale ako môžeš začať pracovať bez zmluvy? Ak by sa niečo dialo, mizes byt obvinený aj z krádeže

radkasswe
3. júl 2022

@kapanek1 a nechceš ísť na brigádu dám ti peniaze na ruku bez gastraca a nápoja a nejako sa dohodnem na cene s manželom ... Potrebujem pokosiť pole nemusíš si nič nosiť kosu mám .... Takých ako ty potrebujem viac

kapanek1
3. júl 2022

@radkasswe Ďakujem, viac info si prosím. 😀

radkasswe
3. júl 2022

@kapanek1 mesto Martin ak si zďaleka tak sa doprava ako chces nejaké peniaze potom dáme po práci a uvidím koľko si zasluzis

kapanek1
3. júl 2022

@radkasswe Ďakujem, prídem.

radkasswe
3. júl 2022

@kapanek1 Píš ušetris mi veľa práce aj peňazí aj autorka môže prist

elizabet173
3. júl 2022

je na tebe, či takú prácu s takými podmienkami prijmeš. Bez zmluvy by som neodpracovala ani desať minút.

valeria_h
3. júl 2022

Takého zamestnávateľa nahlásiť. Pokiaľ budú ľudia ticho, nič sa nezmení.

karelova
3. júl 2022

Neviem v akych sferach sa pohybujes ale v živote som sa s takym zamestnávateľom nestretla. A aj môj 'dnesny' zamestnávateľ je super, nemam si na co sťažovať.

ice8
3. júl 2022

"internet v pokladni musíte pripájať zo svojich dát v mobile"
mam zo zasady mobil bez internetu, ten z teska za 14.90eur..

elizabet173
3. júl 2022

@ice8 a nemusíš mať vôbec mobil, nie je to povinnosť, takže smola pre zamestnávateľa
@kapanek1 som v ôsmom zamestnaní, nikdy som sa nestretla s ničím, čo bolo uvedené v úvodnom príspevku a to som nepracovala len v jednom odvetví. Ak by som bola v núdzi zoberiem radšej menej platenú prácu, aj úplne mimo obor, ale nikdy by som nepracovala bez pracovnej zmluvy

babulkomale
7. júl 2022

Nie, nepripada mi ti v poriadku. A preco to tak je? Lebo si to ludia nechaju. Keby sa kazdy jeden ozval a zdvihol obocie ked mu navrhnu "minimalka na papieri, zvysok bokom", tak by si to nikto nedovolil. Ale ludia potrebuju peniaze, tak suhlasia s hocicim. To je velmi smutne. Pravne povedomie u nas je biedne.