Dá sa zvládnuť homeoffice na plný úväzok s bábätkom?

natalia_r
7. apr 2022

Je tu nejaka mamicka na pokec? Uvazujem ze sa vratim do prace, ale len na homeoffice, s tym ze budem 8 hodin k dispozicii na pocitaci telefone...No mam 7 mesacne babatko. Babatko mam zlatucke, prehra sa aj sama, spinka dobre...Zvladnem to? Ze nie som jedina. ...?

h2
7. apr 2022

@natalia_r Ak musíš pracovať presne od-do, nezvládneš. Ak je to jedno, stačí, že odrobíš 8 hodín a môžeš aj napríklad v noci, alebo dobehnúť zameškané cez víkend, tak áno.

basska_b
7. apr 2022

Ja som mala takuto ponuku, ale odmietla som. Prave to - "byt k dispozicii" - je totiz neskutocne stresujuca vec. Ty nevies byt hocikedy k dispozicii. Naopak, oni sa musia tebe prisposobit. Male z teba vyciti stres, pride separacna uzkost, bude na tebe visiet, vrestat... ty mu pustis telku... akoze jasne, asi prehanam, ale napis si pre a proti. A hlavne maj otvorene zadne vratka

nana123
7. apr 2022

@natalia_r pracovala som tak, zvládnuť zvládneš, ale je to stresujúce. A druhá vec deti sú už väčšie a ja si vyčítam že som si ich neuzila viac kvôli peniazom...

lenkapap
7. apr 2022

@natalia_r mala som to rovnake pred par mesiacmi, takuto dilemu...homeoffice popri babatku, nastastie (to teraz s odstupom par mesiacov) hodnotim, ze som sa do prace nevratila ani na ten homeoffice. Ma 9 mesiacov a od kedy lozi, vstava a chce chodit tak neurobim nic, lebo jej beham za zadkom a davam pozor. Tiez su zle dni ked idu zuby alebo sa zacina separacna uzkost, spanie sa uplne zhorsilo...Job od 9-17 by som, hoc aj online, na 100% vykonu nedala. Len by som bola nervozna. Miesto toho som si nasla inu pracu, chodim dve rana po 3h osobne, a potom robim z domu ale kedy chcem (cize realne ked spi cez den alebo v noci). Tie rana mi ju strazi tato kym on zacne v praci. Nestresujeme sa, nenahaname, malej sa venujem cele dni podla potreby, von ideme...atd. home ofice kde musis byt fakt k dispozicii 8hodin je straaasne o drzku.

katkasmacka
7. apr 2022

Ja som pri dcere a teraz pri malom na HO. Ale len na pol uvazok a zacala som az ked mali 2roky. Uz sa ako tak prehraju ale aj tak je to narocne. Clovek odbieha, musi nakrmit, aj von treba ist..... No je to vyzva uz len na ten poluvazok.

danieladeley
7. apr 2022

Za mna nie, nie ak by to bola praca od-do a uz vobec nie 8 hodin. Lebo to nemozes ist ani von s dietatom, ani odbehnut, ak by nieco potrebovalo. Ma len 7 mesiacov, to, ze je teraz spokojne, sa moze raz dva zmenit, ked pridu zuby, vzdor, zmena spanku.....Ja som robila aj s dietatom, teda dvomi :D ale sama som si urcila kedy si budem robit pracu a kolko toho vezmem.Podla mna jedine vtedy sa da home office pri takom malom babatku zvladnut.

zuzanaete
7. apr 2022

Ja by som to nedala. Alebo teda zalezalo by, ci by sme naozaj bez tych penazi neprezili. Je fajn moznost dohanat pracu po nociach, ale robit tak stale a dlhodobo je velmi vycerpavajuce. A ak mozes robit iba cez den, tak mozno teraz este ok, ale o par mesiacov zacne mala behat, mat len 1 spanok, zacne do hry viacej zapajat ludi okolo seba a to uz bude uplne ina situacia. Deti treba cez den poriadne vyvetrat. Alebo teda ze by mohol niekto cez den pomoct s malou. Alebo na menej hodin.

melanta
7. apr 2022

@natalia_r babatko je dobré a kľudné, teraz. Druhá vec, súhlasím s tým čo píše h2, že ak môžeš robiť kedykoľvek, čiže aj v noci, ak sa nemusíš zúčastňovať callov, videocallov a podobne, nemusíš byť k dispozícii počas klasickej pracovnej doby, tak je to reálne. Ale ak máš mať cally, videokonferencie, či byť na telefóne počas dňa, tak potom zabudni. Ak máš raz HO a budeš mať call, nikoho nebude zaujímať, že potrebuješ práve teraz kojiť alebo prebaľovať. Pretože ty si vlastne v práci, hoci fyzicky doma. Takže toto si treba zvážiť.

matovicova
7. apr 2022

Veľa mamičiek si neuvedomuje, že to čo platí teraz môže byť na druhý deň naopak. Naozaj ťa nechcem strašiť, skôr dobre poradiť. To, že ti malá dobre spi a zahrá sa sama, prosím neočakávaj, že to tak už bude na vždy 🙂 Celá materská je raz slnečno, raz oblačno.
Nebolo by lepšie riešenie počkať pár mesiacov a dať ju do jasliciek? Kde sa jej budú pani učiteľky venovat, bude v kolektíve, bude mať každý deň čerstvú stravu, bude každý deň vonku? 🙂

lucia.t
7. apr 2022

Nie, nedá sa 🙂 Iba, keby si nemala inú možnosť.

mamamasama
7. apr 2022

Skúsila som home office popri bábätku a nie. Tie peniaze mi za to nestáli. Vidieť ako ma malý potrebuje a nemôcť sa mu venovať. Nehovorím o tom,že som ani v práci nepodávala výkon ako sa patrí. Proste hlava bola stále pri malom, aj keď som sedela za PC.

natalia_r
autor
7. apr 2022

Dakujem pekne vsetkym za odpovede, no trosku ste mi dali studenu sprchu :D Moja praca pozostava z odovzdania podkladov s deadlinami, cize ak nestihnem cez den, mozem dorobit v noci, alebo poobede sa muz vrati z roboty skusi mi postrazit....no su to stale len uvahy....samozrejme velmi prijemna predstava mat akokeby normalny cely plat k rodicaku...

iwesska
7. apr 2022

Nezvladnes. Neda sa byt 8h naplno v praci a zaroven sa venovat dietatu. Pocitaj s tym,ze za 1-2 mesiace bude ine,zivsie,zacne stvornozkovat,stavat sa,brat veci co dociahne,budes mu musiet byt nonstop v patach a do toho chces byt 100% koncentrovana na pracu? Nemyslitelne. A myslim,ze aj pre zamestnavatela neakceptovatelne. Ja mam skolakov a HO bol na full time zahul.

lianka123
7. apr 2022

@natalia_r ahoj, pracujem 6 hodin denne a mam 2 skolkove deti. dne je presne ten den, ked si vravim, ze som sa na to mala vy...t. som priserne unavena, cely den by som revala, odpadavam od unavy. jedno dieta grcalo 3 dni v kuse a druhe ma zas sople a kasel. kazde rano lepim kto s nimi bude. bud s jednym alebo druhym. ostan doma, roboty je fakt kope. ja som tiez isla na lakavu financnu ponuku, vsak to dam. trieskam si vo velkom hlavu, a to mam opatrovatelku, starych rodicov a sukromne skolky.

elementissa
7. apr 2022

Ja som tak robila, keď mal malý 18 mesiacov, nastúpila som na full tíme HO, dovtedy som robila iba part time (od jeho troch mesiacov). Bolo to v pohode, ale len kvôli tomu, že mám ultraflexibilnu prácu a dieťaťa ktoré veľa a rado spí. Ráno spával do 9:00, ja som teda od 6:00 do 9:00 pracovala, na obed isiel späť o 12:00 a spal aj 3-4 hodiny, to som vtedy pracovala a potom som zasa robila keď prišiel muž. Keďže manžel bol na polovičnom úväzku a RD zároveň, tak tie dni, keď bol doma bol doma a ja som robila normálne vkuse a keď bol v práci, som si to kúskovala. Od dvoch rokov mi ho vzali do škôlky a to už som začala chodiť do Officeu ( máme škôlku v budove), no môžem povedať, ja som asi HO typ, že teraz je to časovo náročnejšie ako keď som robila iba z domu a kúskovala si hodiny. Však vyskúšaj a prinajhoršom odídeš.

luccija
7. apr 2022

Myslím, že nie, ale vyskúšaj.Neviem si to predstaviť doobeda budeš pracovať, ak nestihnes poobede, keď muž bude s dieťaťom.Kedy variť, kedy von a venovať sa dieťaťu bude zatiaľ v ohradke?ešte je malé dieťa za chvíľu bude chcieť chodiť, objavovať za mňa nie, ale možno máš typ práve, že to pôjde a nemusíš tam stále sedieť.Ale podľa mňa nebudeš ani jedno robiť poriadne

danieladeley
7. apr 2022

@natalia_r ja teraz pracujem na podobnom principe, mam dvoch skolkarov a je to niekedy na odstrel :D a to su deti uz fakt rozumne, predskolak a 4 rocny uz chapu, ze teraz nie, mamka pracuje. Su tyzdne doma, korona, choroby, prazdniny a je to fakt zahul. S takym malym babatkom nepredstavitelne.....uz len ked si vezmem ten cas, kedy zacne chodit a musis na neho davat pozor non stop. To sa snad ani neda. Ono je to pekna predstava robit si vecer ked zaspi, ale ked mas narocny cely den a vecer ta este caka praca..To by som musela byt o suchych rozkoch, aby som toto vzala. Jedine by som mozno skusila polovicny uvazok.

lianka123
7. apr 2022

@danieladeley vies co ja som to uz dorazila dnes, ze som s apred manazerom rozplakala, ze nevladzem. uz som proste hotova, tak cakam, ze ma vyrazia. asi sa mi aj ulavi. proste je to hrozne narocne aj bez prace, s celou domacnostou a este aj non stop chore deti, ja uz idem takto 2 hy mesiac, este januar pohodicka ale ako zacali byt chori a to ked maly grcal, tak som jeho upratovala a popri tom pracovala. proste to niak nedavam. to su take tie predstavy, ze ja robim, detusky v skolke a kazdy spokojny. to tak v reale vobec nefunguje a uz vobec nie ked pobehuju chori doma

lianka123
7. apr 2022

@danieladeley no a k tym suchym rozkom, presne, teple jedlo nevidim ako je tyzden dlhy, furt sa nahanam ako otrok

bubinko1506
7. apr 2022

Ja som sa vratila na ciastocny uvazok na home office, ked mali dvojicky rok - pripravovala som podklady k projektu a robila analyzy pre sefa. Robila som cez ich obedny spanok a niekedy som chvilu pracovala aj vecer. Bolo to fajn, pre mna to bola vitana zmena. Venovala som sa detom v case, ked boli hore. Na plny uvazok som sa vratila, ked mali 1,5 roka - striedala som home office a pracu z kancelarie podla potreby.

squ1rrel
7. apr 2022

@natalia_r ja robim na HO uz od marca 2020 ked mala moja 1 rok 3 mesiace. Ale ja mam opatrovatelku, ktora sa o nu stara. Mne sa to nezda fer voci tvojmu babatku/dietatu ze sa len tak prehra samo. Aj ked obsluzis jeho zakladne potreby pocas pracovneho casu (jedlo, spanie, hygiena), kto sa mu bude venovat pocas dna mimo plnenia tychto zakladnych potrieb?
Ak mozes pracu urobit vecer alebo ked dieta spi, alebo ked sa mu niekto iny venuje atd, tak chod do toho.

dahra
7. apr 2022

@natalia_r - mám tri deti, pracujem v podstate od cca 4-5 mesiaca každého dieťaťa, ale za tých 11 rokov doteraz nie viac ako pol úväzka - ja osobne by som to nedala. Iba v prípade, že dieťa bude u niekoho v starostlivosti, ale nie vtedy, keď by som s ním bola sama doma.

lucia147852
7. apr 2022

To nedáš. Pri malom dieťati nevieš byt k dispozícii na telefóne a plnohodnotne sa on starať. Jedno budeš zanedbávať. A keďže v práci su deadliny bude to dieťa. Okrem toho dieťa sa mení. Že dnes dobre spi, neznamená že bude aj zajtra. Pôjdu stoličky, ocaky, obdobie vzdoru. Tiež neni fér k dietatu, že má tráviť deň hrou samé. Alebo neísť von, lebo mama musí pracovať. Na dvoch stoličkách sa sedieť nedá. Viem si predstaviť polovičný úväzkok, s voľbou pracovnou dobou. Ale plny teda nie

danieladeley
7. apr 2022

@lianka123 uplne ta chapem :D ja som zas dalej od rodiny, na opatrovanie nemam vobec nikoho. Nastasie si mam moznost povedat, kolko prace beriem, takze ak su doma, tak korigujem, lebo inak by som to nedala. Ale dorazaju ma cudzi ludia, ktori si myslia, ze dam deti do skolky a idem sa vyvalit pred telku. Ved ides domov, ved nerobis, manzel zarobi tak dobre, ze nemusis pracovat, ty sa mas :D ...a k tomu este tie ocakavania, ze robis z domu, tak snad stihas vyvesit pradlo, navarit, okopat zahradku, spravit nakupy, upratat :D Uz sa len smejem.

ichbinich
7. apr 2022

8 hodin denne?
NIE.
Ja som robila 10 hodin tyzdenne(!) a mala som co robit... Este raz by som do toho nesla, alebo teda iba na este menej hodin.
Teoreticky som aj ja mohla robit aj vecer. Ale v praxi som bola rada, ze bol vecer a mohla som ist spat (teda aspon do dalsieho zobudenia 😉)

44janica44
7. apr 2022

@natalia_r prácu s deathline rozhodne nedáš stačí týždeň choroby a budeš rada že si nieto ešte rozmýšľať kedy urobím robotu alebo týždeň mrncania pri zuboch. To sa ozaj nebude dať robiť po nociach. Čiastočný prip. Iba nejaká agenda čo sa dá urobiť hociktorý deň v týždni sa dá ale byť každý deň k dispo a robiť pri polročnom dieťati celý týždeň je o hubu. Ozaj tie peniaze, stres za to nestoja a deti tak rýchlo rastú, nestojí za to neuzit si to naplno. Ja robím popri polročnom ale to je jedna agenda a či to urobím pondelok alebo stredu alebo nedeľu nevadí a rozhodne to nezaberie veľa času pár hodín týždenne Max a dosť. Keď stíham viac písnem kolegyni či niečo nepotrebuje pomoct ale robím len keď mala spi a doma všetko porobene, navarené upratané ozehlene proste keď je ozaj čas

juliaduranova
7. apr 2022

Pripájam sa k ostatným. Nedá sa to zvládnuť a už vôbec nie na plný úväzok. Keď sa dieť začne ťahať na všetkom hore a chodiť, tak budeš mať čo robiťs ňou. Ja som bola 3 mesiace doma pri malom počas korony, ale robotu som robila iba vtedy, keď spal. A to boli iba 3 mesiace, o ktorých som vedela, že sa raz skončia.

lienka.7
7. apr 2022

@natalia_r da sa, pokial si ty vieš rozhodovať kedy co a ako urobíš. Cize je jedno ked mail vybavíš ráno o 5, alebo večer o 22.00

adeladulova
7. apr 2022

Ja by som vobec nechcela byt priputana doma na pocutaci, ked prave zacina prkne pocasie a mozete spolu chodit von na niekoľko hodinove prechádzky.. toto obdobie ti uz nikto nevráti a mne osobne sa naň najlepsie spomína ❤

basska_b
7. apr 2022

Kamoska takto robila popri 7mesacnej, ze "odovzdavala podklady s deadlinom", nieco v oblasti personalistiky, jej muz bol zlaty, strazil jej malu, pekne si zarobila, ale po case to nechala... bralo jej to vsetok volny cas na oddych,bola z toho vystresovana.