Daň z finančných transakcií a mzda

18. sep 2024

Nikde som nenašla či sa táto nová yeblá daň bude vzťahovať i na mzdy.

Oblbujú, že je to daň len pre právnické osoby ale nikde nie je napísané, že či bude zdanená aj mzda, ktorú vám právnická osoba pošle na bankový účet. V zmysle zatiaľ povedaného sa bude vzťahovať na bankové prevody právnických osôb a podnikateľov - ale veď to predsa znamená aj na vyplácané mzdy ??? Tzn. to bude de facto daň pre všetkých ???

Voliči Smeru, SNS a Hlasu, vy tupé, závistlivé, duševne malé hovädá, bolševici všetkých krajín, polibte si prdel !

maranco
18. sep 2024

Zatiaľ to vyzerá tak, že je to na všetky platby, ktoré urobí. Ako by to banky rozdeľovali že to je platba za elektrinu a to je mzda?
Ak má podnikateľ tržbu v hotovosti tak to môže vyriešiť, že ti výplatu tiež bude dávať v hotovosti a ty si ju odnesieš do banky na svoj účet.

Som zvedavý, či rovnaký poplatok bude mať aj štátna pokladnica, kde sú bankové účty štátnej a verejnej správy.

melanta
18. sep 2024

Ak sa to bude vzťahovať aj na transakcie ako mzdy či odvody (čo zrejme bude, lebo proste to budú všetky platby právnickej osoby a FO podnikateľa), odvod bude znášať iba právnická osoba, zamestnanec nie.
K tej poslednej vete - kto takto hovorí, sám je tým, čím častuje iných. To píšem ako silný antificovec.

katarinaba
18. sep 2024

Tebe zamtel posle mzdu. Tebe pride normalna plna suma. A predpokladam, ze zrazka dane bude na bankach - proste bud ku kazdej transakcii zvlast, alebo spocita transakcie za mesiac - banka vypocitanu dan zrazi podnikatelovi priamo z uctu.

doriiis
18. sep 2024

Však je to tam jasne napísané.Ze zrážku tejto dane bude vykonávať banka.

maranco
18. sep 2024

V Maďarsku bola táto daň 0,3% za prevod a 0.6% za hotovosť, od augusta zvýšili na 0.45% bezhotovostne a 0.9% hotovostne. ale tam myslím platia túto daň aj bežný ľudia nie len firmy.

egonsk
18. sep 2024

@maranco na rozlisovanie platieb sluzi u nas konstantny symbol. Tak je mozne odlisit mzdu aj poistenie od uhrady FA napriklad ...

maranco
18. sep 2024

@egonsk bola niekde zmienka že pri dani za transakciu sa bude rozlišovať aká je to platba? všimol som si len že živnostníci nebudú môcť používať bežný účet ale budú musieť mať podnikateľský a platby z toho účtu budú zdaňované

egonsk
18. sep 2024

@maranco a ty si cital uz presne znenie zakona? Alebo ocakavas, ze ho na tlacovke pre beznu verejnost budu presne citat? Vyckaj casu a dozvies sa ako to finalne rozhodnu. Oni len podali info na com sa dohodli a nie presne znenie konkretnych zmien premietnute uz v zakonoch predsa.

17alexis
18. sep 2024

Este nemam nastudovanu danu vec, ale mame sro a az zacne platit nova dan, tak to urcite pocitia ludia, co pre nas robia.

egonsk
18. sep 2024

@maranco navyse kazdy zivnostnik, rovnako akompodnikatel, by mal mat pre podnikatelske aktivity zvlast ucet. Aj ked to nebolo doposial povinne, kazda normalna uctovnicka to zivnostnikovi hned odporucila, uz minimalne z dovodu prehladnosti a poctu spracovavanych poloziek pri robeni uctovnictva, lebo vela z nich si uctuje od polozky...

larinka552
18. sep 2024

Tak ci onak, v konecnom dosledku to zaplati bezny clovek 👍 A najviac to pociti pracujuca stredna trieda 💁

maranco
18. sep 2024

@egonsk áno je dobré mať zvlášť účet ale doteraz to mohol byť "bežný" účet, nie "podnikateľský", mohol si mať v jednej banke 2 účty alebo mať účty v dvoch bankách a jeden z účtov používať pre seba a druhý na podnikanie

janagem
18. sep 2024

@melanta na odvody sa nevzťahuje, o mzdách je podozrivo ticho takzr asi áno. Zdá sa že sa vracia éra vyplácania miezd v hotovosti

salamistka
18. sep 2024

@larinka552 veru tak

7miriam77
18. sep 2024

Ja len ...posledná veta preparádna 👌👌👌🙂

fido69
18. sep 2024

@egonsk napisal "na rozlisovanie platieb sluzi u nas konstantny symbol." 😂😂😂

O platbach bohužiaľ nevieš nič.

zzuunnaa
18. sep 2024

ono môže zamestnávateľ dať mzdu v hotovosti ale moc si nepomôže keďže všetky odvody k mzde musí tak či tak odviesť na bankový účet príslušnej inštitúcie a predpokladám, že tam sa bude danit tiež… osobne si tiež myslím, že to odnesie zamestnanec lebo niekde bude musieť každý podnikateľ tieto zdroje nájsť 🤷🏽‍♀️

janagem
18. sep 2024

@zzuunnaa odvody sa nedania

zalka
18. sep 2024

@maranco z toho titulu mam fio súkromný aj podnikateľský, skrz prehľad a oddelenie financií, tiež som zvedavá ako to bude...

maranco
18. sep 2024

@zalka
Jedným z dôsledkom konsolidačných opatrení, ktoré vláda pripravila na zníženie deficitu verejných financií, je aj to, že všetci živnostníci budú musieť mať podnikateľský účet.

V prípade bezhotovostných platieb bude daň na úrovni 0,4 percenta z posielanej sumy. Maximálna výška dane pri jednej transakcii bude 40 eur.

Ak si podnikateľ vyberie hotovosť, či už v banke alebo v bankomate, zaplatí dvojnásobnú daň, teda 0,8 percenta. Podľa L. Kamenického vyššiu daň pri hotovostných transakciách navrhujú preto, aby podnikatelia nezačali vo veľkom využívať hotovosť.
https://www.finsider.sk/ucty/povinny-podnikatel...

janagem
18. sep 2024

@maranco nemá to byť 0.35%, 30 eur a 0.7% po aktualizácii?

maranco
18. sep 2024

@janagem nie dnes to už zdvihli

"V stredu minister financií oznámil, že dane z finančných transakcií budú vyššie, ako oznámila vláda predchádzajúci deň."
https://www.ta3.com/clanok/958227/nove-dane-z-t...

janagem
18. sep 2024

@maranco máš článok z dnešného dňa? Čo bolo zdieľané je zo 17teho

maranco
18. sep 2024

@janagem Napokon však po spomínanom stredajšom rokovaní vlády bol schválený návrh, podľa ktorého má byť sadzba za bankové prevody na úrovni 0,4 percenta s maximálnou výškou až 40 eur za transakciu. Výbery v hotovosti sa zase majú po zmenách schválených na vláde zdaňovať až 0,8 percentami.

Minister vyššiu sadzbu pri narábaní s hotovosťou odôvodňuje aj tým, že nová daň môže motivovať k „hotovostnej ekonomike“. „Toto podporuje hotovostné hospodárenie, preto musíme urobiť také opatrenia, ako napríklad v Maďarsku. To znamená výbery v hotovosti v banke alebo z bankomatu len pre podnikateľov budú samozrejme spoplatnené a pôjde to do štátu,“ vyhlásil Kamenický.
https://openiazoch.zoznam.sk/financie/nielen-fi...

falbala132
18. sep 2024

@melanta alsolutny suhlas s tvojou poslednou vetou! uz sa mi dviha zaludok z podobnych vyjadreni tychto "antificovcov"

fido69
18. sep 2024

@maranco napísal "Minister vyššiu sadzbu pri narábaní s hotovosťou odôvodňuje aj tým, že nová daň môže motivovať k „hotovostnej ekonomike“.

Asi každému triezvo uvažujúcemu človeku jasné ako to skončí. Ja o tom nemám žiadnu pochybnosť.

Len pred rokom prijali novelizáciu ustavy, kde sa zakotvilo, že každý občan má právo na to, aby sa na základe svojej vôle rozhodol platiť v hotovosti.
A teraz by radi toto pravo obmedzovali? 🤔

maranco
18. sep 2024

@fido69 veď občan môže, ale ten "zlý podnikateľ živnostník" nie, hlavne, že keď podnikateľ pošle občanovi výplatu tak zaplatí poplatok 0.4% keďže výplata nie je v zozname oslobodenia od poplatku

gribka1
18. sep 2024

@maranco No presne, štátne transakcie nie

kiki68
18. sep 2024

Zamestnavatel si moze v zmluve uviest to, ze vyplatu dava aj v hotovosti. My sme to tak mali. Podla mna sa zacne doba, ked pojde vela veci cash

egonsk
18. sep 2024

@fido69 ok, tak ma pouc na co sluzi konstantny symbol.