Len pre info uvažujem že by som sa chcela venovať spevu nastálo teda ako práci, mám skúsenosti už od ľudového spevu až po pop rock atď... Dá sa spevom uživiť finančne? Ďakujem
Urcite zavisi od toho, aka si dobra, ale osobne by som na to nespoliehala.
A preco nie, moze robit ucitelku hudobnej vychovy alebo v ZUSke vyucovat spev
Mladá pekná motivovaná talentovaná urcite.. ale či budeš mať toľko vystúpení a budeš to dávať aj v 45-50-65ke.. pracovný život je fakt dlhý.. takže vystudovat učiteľstvo a spev,len spev mi prijde krátkozraké...
To by si musela byť fakt dobrá alebo aj herečka k tomu. Aj ľudia z najznámejších kapiel majú normálne práce popri hudbe.
Tak bud môžeš robiť učiteľku, ako bolo spomenuté, ale ak chceš byt vyslovene speváčka, potrebuješ marketing, nejak sa zviditeľniť, byť aktívna na sociálnych sieťach. Talent je jedna vec, ale na to aby ťa niekto počúval musíš mať charizmu, dobre sociálne siete, nejak sa zviditeľniť v médiách a veľmi veľkú vydrž. Napríklad skupina Nerieš tak oni boli dosť populárni, veľmi dlho boli na scéne, ale aj napriek tomu chodili do roboty, lebo to čo zarobili z hudby, vystačilo akurát tak na náklady na ďalšie albumy. A na začiatok to treba sponzorovať neskutočne. Neviem, či v inom prípade sa tým da plnohodnotne živiť
a ako si predstavujes tu pracu? co konkretne by si robila? lebo spev je siroky pojem.. to sa da vyuzit vselijako.. urcite sa da vzdy uzivit tym, co ta bavi, ale nevypada to vzdy tak, ze 'naskocis' na nejaky zauzivany model, ako sa spevom 'zaraba' a budes to pouzivat .. lebo tam, ako vidis, sa na teba hned zacnu sypat podmienky, co vsetko musis splnat, aby si bola uspesna 😀 .. lepsie je nechat si utvorit vlastnu cestu, vlastny sposob, ako spev v zivote mozes vyuzit..
A nemozes zacat najskor popri praci a potom uvidis, ako to pojde?
@lelelienka Najlepšie by bolo začať popri práci, lebo speváci, ktorí dostanú vyššie honoráre musia byť žiadaní, už známi, mať manažéra a hudobný doprovod a je aj dosť veľká konkurencia. Treba sa vypracovať, aby to malo majstrovskú úroveň.
Popri niecom.
@peti_2005 nemyslím, že sa dá uživiť. Pokiaľ niesi niečím extra výrazná, zaujímavá, extravagantná tak je veľmi možné, že sa stratíš v konkurencii. Ale je cesta učiteľstva na ZUŠ - spevu, hudobných nástrojov a popri tom spievať. Alebo cestou herectva, muzikálov atď. Ale je to pomerne zložitá cesta.
@lavender94 Lebo sa zviditeľniť v nejakej talentovej tv súťaži. A potom koncerty.
@lenkakravcova to som myslela tými médiami. To je už jedno, akú súťaž si vyberie. Ale treba mať veľkú charizmu, možno urobiť nejakú kontroverziu, ísť tomu veľmi naproti. Lebo väčšina tých spevákov čo sa v tých súťažiach zviditeľniť su slávni na 5 minút a potom o nich človek nepočuje. Nie je to ľahké udržať sa podľa mňa v tejto dobe, v ktorej je populárne každý deň niečo iné a ľudia udržia pri jednom pozornosť maximálne 30 sekúnd. Veď uz sa kvôli tomu nerobia ani dlhé pesničky, pomalé štarty piesni. Lebo to všetci po 10 sekundách vypnú 😁
Ak chceš byť vyslovene speváčka, tak nie.
Poznám viacerých spevákov, či už drobných hudobníkov, ale aj známejších slovenských. Koncerty takmer každý víkend, festivaly, akcie, nejaké vystúpenia v telke,... Všetko popri "klasickej" práci.
Nehovoriac o tom, že musíš mať fakt dobrý hlas, vedieť robiť dobrú hudbu (alebo mať na to ľudí) a pripraviť si vstupný kapitál, veľa času, energie a trpezlivosti, lebo urobiť si meno trvá niekoľko rokov.
na slovensku nie