Dilema ohľadom práce

15. máj 2023

Zdravím, žienky. Už dlhší čas mám pocit, že chcem ísť pracovať na plný úväzok, aj keď som ešte len v polovici rodičáku. Malý má rok a 7 mesiacov, ale ja mám pocit, že má už vôbec nepotrebuje. Už som aj reagovala na niekoľko ponúk práce, kde ma chcú. Takže mám dilemu: ostať doma do 3 rokov a zblázniť sa, alebo dať malého do jasličiek a ísť pracovať? Viem, že tu mnohé máte materstvo na prvom mieste, ale verte mi, keby nie som totálne vyhorená, aj ja by som si to užívala. Neviem, či som malému vôbec osožná. Máme komplikovanejší vzťah, preferuje otca, takže sa cítim často nepotrebná. Chýba mi sebarealizácia, otehotnela som ešte na konci výšky. Finančne sa máme celkom dobre, pracovať nemusím. Ale chcem. Ach. Poraďte mi, čo robiť.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
syslik81
15. máj 2023

v zahranici je bezn eist pracovat po ani nie roku materskej .. takze ak ta to ntaha do prace nevidim problem - dieta to prezije a ty tiez a na nazore druhych ti nemusi zalezat

maranta_leuconeura
15. máj 2023

Chod pracovat ked to tak citis, nebudes kvoli tomu horsia matka a dieta nebude o nic ukratene. V zahranici matky normalne pracuju od pol roka a deti chodia do jasli, z tych deti nevyrastaju horsi alebo nestastnejsi ludia (skor naopak).

hipuska
15. máj 2023

V prvom rade nepíš, že ta dieťa nepotrebuje a nehádž to na tento dôvod. Treba si to pomenovať pravým menom, že ty chces ísť mimo domu. Stále ale platí jedno - spokojná matka, spokojné dieťa. Takže kľudne choď. Mne práca riadne pomohla čo sa tohto týka. Teším sa viac na deti.

veselo_neveselo
15. máj 2023

Chod do prace! Lepsie pre teba, lepsie pre vas vztah, tym padom aj lepsie pre dieta. Win-win. Ak potrebujes povolenie, odobrenie rozhodnutia, tak tu ho mas. Co robis je spravne, chod za tym.

magic08
15. máj 2023

spokojna matka = spokojne dieta. vies, čo chceš, tak to sprav. Nebudeš o nič lepšia ani horšia matka

anjelicek26
15. máj 2023

Ked mas chut a pocit, ze treba ist do prace, tak je to ten spravny moment...moji tiez boli od 1,5 roka vsetci v jasliach alebo u opatrovatelky a ja v praci. Dolezita je spokojna matka, rovnako ako spokojne dieta... nemas ziaden tlak, najdi jaslicky ci opatrovatelku, co ti sadnu a potom normalne do roboty...precistis hlavu a prospeje to vsetkym, ja som si ten quality time uzivala omnoho viac, ked sme spolu boli za den kratsie...

yoxinka
15. máj 2023

Kamoška šla od dvoch detí do práce, keď mali 6mesiacov. O deti sa potom starala jej mamina, ona pracovala 4 max 5 hodín denne. Podľa jej slov, doma by zošalela. Ja mám tri deti a s každým som booa doma do troch rokov, ale túto kamošku považujem za úžasnú mamu. Keď cítiš, že potrebuješ ísť do roboty, choď.

danulicek
15. máj 2023

cítiš to tak, choď - zvolenie MK komunity nepotrebuješ. tým, že budeš s ním doma nervózna, sa váš vzťah určite nezlepší. väčšinou platí, že šťastná matka = šťastné dieťa a ak potrebuješ zmenu alebo realizáciu a máš možnosť, tak určite to využi. ja som šla neskôr do práce, ale aj pre mňa to nabralo úplne iný vietor, keď som sa mohla začať realizovať.

Akurát, neviem si predstaviť, čo môže byť u ani nie dvojročného dieťaťa pod pojmom "máme komplikovanejší vzťah", ale teda dieťa ťa bude potrebovať stále. aj keď ty vnímaš, že preferuje viac otca. možno práve preto, že s tebou je stále a to v určitých obdobiach u detí nie je vzácne 🙂

zmrzlinka2021
15. máj 2023

Autorka,

- to že žena je 3 roky doma, neznamená automaticky, že má na prvom mieste materstvo
- a ak žena pracuje, tiež to automaticky neznamená, že nie je kvalitný rodič

Ty keď sa budes realizovat, mozes byt ovela spokojnejsia zena a ovela vacsim prinosom pre rodinu a deti ako ked budes roky doma. Zial, je pomerne častým javom, že žena kvoli "3 ročnému fetišu" ostáva doma, je frustrovaná, nespokojná a vela vecí si "odserkáva" práve to dieta a aj manzel.

A už vobec sa nemusís obhajovať, ked pojdes do práce. Vacsina sprostých a natlakovych rečí je od zien, čo samé nie sú stotozene so svojim zivotom a svojimi rodzhodnutiami. To isté sa pravdaze týka aj zien, čo vytýkaju iným zenám, že napr. sa rozhodli vobec nepracovať a rodinu ziví iba manzel a to aj ked deti maju 10-12 rokov, aj celý život.

mikadooo
15. máj 2023

Podľa mňa vieš, čo máš robiť... 😉. Ak je s tým malý ok aj muž ok, choď do toho 🙂.

katulienkax
15. máj 2023

@yoxinka zaujimave kamoska by s detmi zosaléa ale jej mamina nezosalela?🙈ved vlastne jej mamina co uz odchováa vlastne, chova aj kamoskine …

rebrambora
15. máj 2023

V zahranici chodia do prace aj po 6 mesiacoch a deti nemaju ziadnu ujmu. Cize ako to citis.

tenerifka
15. máj 2023

urob tak, aby si bola spokojna. Byt 3 roky doma len tak uplne odkazana na manzela/priatela/druha/otca dietata je uplne chore, NIKDE INDE na svete to neexistuje, iba na Slovensku, samozrejme kto nakoniec taha zakratsi koniec je ta zena.
To, co pocitujes, je uplne normalne a zdrave

yoxinka
15. máj 2023

@katulienkax
Prestaň, vôbec ju nepoznáš, netušíš o akého človeka ide. Tá kočka je učiteľka, vynikajúca učiteľka. By si jej ruky nohy bozkávala, keby taký typ učí tvoje deti. Decká ju milujú, rodičia si ju vážia. Učí na strednej škole, čo je úplne iná sorta detí aké má doma. Je to úplne jej súkromná vec ako si veci zariadila. Jej mama pri tom nijako netrpela, veľmi si vnúčatá užívala, kedže tiež pracovala celý život s deťmi, ale vlastné jej bolo dopriate len jedno. Ona miluje deti a čas s nimi nebol žiadne utrpenie. Kamoškine deti sú už obe na základnej škole a má s nimi fantastický vzťah. Prestaň tu mudrovať a súdiť, keď nemáš šajn o čo ide. Mimochodom, vieš koľko trvá materská v mnohých vyspelých štátoch??? V USA je to 6 týždňov!!! Potom si ženy zháňajú opatrovateľky a pakujú sa do práce. Netvrdím, že je to správne, ale toto slovenské nastavenie, že dobrá matka je len tá, ktorá čučí pri deťoch donekonečna je poriadne odveci.

saraxyz
15. máj 2023

@katulienkax trochu miešaš. Kamoška by bola s deťmi 24/7. A jej mamina postrazi, postará sa a ide domov. Orech by mala zošaliet?