icon

Dá sa dobre zamestnať aj napriek ZŤP?

23. júl 2023

Dá sa celkom dobre zamestnať aj keď ste ZŤP?(mám vrodenú diagnózu a ešte študujem preto sa pýtam)(ale nieje to vidieť na mne )ale veľmi sa poslednú dobu bojím že ma nikde nezamestnajú kvôli tomu že som ZŤP

zuzap33
23. júl 2023

Ano, da sa zamestnat aj so ZTP. Od prace v trafike az po manazment. Zavisi od druhu dg a tvojich moznosti pracovat

julia2002
Odpoveď bola odstránená
autor
23. júl 2023

Lenže ja sa veľmi bojím že ma nebudú chcieť zamestnavatelia kvôli tomu že som ZŤP

julia2002
Odpoveď bola odstránená
mamina7070
23. júl 2023

da sa zamestnant so ZTP uplne v pohode aj so ZTPS zavisi na vzdelani na praxi atd

martina803
23. júl 2023

Mozes mi napisat spravu

kaktusik007
23. júl 2023

je to tazsie. Ono na rovinu, vacsina ludi so ZTP realne pracovat nechce a iba sa stazuju ako nemozu a nevladzu. A potom sme tu my, ktori pracovat chceme. Osobne tuto info uz do CV ani nedavam, ale pri podpise pracovnej zmluvy to uviest musim - mam ine odvody ako bezny zamestnanec a zdravotna poistovna by vratila vykaz. Viaceri ludia v mojom okoli, co boli ZTP a mali preskumanie zdravotneho stavu, na to preskumanie uz ani nesli prave kvoli praci a kariere. My, co mame ZTP priznane uz do konca zivota, to musime nejak dobojovat. Ale zatial sa mi nestalo ze ked uz si ma vybral zamestnavatel, tak ze kvoli mojmu ZTP a invalidite cukol. Ale realne je proste pravda ze akonahle som to z CV vyhodila, mala som vyrazne viacej ponuk na pracovne pohovory ako dovtedy.

autor
23. júl 2023

@kaktusik007 Ja nemám invalidne som ZŤP bez doprovodu a bojím že práve po strednej nebudem mať rovnakú možnosť zamestnať sa ako moji rovesníci ktorý niesú ZŤP

barbora19911
23. júl 2023

Podľa toho čo zťp ak vozickar tak je jasné že budeš mať menej možností ...ak psychika tak záleží čo zvládneš ťažko sa radi keď nevieme aku máš diagnózu 🙂

kaktusik007
23. júl 2023

nie je to o ztp, je to o tvojich schopnostiach. A o tom, ze naozaj nemozes robit nejake veci - takze ked sa na to pozries realne, pracu si najdes. A vzdy mozes ist na vysku.

cize realne sa zamysli, ake obmedzenia ma tvoj zdravotny stav. Ja naprikad nezvladnem dlho stat, nezvladnem manualne pracovat - 30 minut upratovania v domacnosti je moj strop, potom si realne musim lahnut, lebo nevladzem. ALE - hlava mi funguje, akukolvek administrativnu pracu zvladam s prehladom. Cize viem ze do vyroby ist nesmiem, rovnako ako robit predavacku, dokladat ci vychystavat tovary... Ale stale je vela prac, ktore robit zvladam a tak si hladam v nich,.

barbora19911
23. júl 2023

Ja som takisto zťp osoba so sprievodom ale ja mám na chrtbticu takže ja by som pracovať manuálne nemohla ...musíš zvážiť sama akú máš diagnózu a do akej miery ťa pusti robiť 🙂

autor
23. júl 2023

@kaktusik007 Ja som našťastie zdravá nebýva mi ani zle len mám vrodenú vec (neurologickú )a to je jediný problém že je to na papieri aj jedna pani učiteľka sa čudovala že vyzerám úplne zdravá ani sa jej nechcelo veriť diagnóze,teraz končím odbornú školu a chcem ísť aj na výšku len sa bojím či by ma tam zobrali tiež kvôli ZŤP .

barbora19911
23. júl 2023

Tak ale ty sama vieš ako ťa to obmedzuje my ti tu nepovieme/ nevidíme ti do hlavy čo je tvoja prekážka 🙂

autor
23. júl 2023

@barbora19911 Ďakujem :⁠-⁠)ja som ako tak ok ,len som sa bála že ľudia budú na mňa pozerať cez prsty, kvôli tomu že mám preukážku ZŤP

kaktusik007
23. júl 2023

autorka, ja tiez vyzeram ako uplne zdrava, a to mam aj parkovaci preukaz a teda niekedy tie pohlady su fakt divne... Ale neriesim.
co sa vysokej skoly tyka - tam je dolezite aky odbor si vyberies - ale na 90% netreba riesit zdravotnu sposobilost, dobra hlava postaci 🙂

kim2028
23. júl 2023

@kaktusik007 To nie je o tom väčšina chce, ale nemá na to zdravotný stav. V niektorých prípadoch % nepustia. Napr. 75% je už veľmi vážny postih a pokiaľ je diagnóza ťažká, tak je to bez šance. Ja by som chcel napr. pracovať, ale nezvládal by som to vôbec. Bol by problém tam vôbec chodiť dlhší čas. Jednoducho mám takú diagnózu, akú mám. Chcel by som si urobiť aspoň nejaký kurz a potom by sa uvidelo...

mamina7070
23. júl 2023

@kim2028 ale ty si iny pripad mas plny ID ved si pisal v inej diskusii ze mas problem s pravidelnymi beznymi aktivitami tam je jasne ze pracovat nevies
tu sa bavime o ZTP co moze byt diabetik epileptik celiatik atd proste uplne iny druh diagnoz

ja som mala kolegu s dmo chodil s palicami horsie sa vyjadroval a bol programator proste pokil je fyzicke obmedzenie tak mentalne sa pracovat povacsinou da
naopak je to problem

kacena4
23. júl 2023

ahojko ja som cez 20r ztp mam aj invalidny, pracujem cely zivot a to mam "viditelne" a zasahujuce do pracovnej cinnosti dg. (nie jednu). praca nie je o tom ci si chora ale o tom di chces a zvladnes dlhidobo pracovat. dcera je tiez ztp studuje na vyske, dokonca si poziadala o ulavy a vysli jej v ustrety, cez prazdniny brigaduje v 2 pracach takze vsetko sa da ked chces. len si musis verit a byt odhodlana. drzim palceky

zuzap33
23. júl 2023

@kaktusik007 poznam tie pohlady. S doprovodom a nevyzeram chora. A som 80% s tazkou dg. Aj ja pracujem

zefyra
23. júl 2023

Ja mam takú osobnú skúsenosť z niekoľkých posledných zamestnaní ze síce ma zobrali ako invalidnú a ZŤP ale vyžadovali odo mňa pracovné nasadenie ako keby som bola zdravá, takže som vždy po čase musela odísť lebo som to nezvládala.Hlavne že pri podpise zmluvy sľubovali hory-doly.

123kika1234
23. júl 2023

Ja mám ztp-s a s prácou problém nemám. 🙂)
Áno dá

dagmarovita
23. júl 2023

Tu vas vacsina ztp pracuje to mate ake diagnozy, ci mate len ztp a invalidné prispevky nie? Moze byt ztp bez invalidneho prispevku? To robite kratkodobe uvazky, ci normalne pracujete a mate invalidne zaroven, to na lieky, liecenia?

kim2028
24. júl 2023

@dagmarovita Tak ZŤP-S musí mať asi už aj veľmi slušné % na invalidný dôchodok. ZŤP nemusí mať priznaný vôbec invalidný dôchodok. O tom, kto je ZŤP rozhoduje úrad práce, o invalidnom dôchodku rozhoduje zase sociálna poisťovňa.

123kika1234
24. júl 2023

@kim2028 tak.. 🙂

zuzap33
24. júl 2023

@kim2028 mam ID 80%, k tomu ZTP-s. Moja diagnoza tu nie je podstatna, ale je tazka, to mi ver. Pracujem v kancelarii, doma aj na home office. Hlava mi chvalabohu funguje, to je podstata mojej prace.
@123kika1234 ano liecim sa, uz do konca zivota. Vacsinou na mne nevidno chorobu. Pocet liekov, a to kedy lezim, lebo mam zle dni, nikto nevidi

123kika1234
24. júl 2023

@zuzap33 aj ja mam plný id, ztps a parkovaci a ani na mne to nie je vidieť a tak isto budem papať lieky celý život... 🙂

123kika1234
24. júl 2023

@zuzap33 možno sme na tom podobne...