Čo všetko musím vybaviť, keď chcem pracovať v Čechách?

24. aug 2023

Ahojte končí mi materská a mám ponuku pracovať v Čechách. Viete mi poradiť, čo všetko musím urobiť, vybaviť, ako je to s poisteniami, s lekármi, či môžem mať svojich lekárov u nás, zdr poistenie, banku, atď... ďakujem moc

bluemoon24
24. aug 2023

Firma, kde budes pracovat te ze zakona musi prihlasit na socialku a zdravotku a ty zrusis slovenskou pojistovnu (soubeh dvou zdravotnich pojisteni neni mozny) a pak budes vsechny lekare resit v Cechach, na Slovensku ti zustane akutni zdravotni starostlivost, stejne jako vsude jinde v EU. Pokud bys nadale bydlela na Slovenku (a pracovala v Cesku), muzes si vybavit formular, ktery pokryje veskerou starostlivost i na Slovensku, pokud budes v Cesku i bydlet, tak ne. Banku si na Slovensku klidne nechej a pak si zaloz dalsi ucet v Cesku. Pokud by ti vyplatu v korunach vyplaceli na slovensky ucet bylo by to pro tebe extra nevyhodne. Pokud chces, muzes pak v Cesku pozadat o prechodny pobyt, ale neni to nutne. A to je asi vsechno.

autor
24. aug 2023

@bluemoon24 dakujem pekne, chcem byvat nadalej na Slovensku a dochadzat...je možne teda, ze by som bola prihlasena na zdravotnej a socialnej poistovni v CR,ale v SR by som mala nadalej lekarov, zubara, atd? Čo to je papier, ktory treba vybavit, neviete?

bluemoon24
24. aug 2023

Ano, pak je to mozne. V Cesku te prihlasi do zdravotky. Ty predtim obtelefonuj vsechny lekare, kde mas zalozenou kartu, aby te nevymazali z evidence, protoze to vyrizeni trva cca mesic. Az budes mit ceskou pojistovnu zarizenou, tak pujdes do slovenske pojistovny, kde jsi pojistena ted a reknes jim, ze pracujes v CR a zijes na Slovensku a chces si vybavit formular S1 - potrebujes pracovni smlouvu, zadost (tu by ti meli dat) a doklad o pobytu na Slovensku (staci obcansky naskenovat) a dostanes specialni zlutou karticku, kterou budes na Slovensku pouzivat - ma uplne stejnou platnost, jako ta, kterou mas ted.