Dá sa venovať opatrovaniu seniorov na živnosť?

26. sep 2020

Dá sa venovať opatrovaniu seniorov na živnosť? Myslím na SK? Či je to podľa vás blbosť. Čo by to obnášalo, malo by to výhody, nevýhody, aké? Oplatilo by sa? Či naozaj hlúpa vec ma napadla.

adamka25
26. sep 2020

Na slovensku ti tolko nezaplatia,vacsinou opatruju seniorou dlhodobo nezamestnani,teda aspon v naso meste

mogaa
26. sep 2020

Pochybujem že nájdeš niekoho ak budeš na živnosť...U nás robia opatrovateľky cez MU, pracujú na klasický PP - časť mzdy im prepláca MU z EUfondov a časť ten koho opatrujú....takže za hodinu opatrovania sa dopláca 1,50/hod.

autor
26. sep 2020

@mogaa To viem, že cez MÚ. Ale ja som dvakrát dostala ponuku opatrovat v rodine, raz len tak 3x týždenne, a raz normálne 7 hod. denne po-pi, niekedy aj v noci. Len vtedy to nebolo pre mňa nejako aktuálne. A popravde, teraz nad tým rozmýšľam, že ako by to vlastne bolo riešené. Či ako dohoda, alebo prac. zmluva, ale tú mi nemôže dať rodina, či ako to je, Som z toho jeleň.

autor
26. sep 2020

Raz som dostala reakciu, na môj inzerát z Domelie a raz som bola osobne oslovená.

mogaa
26. sep 2020

nie, ak je to cez MU tak normálne ťa mesto zamestná ako opatrovateľku na PP a dá ti osobu/osoby ktoré opatruješ....ale musíš mať zdravotné vzdelanie alebo opatrovateľský kurz ....treba sa spýtať na MU či potrebujú opatrovateľky.....ak ano, povedia ti všetky podmienky.....

autor
26. sep 2020

@mogaa To ja viem, robila som už cez MÚ, ale tak to nechcem práve. Ja by som rada opatrovala napr. príbuzných nejakých súkromných osôb. Len potom neviem, že akým spôsobom to funguje. Napr. aj v dvoch rôznych rodinách.

mogaa
26. sep 2020

Samozrejme môžeš opatrovať aj na "čierno" či na živnosť, otázne je, či sa ti to oplatí....lebo minimálne zdravotku si musíš platiť v oboch prípadoch a ak si nebudeš platiť aj odvody do SP- nebudeš mať nárok ani na PN,ani sa to nebude počítať do dôchodku....

autor
26. sep 2020

@mogaa Ale to ja neviem, či bolo na čierno. Veď keď som si dala inzerát cez Domelia, tak sa mi normálne ozvali. Že by to fungovalo načierno? Veď tam je mnoho inzerátov. Preto som chcela niekoho na vysvetlenie.

autor
26. sep 2020

To potom všetci, ktorí sa zamestnajú napr. cez Domeliu robia načierno? Alebo ako? Nechápem už.

mogaa
26. sep 2020

Máš živnosť na opatrovanie? ak ano tak sa dohodnete na sume a spíšete zmluvu o opatrovaní....ty na konci mesiaca vystavíš faktúru a oni ti ju uhradia.....pre teba z toho vyplýva všetko čo pre iných živnostníkov - platiť si odvody(prvý rok min.do zdravotky) , podať Daňové priznanie.......

autor
26. sep 2020

@mogaa Ano, tak by som si to predstavovala. Čiže najprv musím mať živnosť až potom hľadať robotu? Ako dlho trvá vybavenie a čo to obnáša?

mogaa
26. sep 2020

ak chceš na živnosť tak ano.....
https://www.podnikajte.sk/zivnost/zalozenie-ziv...

eliska13
26. sep 2020

Na živnosť sa Ti to neoplatí zaplatíš daň, odvody vysoké po roku...áno väčšinou všetci pracujú na cierno, ak na živnosť musíš si zrátať koľko si vypýtať, aby sa Ti to oplatilo.to skôr by som si sama platila dobrovoľne nezamestnaná a brala od rodiny na ruku.Alebo teda živnosť to netrvá dlho vybaviť, ale zase rataj s tým, že radšej zoberú niekoho na cierno za 5 eur ako teba s vyššou sumou, lebo si musíš zarátať svoje poplatky.

mogaa
26. sep 2020

Môj názor - na Slovensku sa ti na živnosť neoplatí opatrovať , nikto ti za opatrovanie nedá 1000,- eur a za menej sa ti to naozaj neoplatí....ak si na čierno, musíš si platiť minimálne zdravotku a stačí že rodina ti po mesiaci povie že ti nezaplatí alebo zaplatí len časť a čo urobíš? nič, lebo všetko poprú....ak to chceš robiť na živnosť , prvý rok musíš platiť min.zdravotku, potrebuješ učtovníčku alebo niekoho kto ti pomôže s prihlásením sa do ZP na Daňový úrad.....dni kedy budeš mať dovolenku alebo budeš PN ti nikto nezaplatí, prípadne ak vezmú toho koho opatruješ do nemocnice alebo zomrie - ostávaš bez príjmu...

autor
26. sep 2020

@eliska13 Ďakujem, takto som to potrebovala vysvetliť🙂 Doteraz som bola vždy len zamestnanec🙂. A myslíš že aj v Rakúsku by to takto šlo ako vravíš? Myslím len hneď za hranicami. ZE vlastne tam akoby načierno s tým, že na SK by som platila všetky odvody, nielen zdravotné ale aj do soc. poisťovne - dobrovoľne.

autor
26. sep 2020

@mogaa Ďakujem.

eliska13
26. sep 2020

Neviem záleží od rodiny v zahranici či budú chcieť cez agentúru, alebo na cierno.Zase tam asi preferujú agentúru tá im dohodi človeka, ak si nebudú vyhovovať vymenia za druhého majú to v zmluve rodina s ťažko chorým človekom nemôže zase čakať mesiac, kým si niekoho nájdu cez inzerciu.Myslim, že preferujú opatrovateľky overené s jazykom, kurzom opatrovania, vzdelanim a to všetko robí agentúra.zas, keď si platíš sama dobrovoľne všetko máš minimum.
Pozri si na FB opatrovateľky...pozriem ten názov bývajú tam dobre ponuky aj za fajn ceny

eliska13
26. sep 2020

Slovenské opatrovateľky v Rakúsku
Opatrovanie detí výpomoc v rodine často tam je aj opatrovanie seniorov

eliska13
26. sep 2020

To je ťažko...v Rakúsku by som nechcela byť naháňana uradmi za čiernu prácu.Ale neviem ako sa rieši práca na živnosť v AT určite to tam na fóre najdes.

autor
26. sep 2020

@eliska13 skúsim kuk.

kubkovamama
26. sep 2020

Ahoj,ja som ošetrovateľka.Seniori aj deticky s DMO apod.Na SK sa ti živnosť na opatrovanie neoplati.Ziadna rodina okrem výnimiek si nemôže toľko dovolit ako by si zrejme požadovala vzhľadom na vysoké odvody a materiál potrebný k výkonu v domácnosti (už je to dosť prísne,všetko musíš mať svoje a jednorazové). Živnostenské oprávnenie sa žiada momentálne na konkrétnu osobu.Plati pol roka.Takze nie je to klasika živnosť,že vyfakturuješ a ideš ďalej.Pokial máš vyššie vzdelanie,nielen kurz ale si napr.zdrav.sestra alebo zdrav.asistent je lepšie ísť cestou zamestnanca.Do Rakúska sa ti tiež neoplatí ísť a v čase korony tá nová rodina isto bez agentúry neprijme.A príjem je porovnateľný s tým čo zarobis tu.Na čierno neriskuj,ani by si ťa domov nevzali.Danove si potom podavas na SK a poistenie si platíš tam na čas vycestovania.

autor
26. sep 2020

@kubkovamama ďakujem, takže najlepšie tu ako zamestnanec, alebo v AT na živnosť cez agentúru. Ja asi inú možnosť než to AT cez agent.nemam. Aj keď za malo penazi🙁 ale aspoň niečo. Aj keď s VS.

daniela1911
26. sep 2020

V zahraničí na čierno ? Možno tak u známych alebo rodiny.

Otvoriť živnosť je možné ihneď. Treba si nájsť cez inzerát prácu. Ak bude v zahraničí treba si ako živnostník vybaviť A1 na soc.poistivni - doklad že nerobíš v zahraničí na čierno. A ísť robiť.
Ak chceš info o živnosti a ostatných úradoch, tak mi napis správu.
A čo sa týka odvodov a dane, tie zamestnanci neplatia ? Platia.
Ja osobne by som takéto služby ocenila - či už na pomoc seniorov alebo pri dieťati (napr. Zvlášť teraz počas corony).

autor
26. sep 2020

@daniela1911 a ty robíš alebo žiješ v AT? Na čierno určite nechcem.

daniela1911
26. sep 2020

Nie, poradím ti len zo živnosťou.