Čo znamená kúpiť auto na firmu?

3. jún 2024

Mohli by ste mi ako laikovi vysvetlit, co to znamena po financnej stranke ked niekto kupi auto na firmu? Nikdy som to nepotrebovala vediet ale teraz ma to z isteho dovodu zaujima. Viem ze tam ide o odpisovanie ale v konecnom dosledku to znamena, ze to auto vide lacnejsie? Taky clovek potom plati menej na daniach a tym padom akoby usetri na to auto, ci nejaky iny princip tam je? Ak by nejake male auto stalo napr. 10 000, viete mi povedat kolko priblizne vdaka tomu ze bude na firmu bude stat realne?

bublinka1426
3. jún 2024

to znamena ze si auto moze dat do ''nakladov'' a tym si znizi danovy zaklad pre rocne zuctovanie. aspon takto to chapem ja.

katarinaba
3. jún 2024

V prvom rade sa auta na firmu kupuju hlavne platcami DPH, v podstate to auto kupia podstatne lacnejsie. Auto predstavuje pre firmu naklady, cize v konecnom dosledku nizsie dane. Ale podstatou by malo byt, ze to auto je pouzivane na podnikatelske ucely. Cize to auto "pracuje" pre firmu, nie pre sofera.
Naklady pre firmu su: odpisy auta (vseobecne sa vstupna cena rozdeli na 48 mesiacov, ale moze byt aj menej). Pohonne hmoty, pneumatiky, opravy a udrzba, dialnicne znamky, poistenie, automaterial a neviem co este. Treba vsak platit cestnu dan, ktora je tiez nakladom. V podstate veci suvisiace s autom si tak sofer firnancuje z prostriedkov firmy, setri tym na daniach.
Kolko to bude stat firmu? Tazko povedat. Bude kupovane "v hotovosti" alebo na leasing, ci uver? Aka bude vyska poistneho? Len PZP ci aj havarijne? Kolko rocne najazdi? Tiez otazka - nove ci jazdene - od toho sa odvija aj servis. Neda sa povedat ani orientacna suma.
Je to komplikovanejsie. Tak aspon takto zhruba.

autor
3. jún 2024

@bublinka1426 dakujem. cize ked sa znizi danovy zaklad, plati sa nizsia dan a tam nastava ta "uspora"?

@katarinaba vdaka.

oli18
3. jún 2024

Ak mas auto na firmu, platis zan cestnu dan, ale napr. Davas do nakladov poistky, aj benzin.

mk1111111111
3. jún 2024

Ponizis si zaklad dane o ciastku, co prinalezi na odpisoch za ten rok, dalej si ponizis danovy zaklad aj za nakup PHM, za opravy, za poistne a ostatne naklady na auto. Ale, vyplyvaju Ti aj povinnosti, ako napr.platit cestnu dat. Ak budes pouzivat auto aj na sukromne ucely, o to musis kratit naklady na auto, ktore si chces odratat, vsetky naklad za auto,, nie len odpisy. Musis viest knihu jazd, aby si vedela zdokladovat, ze si ho vyuzivala na podnikatelske ucely.
Ak si platca DPH, DPH si odratas, ale pri predaji auta ho zasa budes musiet vlzaplatit financnej sprave, z ceny, za co auto predas.

bublinka1426
3. jún 2024

tak mas isty zisk. z neho platis dan.
ale zisk si ponizujes vydavkami - a teda mas potom ponizeny danovy zaklad. takze menej zaplatis statu na dani.

simca06022011
3. jún 2024

Používaš auto na podnikanie = na dosahovanie príjmov. Tak áno, ide do nákladov všetko s nim spojené a znižuje sa daňový základ o túto sumu.
Ak sa auto používa aj na osobné účely, krátia sa aj náklady...
Ak znižuje daňový základ = nižšie dane.
Ale gro je dphcka a hlavne napr opravy áut atď. Lebo ak sa auto intenzívne používa na podnikanie, nebudeš predsa platiť sekcia zo.svojho... inak aj bez kúpy auta na firmu si vie podnikateľ znížiť daňový základ = bude si robiť "cestaky".

zorkahorka
3. jún 2024

Auto vyjde u predajcu lacnejsie, ale potom sa ta cena dorovna cestnou danou. Brutalna polozka 😀

simca06022011
3. jún 2024
zorkahorka
3. jún 2024

@simca06022011 nas vyslo cez firmu auto o cca 5 tisíc lacnejsie a kazdy rok cestna dan cca tisíc eur...

nikasmile
3. jún 2024

@zorkahorka to čo máte za auto? 😀 takú DzMV som ešte nepočula platiť. My platíme 175e

simca06022011
3. jún 2024

@zorkahorka tak to záleží na druhu auta, ja mam auta n1 a m 4 kusy a taku dan nemam ani za vsetky spolu. Ale predpokladám, že nákladov na to auto uplatňujete o mnoho viac a aj vám to auto zarobí. A neviem.. kúpim 24t auto... 4t DPH dole. Potom odpisy Ale aj tak, zjednodusene ďalších 19% dole. Potom všetky servisy a phm a príslušenstvo =DPH hneď dole.. dan z príjmov zase neskôr.
Práve sa vela podnikateľom tu daň oplatí zaplatiť.

zorkahorka
4. jún 2024

@nikasmile
@simca06022011 aha, tak potom to znamena, ze ta cestna dan je za vsetky auta z firmy 😀 ok, som za blbuuu teraz😅. Ale svagor (na jeho firmu auto mam) mi vzdy spomenie vysku dane (plati ju muz), tak som si myslela, ze to tolko plati len za moje 😀 tak som zas mudrejsia 😀

simca06022011
4. jún 2024

@zorkahorka stava sa :DDD clovek sa stale nieco uci ;)

martul
4. jún 2024

@zorkahorka ale prosím ťa pekne, to čo je za blbosť? Veď keď nevieš, tak prečo radíš. Daj sem prosím ťa typ auta na ktoré sa platí dať 1000,- EUR. Ročne spravím viac ako 100 daní z motorových vozidiel, ale takáto daň nevyjde ani jednému.

zorkahorka
4. jún 2024

@martul co sa rozculujes? Ved som to vysvetlila!

nikasmile
4. jún 2024

@zorkahorka v pohode, stane sa 🙂😀