Dá sa nájsť slušná práca, alebo zmeniť obor podnikania?

18. mar 2023

Ahojte,
Menili ste teraz niekedy prácu? Dá sa nájsť slušná práca, alebo zmeniť obor podnikania?
S manželom budeme musieť obaja meniť prácu, keďže aj jeho aj moje odvetvie ide momentálne dolu vodou. Ono sa to očakávalo, takže sme sa aspoň trošku pripravili, máme nejaké úspory, muž vie ešte chvíľku potiahnuť, ale budeme musieť zmeniť prácu.
No a moja otázka. Je reálne nájsť si dobrú prácu? Sme živnostníci, vždy sme robili sami na seba, tak si úplne neviem predstaviť ísť robiť niekam do firmy, vôbec nemáme predstavu o platoch a tak podobne.
Takže možno by to chcelo zmeniť obor podnikania, ale toto tiež neviem, či sa dá, keďže viaceré odvetvia asi majú problémy. Muž celkom víziu má. Ja vôbec. Mám vš vzdelanie a som na mŕtvom bode. Nechcem ísť pracovať na 8-10 hodín niekam do korporatu, potrebujem slobodu, ale fakt neviem, čo ďalej...
Boli ste na tom podobne? Čo ste urobili?

melanta
18. mar 2023

Je množstvo odvetví, ozaj veľa, kde sa podnikaniu darí a aj bude. Otázka sú vaše zručnosti, na čo sa viete pretransformovať. Išla by som na vašom mieste týmto smerom. Je úplne bežné, že podnikatelia vždy pozerajú aj do budúcnosti, že majú pripravené plány B, v čom by pokračovali alebo čo by rozbehli popri prvom odvetví. Čo sa týka zamestnania, aj to sa dá nájsť, dokonca aj dobre platené zamestnanie. Stačí mať pre danú pozíciu potrebné zručnosti. O tých nepíšeš, takže ťažko radiť.

ropucha6
18. mar 2023

Pre kazdeho je pojem dobra praca nieco ine…ja by som na Slovensku podnikat nechcela napriklad. Niekto si chce odrobit, niekto chce uznanie, niekto peniaze. Nepises ani, v akych ste odvetviach a ake mate vzdelanie ci skusenosti.

autor
18. mar 2023

Asi som to napísala príliš všeobecne.
Sme stavebníctvo a reality, čiže to, čo momentálne je a najbližší rok dva bude v kríze, keďže úvery išli hore a materiály sa buď ťažko zháňajú, alebo príliš drahé. Nebolo to zo dňa na deň, vedeli sme, ako to pôjde, aspoň muž má záložný plán, keďže je elektrikár a aj to robil celý čas, tak môže robiť elektriku pre druhých, alebo uvažuje nad fotovoltikou. Vie robiť závlahy, bazény, terénne úpravy, prerábky bytov, vlastne takmer všetky stavebné práce, takže on sa vie uplatniť, len si bude musieť zháňať zákazky, keďže doteraz to bolo tak, že naháňali jeho...
Ale neviem, čo ja. Vyštudované právo, skoro celý pracovný život v realitách... a to je teraz také neisté, umierajúce.
Vôbec nemám predstavu kam sa pohnúť 🤦‍♀️, normálne kriza stredného veku 🤣. Keby som bola zručná, urobila by som si nechtarsky alebo kozmetický kurz.
Uvažovala som nad tým, že pôjdem upratovať, alebo jazdiť pre bolt alebo čo 😁. Až takto neviem, čo so sebou...

lucka_ke
18. mar 2023

ja si robím externe zdravotnú školu a to som celý život robila úplne iný odbor, jednak som na tom podobne ako ty a po druhé som vyhorená, čiže idem úplne zmeniť pracovné zameranie, muž si urobil pedagogické a učí na polovičný úväzok, na polku ešte podniká, súhlasím, že podnikanie na SK je čistá katastrofa a nevyzerá to vôbec dobre, čiže my školstvo a zdravotníctvo

autor
18. mar 2023

@lucka_ke ja som tiež uvažovala nad pedagogickým, ale neviem, či by som to dokázala