Dá sa vyhnúť 2-mesačnej výpovednej lehote?

nasa123
13. okt 2023

Ahojte chcela by som vedieť pracujem jednej firme cez rok ale nastala taká situácia že musím odsťahovat.
Obávam sa že mi dajú 2 mesačnú výpovednú lehotu a to ja nemôžem dovoliť nemala by som kde bývať.
Dá sa tej lehote vyhnúť?

kacena4
13. okt 2023

ak mas vypoved dohodou mozes odísť ako sa so zamestnavatelom dohodnes. 2mesacna kehota chrani zamestnavatela aby si stihol najst náhradu. nie je povinna

viestta
13. okt 2023

@kacena4 vypoved dohodou neexistuje, existuje len ukoncenie PP dohodou.
Autorka, s firmou sa mozes dohodnut na ukonceni PP k nejakemu datumu dohodou. Je len na nich ci na dohodu pristupia, ak nie tak podas vypoved a pobezi ti standardne vypovedna lehota

kacena4
13. okt 2023

@viestta ano tak som to myslela ♥️

matullienka
14. okt 2023

Buď skončenie PP dohodou, s čím musia súhlasiť obe strany, alebo výpovedná lehota. Treba počítať s tým, že začína plynúť vždy až od 1. dňa nasledujúceho mesiaca.

selena_luna
14. okt 2023

Podla zakonnika prace mas 3 moznosti kedy mozes okamzite skoncit pracovny pomer, ale odstahovanie tam zial nepatri. Je to paragraf 69. Bud mas lekarsky posudok ze nemozes vykonavat danu pracu a zamestnavatel ta nepreradil, alebo ta nevyplatil, alebo je ohrozeny tvoj zivot.
Ja osobne som v jednej malej firme vyuzila to ohrozenie zivota a odisla som okamzite. Ale na vysvetlenie, majitel sa ukazal ako psychopat a fyzicky zautocil na moju sefku. Tak som odisla a sefka ma musela pustit ci chcela, ci nie.

matullienka
14. okt 2023

Ešte podotknem, že vždy sa dá jednoducho neprísť do práce, čím ti vznikne absencia a zamestnávateľ ti zvyčajne sám ukončí po 2-3 dnoch pp. Upozorňujem berie sa to ako závažné porušenie pracovnej disciplíny a môže ti to uviesť v započtovom liste a v hodnotení. Čo môže byť niekedy v budúcnosti problém ak by ho chcel budúci zamestnávateľ vidieť

babulkomale
14. okt 2023

@matullienka mozu sa s nou sudit o neplatnú vypoved. Ziadne Acka jej dat nemusia...bohuzial.

babulkomale
14. okt 2023

@nasa123 ja by som sa slusne skusila dohodnut, povedat o stahovani, poprosit o ustretovost.