Disciplína v školskom klube - rady pre vychovávateľku

26. sep 2023

Som začínajúca vychovávateľka, neviem si poradiť s disciplínou v klube.Mám tam deti od prvej do štvrtej triedy, z rôznych rodinných prostredí. Poprosím o nejaké typy od skúsenejších.

vkatush
26. sep 2023

Ja som mala super deti, stačilo krivo pozrieť a vedeli, že sa majú ukľudniť, ale zároveň sme mali veľmi kamarátske vzťahy. Taký balance. Len musíš so ustrážiť, kde je hranica. Začať radšej prísnejšie a tak ukázať kamarátstvo, lebo inak to môže zle vypáliť.

Ale ak, mne fungovalo jednak že sa nebudeš zapájať do hier, keď sa nevieš hrať/chovať alebo potom "tresty na lavičke vonku". To neskôr aj v iných triedach fungovalo. Mala som veľa futbalových nadšencov, aj dievčatá, ktorí sa ale často príliš zahrabali do hry, až sa hádali.

Jednoducho, nevieš sa chovať? Kým sa iní hrajú, ty sedíš s červenou kartou na lavičke (či už 3-5-10 minút, proste podľa toho, čo vystrájali). Stále len kontrolovali hodinky a kedy im dovolím. Raz som na jedného zabudla a normálne prišiel za mnou, že už prešiel čas, či môže ísť a to bol jeden z najväčších zbojníkov 😁 alebo ak niekto niekomu niečo vonku urobil, len som na neho pozrela a už si šiel sadnúť sám s otázkou "ako dlho?" 😂 a dokonca raz mi chalani povedali, že som im dala málo, že si zaslúžia viac 😂

Och, a jediný raz hromadná bitka, to si mala vidieť to rozšambo. Ani staršie kolegyne nechápali. A to sme len chvíľu boli vonku, nechápem kedy to stihli. Hneď sme šli dnu, každý sadol na zadok a robili úlohy potichu. A hlavní aktéri, čo išli hlava nehlava, dostali old school trest prepísať nejakú vetu neviem koľkokrát (samozrejme, rodičia boli oboznámení, čo sa stalo a schvaľovali. Jedna mamka dokonca so synom písala ešte doma, nech mi na ďalší deň donesie). Ale to bol fakt extrémny prípad.

Okey, rozpísala som sa, sorry... univerzálne riešenie ti nedá nikto, všetky deti sú iné, všetky skupiny. Niekto nerobí obľúbenú aktivitu, dieťa nedostane odmenu, niekto dá trest, niekto poznámku (ale to fakt musí byť niečo, s čím musí byť oboznámený rodič),... musíš si nájsť svoje.
Držím palce a pevné nervy !!

bambushka
27. sep 2023

@vkatush socialistické praktiky. Mala som takú vychovávateľku, co si budovala rešpekt na základe trestov. Pamätám si, ako sme si mali písať do zošita 100x nejakú vetu za to, ze sme vyrušovali. Prišlo mi to stupídne 🤷‍♀️.

domak2
27. sep 2023

@bambushka a už si niekedy mala na starosti väčšiu skupinu deti pravidelne a za úlohu udržať v nej bezpecnost plus aktivity aby sa všetci zabavili?

salome123
27. sep 2023

prosim ta... oprav si slovo typy na tipy... od cloveka, co pracuje v skolstve sa kus ocakava, ze toto ovlada ☹

vkatush
27. sep 2023

@bambushka áno, tiež považujem za socialistické písať trest a využila som to len raz, a radšej to, ako ich brať do riaditeľne a robiť zápis, hlavne keď jeden ich mal už dosť a druhý prišiel nedávno z polepšovne a tiež si to nemohol dovoliť. Boli radi aj oni aj rodičia, že sme si to vyriešili po svojom a odvtedy nebol problém.