Dá sa uživiť doučovaním?

renata27322
8. mar 2024

Ahojte, chcem si urobiť kurz anglického jazyka, aby som mala medzinárodný certifikát na úrovni C1. Dalo by sa doučovanim uživiť? Aspoň minimálne. S partnerom máme dohodu, že on pracuje a ja sa starám o neho a o domácnosť, neskôr aj o deti, no aby som sa doma nenudila, tak by som chcela doucovat.

ms_green
8. mar 2024

Ako nejaké privyrobenie si asi ok, nejaké peniažky som si doučovaním zarobila počas RD ale nepovedala by som, že sa tým dá uživiť. Doučovala som nemčinu a aj to bola drvivá väčšina pracujúci ľudia v korporátoch. Pýtala som si 20 eur za jedno sedenie (55 minút) alebo 10-15 ak to boli napríklad žiaci na gymnáziu. Popri RD som zvykla "odučiť" takých 5-8 hodín týždenne, čo vychádzalo 300-400e mesačne ak sa fakt darilo. Ale ja som mala šťastie, lebo som predtým robila vo firme, kde som vedela, že keď tam napíšem "dajú" mi ľudí na doučovanie. Zvyšok boli ľudia po známosti napr. deti kamarátkinej sestry alebo podobné.
Neviem si to predstaviť keby som si tých ľudí musela "naháňať". Viem, že sú nejaké portály ale tie si berú províziu. Zároveň si treba dať pozor koľko si vypýtaš za jednu hodinu a napr. také veci, či budeš vyučovať online, u seba doma alebo si ochotná k niekomu ísť. Aj tieto veci si do tej ceny treba zarátať. Z vlastnej skúsenosti, ak máš online hodiny, viac ako 10-12 eur ti za to nedajú. Ak si ochotná prísť tak hej ale tam zas treba brať do úvahy deti/benzín ...

renata27322
autor
8. mar 2024

@ms_green ďakujem za radu 😊

kiki68
8. mar 2024

Ano, ked mas napr doucka cez nejaku jazykovku a dost hodin

svetlonos
8. mar 2024

@renata27322
uz si niekedy bola dlhsie v anglicky hovoriacej krajine? Pretoze casto je ine mat kurz a prakticky rec používať.
Mozno nejaka online výučba ale nespoliehala by som sa na to ako na super vyplatu.
To sice otazka nebola ale uvazovala si o inej praci aspom na polovicny úväzok, ci si prave tehotna 🙂 ?

belllinka
8. mar 2024

@renata27322 dosť blbý nápad. A keď sa rozídete? Asi sa ti bude blbo hľadať práca bez praxe a s niekoľkoročnou dierou v životopise.

koniarova
8. mar 2024

No ja teda neviem. Nechcela by som byť závislá od muža. Doucčovať môžeš aj popri zamestnaní.

maranta_leuconeura
8. mar 2024

A o teba sa kto postara? Skor ako na nudu pozeraj na buducnost, o 10 rokov sa rozidete a ty ostanes na trhu prace s praxou ,,lestenie podlah". Kurz si urob, potom sa skus zamestnat v jazykovke /pripadne zivnost, neviem ako teraz funguju/, to mas istotu prijmu. Aj ked anglictinarov je kopa, takze to budes mat tazke s konkurenciou.

renata27322
autor
8. mar 2024

@svetlonos nebola som v inej krajine, nie som ani tehotná ale moje zdravie mi neumožňuje pracovať napr v Kauflande alebo v hocijakom inom obchode. Snažím sa hľadať nejaké alternatívy, poprípade aj nejaké callcentrum popri doučovaní

nikaeli
8. mar 2024

@renata27322 a aké máš vzdelanie, keď spomínaš Kaufland? podľa môjho názoru sa doučovaním neuživíš, iba ak by si mala klientov od rána do večera. Ak očakávaš príjem porovnateľný s platom, mala by si platiť odvody a tak, nerobiť na čierno. Plus ja ak hľadám doučovateľa (pre deti), očakávam nejaké skúsenosti a odborné kvality. A čo ak sa partnerovi niečo stane? ochorie, príde o prácu - z čoho budete žiť?

siska53
8. mar 2024

@renata27322 callcentrum je normalna praca za pocitacom 8 hodin denne.. aspon zvacsa...mozno nejake, kde predavas ponozky a pod. to ma inak. Co mas vvystudovane? Su aj rozne administrativne prace...

prasiatko30
8. mar 2024

Ono c1 bez pobytu v zahranici, neviem nevidim to dostacujuce na doucovanie/ucenie angliny hlavne v dnesnej dobe ked je x ludi co studovali na bilingual skolach alebo stravili niekolko rokov mimo republiky a maju lepsiu uroven jazyka aj bez papiera

soldi
8. mar 2024

@renata27322 kamoska to takto ma. 4 deti, muz vsetko plati a ona je doma a stara sa onho a deti. Maju aj upratovacku a opatrovatelku, ked treba. A tiez sa nudila, tak sla do helen donors skoly ucit anglictinu male deticky. Absolvovala ich kurz

stefi_k
8. mar 2024

@renata27322 napisem ti moju skusenost, dceru uci anglicky jazyk ucitelka, ktora sa tym v pohode uzivi. Ma ukoncene studium jazyka v Londine a dalsie vysokoskolske certifikaty. Za dva roky ju dostala z 0, na stav, ze plynule komunikuje v jazyku a rozumie ho. Ak mas co ponuknut a si sikovna tak sa tym da uzivit.

svetlonos
8. mar 2024

@renata27322
z tvojej odpovede vyplyva, ze mas max maturitu a inu pracu ako pracu predavacky a pod robit teda nevies a to nie ken koli zdraviu? To prosim neber ako utok, ani ja nemam vs. Ale napriek tomu so pracovala od kanelarie az po upratovanie domov ( to ako hoby na materskej 🙂).
Ja som napriklad doucovala duevca kedysi, asi 6 tacku nemčinu. A ucitelka v skole im tvrdila, ze der sa vyslovuje ako del.
Tym nechcem povedat, ze nevies anglicky ale ten jazykvtreba "zit" a nie len urobit si certifikat. V skole som mavala z NJ dvojky, po prichode do Nemecka (po 10 rokoch nj v skole) som zistila, ze mi to bolo na figu. Nevedela so poriadne hovorit. Aj som sa naucila vvLondinevza pol roka na kurzoch.
Mas vzhkadom na tvoje zdravie moznost ist do anglicka tu c1 aj praktizovat? Pokial mas dobru hkavu na ucenie, bolo by mozno dobre urobit si nejaku ekonomiku, uctovnictvo, mzdy alebo podobne. To by si prioadne vedela robit aj z domu. Ako ti uz pisali, pokia mas super schopnosti, zarobis si. No neviem si to predstavit len z kurzu.
Skus este pouvazovat nad roznymi moznostami, skolami, ktore ti pomozu zarobit. Prajem vsetko dobre 🙂

melanta
11. mar 2024

Mám certifikát C1 zo 4 jazykov, z toho 3 používam denne. Pracujem denne výlučne v týchto jazykoch, slovenčinu pracovne vôbec nepoužívam. Napriek tomu by som nemala odvahu ísť učiť či doučovať jazyky, pretože nemám pedagogické vzdelanie. Hovoriť jazykom neznamená vedieť učiť. A ako tu už odznelo, ak ide o jazykové zručnosti, ktoré sú iba naučené a nie sú bežne využívané, tak prosím ťa, naozaj zabudni na učenie jazyka. To má robiť niekto, kto jazyk ovláda na hovorovej úrovni, pretože ním pravidelne hovorí (teda mimo toho, že by mal mať pedagogické vzdelanie). Píšeš, že kvôli zdraviu momentálne nemôžeš robiť predavačku. Prosím, maj sebaraflexiu. Ak chceš učiť, študuj a venuj sa najprv jazyku. Alebo sa zameraj na niečo iné, čomu sa môžeš venovať, v čom by si bola dobrá a bavilo by ťa to.

lenja123
11. mar 2024

@renata27322 moje deti doučuje online pani, ktorá sa tým v pohode uživí. Je sama s dieťaťom, venuje sa tomu už roky, aj pred dieťaťom. Každé poobede vyučuje min. 5 - 6 hod. Ale! Má vysokoškolské pedagogické vzdelanie, jazyk študovala aj v zahraničí - pozor, študovala, nie len používala. A vidim naozaj neskutočné výsledky, bol sa k nej aj problém dostať, má vždy plno.

weggie
23. sep 2024

nepocuvaj hejterky, su stara skola,
nepotrebujes pedagogicke vzdelanie na vyucbu jazyka.
tu sa ta len predrazene doucovatelky snazia odhovorit, lebo sa boja o teple miestecko 🙂