Ahojte mamičky 🙂
Chcela by som sa spýtať, sme 3 členná rodinka.
Muž pracuje ja som doma s dcérkou.
Žiaľ peniaze nám nevystacia na nič...
Rozmýšľam nad tým, že by sme mali odísť do zahraničia, samozrejme viem, že ani tam to nebude ľahké ale myslím si,že je tam väčšia šanca na prežitie...
Muž pracuje v takmer aj cez víkendy ale korunky čo prinesie hneď aj odídu, koncom mesiaca už niekedy ani to € neostáva... Tak by som sa chcela spýtať neviete ci sa nájde neaka práca kde v zahraničí aj roinou?
Muž by pracoval, ja by som bola doma s dcérkou prípadne upratovanie alebo podobne na pár hodín by som téz rada robila....
Ďakujem
Ďakujem
@noci1209 asi ťa sklamem, ale nekvalifikovaná práca v zahraničí už nie je cesta na prilepšenie. Ak aj je plat vyšší, obvykle sú vyššie aj náklady na život, hlavne bývanie. Lepšia budúcnosť v rámci EÚ je možná ešte pre mladých, ktorí nie sú zaťažení záväzkami, alebo kvalifikovaných a vzdelaných ľudí, prípadne šikovných remeselných odborníkov - stolár, umelecký kováč a pod. - ale tí si vedia krásne zarobiť aj u nás. Lekári, zdravotníci, ktorí majú u nás fakt blbé podmienky, si odchodom do zahraničia polepšia, ale robiť niekde nekvalifikovanú prácu, platiť vysoké nájomné, drahú škôlku. A upratovanie? Všade je množstvo mladých ukrajiniek, rumuniek, ktoré nemajú záväzky a prichádzajú z chudoby, takže sú ochotné naozaj robiť veľa za málo peňazí. Pomery sa veľmi zmenili oproti tomu, čo bolo možno pred desiatimi rokmi. Pokiaľ manžel nemá vyslovene nejakú špecifickú odbornú prácu, tak by ste sa vonku z jedného platu pravdepodobne trápili rovnako.
Sestra tak bola s partnerom a dcerkou viac ako rok ....prisli spat, pretoze pracu nenasli a zostali uplne bez penazi. Minuli tam peniaze co mali za predany byt. Teraz nemaju nic ani byt a ani pracu.
Muž robí rekonštrukčné práce, cez leto má celkom pekne platy, no treba platiť robotníkov, kúpiť ďalšie náradie, vyplatiť všetko čo treba a ostane nám iba niekoľko €
Nehodime na výlety ani nič podobné takže peniaze neminame na žiadne zbytočne veci.
Ale keď počasie sa zhorší tak práce niet.
Ja som študovala ekonómiu ale pri malej doma nájsť prácu keby aj šla do škôlky dosť ťažko, ťažko nájsť zamestnávateľa kto by zamestnala matku,ktorá musí ísť pre malú do škôlky na pol4.
Rodinu tu nemám téz pracujú kde môžu.
Na nete som našla viac inzerátov kde hľadajú pracovníka, majstra na rekonštrukčné, stavebné práce za veľmi pekne platy v zahraničí ale aby muž odišiel na viac mesiacov no to by nebolo dobré.
Preto som chcela info či sa nenájde neaka firma alebo agentúra či nvm čo kde by zamestnali muža na dlhodobo s rodinou aj s ubytovaním.. :/
Necítim sa stará :/ hoci aj keď mám dieťa mám 24 rokov.. No ano ťažko takto keď už máš dieťa :/ al veci sa menia raz hore potom dole
Žiaľ je to tak aj u nás teraz
..
@saslavka73 samozrejme nie... Nechápem načo takéto kommenty, človek skúsi čo môže, aj toto je jedna z možností, nikdy nevieš či sa nenájde niekto kto aj pomôže...aspoň ja verím že nie sme takí zlí...
@noci1209 ahoj. Najprv nech skusi odist do zahranicia tvoj muz a ked sa mu bude darit mozes za nim odist aj ty. Tak ako pisu baby hore nie je to az take lahke. Ak je tvoj muz stavbar a vie po nemecky tak nech skusi ist cez nemecke alebo rakuske firmy. Urcite nie cez slovenske. Nepises ci ovladate jazyk, a kam by ste chceli ist presne
@noci1209 napis mi sukromnu spravu ak chces
@noci1209 chápem ťa, ale skôr by som si možno ja hľadala nejakú brigádu alebo prácu, hoc aj za menšie peniaze, alebo sa odsťahovala najprv tu do nejakého väčšieho mesta. V zahraničí sú síce lepšie platy, ale aj dosť vysoké náklady na ubytko a tak. Známa išla za mužom do Nórska, nakoniec sa všetci vrátili, on zarobil síce super, ale čo z toho keď len na dvojizbový byt dali 1000 eur mesačne, len čisto na byť, kde ešte strava, cestovné, škola a pod. Určite si to dobre rozmyslite,aby ste ozaj neskončili ešte horšie.
@jessicai No tak to je super. A čo teraz robia?
@noci1209 Tak tomu ver, že musíš si poradiť sama.
My sme odišli pred 5 rokmi do Ciech. Manzel si nasiel pracu cez net, pohovor prebehol cez skype. Cez net sme si pozreli nejake byty na prenajom, telefonicky sme si vsetko dohodli. Ked siel manzel podpisat zmluvu, v ten den sme mali aj obhliadky bytov. Vratili sme sa domov pre veci, cez vikend sme sa nastahovali, v pondelok muz nastupil do prace. Pocas tyzdna som obehala urady, rozhodila siete a dalsi tyzden som taktiez nastupila do prace. Cesko sice pre mnohých nie je ziadne terno, ale my sme spokojni. V podstate ani nemam pocit, ze som v zahranici 🙂
Ak sa clovek vie obracat, nie je uplne blby, vie priblizne kde co hladat a ako funguju urady, myslim, ze sa nestrati. Samozrejme, treba ovladat jazyk (my sme to v cr mali v tomto jednoduche), ked uz nic, tak aspon anglictinu na nejakej komunikativnej urovni. A hlavne netreba mat velke oci, ale makat od zaciatku
škôlka funguje do 17tej,nie každé dieťa musia vybrať o 15tej,na toto sa nevyhováraj...
@noci1209 suhlasim s pripspevkami co pisali ze s platmi za nekvalifikovane prace by to bolo z blata do kaluze. Toboz z jedneho platu . Neviem aka stara je dcerka a ci by si mohla uz aj ty do prace ale vo vacsine krajin EU sa tieto dlhodobe materske velmi nenosia. Ja som v Australii (toho casu tiez na materskej) a co sa toho tyka je to podobne. No som tu stastna, nemenila by som.
@diewcatqoo
@janinah ja som z dediny tu je iba do pol4
V meste žiaľ nie je miesto tak ju hneď odmietli lebo na prvom mieste sú väčšie deti ktorý na druhý rok idú do školy.... Nepíšem to len zo srandy
Keby aj tu v dedine bola škôlka do 5h a ja som v meste v práci do 5 prípadne do pol5, aj tak nestihnem.. Autobusom cesta trvá 45 minút..
@diewcatqoo tak kľudne aj tam by sme odišli ak aspoň na minimum nám tie peniažky vystačia Ďakujem za info 🙂
Som rada ze všetko dobré dopadlo😊
@janinah aj u nás škôlka bola do 16.00, takže nie všade je to tak. A tiež som preto dlho bola doma, že mne nemal kto deti vyberať, všetky naokolo tu mali babky, tety, sestry ktoré im mohli vybrat deti, ale mne nemal kto, muž 250km v práci. Máš minimum robot ktoré začínajú o siedmej a končia o pol štvrtej a aj to by mi bolo neskoro keďže škôlka končila o štvrtej a cesta trvala viac ako pol hodinu.
@noci1209 dakujem 😊
Vies, to, ze sa odstahujes do zahranicia, neznamena, ze tam nebudes musiet riesit problemy so skolkou a pod. Nedostatok miest v skolkach nie je problem len na slovensku. V zahranici to budete mat stazene este tym, ze nebudete moct hned poziadat o trvaly pobyt a v skolach a skolach maju prednost deti s trvalym pobytom. A tiez budes daleko od rodiny a budes len cudzinka. A toto nie je jedina "komplikacia" v zahranici.
Cize odporucam ti zmenit pristup vo vnimani zivota z "neda sa lebo" na "musim prist na to, ako sa to da" 🙂 lebo s tym prvym pristupom budes hned odsudena na neuspech. Nemyslim to v zlom, ale skus nad tym popremyslat ;)
@noci1209 celkom nechápem, ako si to predstavuješ. Treba zložit ružové okuliare a pozrieť sa na vašu situáciu reálne - jazyky neovládate, nejaké “dohovorim” sa pre ekonómku je nedostačujúce, muž tiež musí byt schopní pochopiť, čo od neho klient požaduje. Takze u vás to hneď padá na jazykoch. To sú úplne iné profesie, kde si môže jeden človek pracovať a ten druhy bez príjmu sedieť doma. V zahraničí sa hlavne treba “obracať” väčšina štátov zďaleka nemá taký sociálny systém ako Slovensko, kde dostaneš príspevok na to, na hento, na tamto a škôlka stojí tak malo, že si ju dovolí platiť aj žena z rodičovského príspevku...
Veľa ľudí sa v zahraničí vypracovalo a ma sa dobre, ale veľa ľudí sa aj vrátilo.
Ako človek, ktorý už vyše 15 rokov žije v zahraničí viem presne, ake typy sú tu úspešne - sú to ti, čo nečakali, že im niečo padne do lona, ale makali a kopec veci aj obetovali, typy - som tu, dajte mi prácu, ubytovanie a ja budem chodiť do prace to nie sú - to je dostačujúce pre ľudí, čo chodia cez agentúry robiť kdesi na týždňovky.
@noci1209 žili sme vonku dlhé roky, mali sme kvalifikovanú prácu, veľmi dobré peniažky, ale ľudia, ktorí prichádzali bez jazykovej výbavy a bez nejakej odbornosti, alebo zručnosti, sa trápili. Rekonštrukčné práce dnes robí hocikto. Pokiaľ nemá nič špeciálne, čo by ponúkol...napr. vie stavať kachľové pece a podobne, tak ako robotník na stavbe bez jazyka, vás pravdepodobne troch neuživí. Podľa mňa je to kamikadze. Poznám chalanov, ktorí toto robia sami na seba, majú živnosť, alebo firmy roky rokúce, takže reč, skúsenosti, nejaké meno a aj tak sú v zime hocikedy bez práce. U muža vidím možnosť v tom, že by išiel robiť nejakú kompletnú rekonštrukciu súkromnej osobe trebárs na dva mesiace s ubytovaním a stravou. Toto je taká možnosť, o ktorej viem - známy bol takto v USA rekonštruovať dom, tam býval a jedol, všetko čo zarobil priniesol domov. Ale u vás aj toto krachuje na jazykoch.
@sisaka
No jeden agenturny si tu furt stazoval, az kym som jedneho dna z cista jasna nevysvetlila, ze sa ma oproti miestnym stavbarom jak prasa v zite ( neplati rocnu dan z prijmu co tu jeden cely plat, dan mestu za byvanie cca 700 a viac, lekarsku starostlivost, cestu domov mu hradia, neobmedzeny pocet hodin, byvanie tiez zdarma). Ked som scitala tieto polozky, tak sam uznal, ze keby pracoval na fr zmluvu, tak si pohorsi.
Nakoniec sa dal na podnikanie.
@noci1209 ešte dodám - nie každý sa v zahraničí cíti ako doma. Kým sme nemali deti a lietali po svete, ani by mi nenapadlo sa vracať na Slovensko. Ale ako sa nám narodila staršia dcéra, zrazu sme to mali obaja inak. A keď sa nám narodila mladšia, tak sme boli do dvoch rokov pripravení sa sťahovať späť na SK. Vychovávať deti v cudzej kultúre je iné, má to svoje pozitíva a aj negatíva. To si tiež treba uvedomiť. Neprítomnosť širšej rodiny, starých rodičov pre deti a hlavne faktu, že tvoje dieťa bude silne ovplyvnené miestnou kultúrou, budeš sa tomu musieť prispôsobovať. Ak tam budete dlhodobo, už sa tak ľahko nevrátite, sú to veľmi zásadné zmeny pre deti, ktoré odmalička rástli v danej krajine, chodia tam do školy a majú tam celý svoj život. Nemôžeš sa už potom len tak zobrať a vrátiť sa sem, kde je to pre tvoje deti cudzie. Tomu sme sa chceli vyhnúť. Takže akékoľvek sťahovanie z krajiny do krajiny a z kultúry do kultúry sa dá pomerne hladko len kým sú deti maličké. Potom sa to dá tiež, ale už je to zložitejšie.
@trdelnik234 presne taky isty problem .. :S tazko takto.. ja velmi chcem pracovat.. momentalne mala mi nehodi ani do skolky tak neviem..
@lubi40 Skusala som veru ale zatial nemam kam dat dieta ... uvidime po lete , vyskusame co sa da a uvidime
@alaguema Samozrejjme to je jasne ze nic ti nepadne len tak z neba , priatel dlho pracuje aj cez vikendy pride vecer domov niekedy o 8-9 a je mi ho strasne luto ked nakoniec z tvrdej prace akosi nema nic .. tak chceli by sme skusit dalsie alternativa , ako vidime tu .. ludia chcu vsetko zadarmo, ked sa najde niekto kto spravi tu pracu za polovicnu cenu hoci aj nekvalitne radsej platia menej ako troska viac za kvalitnu pracu.. zial .. je to tak.. preto rozmyslame ze ist do zahranicie ,lebo mala je este mala.. potom uz urcite by som nesla nikam.. .. dakujem krasne zatial za vsetko, aj taketo skusennosti vela pomozu..
Myslíš, že ti tu niekto hodí ponuku rovno do zeme zasľúbenej aj bytom?