Čo voliť pri nemožnosti pracovať pri Covid 19? OČR alebo PN?

alenkay7
25. mar 2020

Manžel chodí na kamióne a nebudú mať prácu asi dva mesiace kde dostane viac peňazí na OCR alebo PN? Koľko percent z hrubej mzdy to asi je?

alenkay7
autor
25. mar 2020

@alenkay7?????

andreagartnerova
25. mar 2020

Ocr je 55 percent z hrubej mzdy, PN je prvé 3 dní 25percent a ďalšie 55percent, prvých 10 ju hradí zamestnávateľ potom sociálna poisťovňa. Ale co viem, na PN nechcú vypisovať.

alenkay7
autor
25. mar 2020

@andreagartnerova očr je od prvého dňa 55 percent takže očr aj tak výhodnejšia? Ci?

alenah31
25. mar 2020

@alenkay7 očr je platená len 10 dní - ale áno je výhodnejšia. Na dlhšiu platenú očr má nárok len v prípade ak máte dieťa, ktoré nemá dovŕšených 11 rokov a jeho škola/škôlka je uzatvorená z dôvodu karantény.

korunka1
25. mar 2020

@alenkay7 a máte deti? či na koho si to chcie vziať?

veroniak12
25. mar 2020

Ocr je rozhodne jednoduchsie vybavit, kedze to cele preplaca socialna poistovna

alenkay7
autor
25. mar 2020

@korunka1 asi na našho kocúra Nika

dzina007
25. mar 2020

ak mate dieta do 10 rokov tak OCR je vyhodnejsia.. lebo je od prveho dna 55% a bude sa predlzovat... nebude platna len 10 dni

korunka1
25. mar 2020

@alenkay7 rozumná odpoveď 🤐
Normálne som sa spýtala, pretože nespomínaš deti.

tosomja
25. mar 2020

Ahojte, prosím vás, ako postupovať, ak máme malinké bábätko, som na MD. Priatel pracuje v Nemecku, zostal doma. Ocr mu nevystavia, lebo dieťa nie je v RL zatiaľ písané na neho, som len čerstvo po rozvode. Má syna z prvého vzťahu, ale nežije s nami v domácnosti.
PN mu dr nevystavia, ocr na mňa mu tiež nechcú dať, lebo nie sme manželmi.
Ako to teda je v tom vztahovom prípade??
Na čo má nárok? Ak nemôže vycestovať?
Môj gynekológ mu vystavil potvrdenie ako ocr, že som neschopná sa postarať o dieťa, musí on, ale neuznali mu to, lebo tam nie je manželka, ale družka.
Kto máte skúsenosť, poraďte...
Ďakujem

alenkay7
autor
25. mar 2020

@korunka1 prepáč, ale mne ta otázka pripadala trošku... Predsa by som sa nepýtala na očr, keby nemám dieťa.

maciatkolulu
25. mar 2020

@alenkay7 prečo blbá??? Vie co znamená OCR? Tak si to prelož a porozmýšľaj, či nebola tvoja odpoveď trochu blba😉

korunka1
25. mar 2020

@alenkay7 očr nie je len na dieťa. nemám pocit, že som sa pýtala od veci

alenkay7
autor
25. mar 2020

M
@maciatkolulu máš pravdu viem že očr nie len na dieťa ale dlhodobú očr ti nevystavia, len na deti sa to vzťahuje.

tslobik
25. mar 2020

Ja len teda neviem na ako dlho budú predlžovať OČR. Teraz síce hovoria že dokedy budú zavreté školy ale aby to nezmenili zrazu...

veronikaszabova
25. mar 2020

@tosomja
×× na teba si Očr nemoze dat, nie ste manzelia.
×× Ak by bol v RL - očr na dieta len ak je nemocne, nie očr na zaklade karantenneho opatrenia.
×× OČR na starsie dieta (jeho) - ak nema viacej ako 10+364dni, tak je to mozne, ak jeho matka nie je s nim na OČR. Avsak dieta by malo byt asi u vas po dobu katantenneho opatrenia.
×× riesenia, avsak ci je to ok z moralneho hladiska - nech ide k lekarovi, ze ho boli napriklad chrbat a da sa na PN - lekar mu nema ako dokazat, ze ho neboli

evittam
25. mar 2020

@andreagartnerova No ale kvoli korona je to inak s PN.

evittam
25. mar 2020

@tosomja No na nic. Jedine PN. Pravny status družka neexistuje. A moze byt na OCR aj na teba aj ked nie si manželka. Určite to neuznali kvoli inemu nie kvoli tomu.

evittam
25. mar 2020

@veronikaszabova To nie je pravda. Nemusíš byt manželka.😉

veronikaszabova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
25. mar 2020

@veronikaszabova Ako som napísala. Právny status družka neexistuje. Ano môže mať OCR na partnerku ak ziju v spoločnej domácnosti ako aj paragraf.

veronikaszabova
25. mar 2020

@evittam a ako ju teda moze osetrovat?
"Druzka" nie, ale ako? Osoba v rovnakej domacnosti?

veronikaszabova
25. mar 2020

@evittam 👍 pisali sme rovnako 🙂
Dakujem za objasnenie

miminka91
25. mar 2020

A na to nie je nejake to ine tlacivo? Ale tak aspon ze to je takto, ja som zvedava ako bude tato cela situacia pokracovat

tahomi
25. mar 2020

@veronikaszabova inak tento mytus by som rada vyvratila, lekar si velmi dobre vie posudit ci ho boli a neboli, len to vacsinou necha tak. Ja osobny by som aktualne fiktivnu PN nevystavila.

andreagartnerova
25. mar 2020

@evittam ako? Lebo doktor nevypisuje aspoň u nás iba z vážneho dôvodu, majú 30-40telefonatov denne, co sa chcú ľudia vypísať kvôli korone.

evittam
25. mar 2020

@andreagartnerova No tak nijako.

bbebe
26. mar 2020

Pn nedavaju veru len tak, mna ako tehotnu nechceli dat na pn ani gynekolog a ani obvodna na bolavy chrbat ktory ma realne boli. Takze tak.

babatko37
29. dec 2020

Je finančne výhodnejšie čerpať dovolenku alebo byť na pandemickej PN, ak som prišla do kontaktu s pozitívnou osobou? Je to pre mňa dôležité, lebo si plánujem vziať hypotéku, aby som si neznížila príjem pred schvaľovaním hypotéky.