Čo vám pomohlo zarábať viac?

di228
7. jan 2023

Ahojte, bola by som rada, ak by ste sa podelilo o skusenosti, co Vam dopomohlo k vyššiemu platu. Mam ukončenú vs, zameranú na účtovníctvo. Po par rokoch v praci som sa ocitla doma s detmi. Ked som bola mlada, po skole, nemala som potrebu urobit nieco viac preto, aby som kariérne postúpila. Teraz vsak som este doma na rd a rozmyslam, co by sa dalo urobit…ci este nejaku vs externe, pripadne kurzy…preto ak ste sa do niečoho pustili a podelíte sa o skusenosti, budem len rada 🙂

ropucha6
7. jan 2023

@di228 tak zalezi aj odkial si a comu sa chces venovat po RD, do akej firmy chces pripadne chces robit ucto sama?

liljana
7. jan 2023

Vybrat si oblast a odbor, kde sa tocia peniaze, kde nie su financne "suchoty" (velke prosperujuce firmy) a kde je dlhodobo velky dopyt po urcitom know how (auditorstvo, medzinarodne uctovnictvo, IT security, SAP, programovanie,...). A zbierat vo svojom obore znalosti a skusenosti.

surama
7. jan 2023

@di228 Ked vies robit ucto, tak vela ludi si privyraba robenim danovych priznani alebo potom idu do firiem ako PWC, KPMG...mozno by sa tam dal robit aj HO.

tykat
7. jan 2023

@di228 najviac sa mi osvedcilo vzdelavat sa popri praci. Ak sa naskytla nejaka moznost nieco nove sa naucit. V nasej firme napr. novy inf.system, audit, zavadzanie ISO, BI, rozsirenie bankovych sluzieb (kontokorent, zabezpeky, revolving...) vzdy ked sa riesilo nieco nove tak som sa pridala hned na zaciatku. Aj ked som o tom vedela malo pri tej praci som sa to zaroven naucila, nikto mudrejsi tam nebol 😁 tak boli radi ze sa toho niekto ujal. Len treba vyvinut vlastnu iniciativu, vela komunikovat, posuvat ten proces vpred, vzdy mat info v akej je faze, kto co robi, na koho sa caka, ake su dalsie poziadavky...
Pre predstavu, vo firme som 12rokov a plat mam 4 nasobok oproti nastupnemu.

zmrzlinka2021
7. jan 2023

@di228
Nechcem ta znechucovat, ale neviem kolkata VS, ci rozne kurzy su ti uplne nanič, ak nemás aj karierne ambície a nechces sa v zivote posúvať, napr. aspirovat na pracu v auditorskej spolocnosti a vykonávať audit na účtovných dokladoch, závierkach atd....

Vela zien zabije vela casu na aktivitach, z ktorych ma jedine "papier" a potom ked sú "hodene do vody", tak hladaju najpohodlnejsiu pracu, idealne do tretej.

Treba si uvedomit jednu vec - najnarocnejsi je vzdy zaciatok, vzdy prvé 3-4 roky vo fachu, kde chce byt expertka. Cize zobrat si veci niekedy aj domov, stuodvat si ich

tykat
7. jan 2023

@zmrzlinka2021 👍 presne tak, papier pracu neurobi. Su ludia co nemaju papier a karierne preskocia tych ktori maju vzdelanie, keby som zacala pisat co vystudovali niektori projekt.manazeri u nas tak neuverite 😁 je medzi nimi aj herec, ucitel, pravnik, novinar, vojak...
Ja tiez nerobim to co som vystudovala. Povodne som stroj.ing.

gemerka17
7. jan 2023

@di228 akú máš konkrétne fakultu a VS školu? Pár rokov praxe ti stačí na komplexného účtovníka - seniora a nie je problém si najist dobrú prácu s benefitmi + kľudne vieš robiť doma svojich klientov.

zmrzlinka2021
7. jan 2023

@tykat suhlasm a to nehovorim o ludoch s x titulmi - realne tito su v praxi najslabsi.

VS je urcite bonus, hlavne ak je kvalitna. Ale potom az zacina realny zivot

tykat
7. jan 2023

@zmrzlinka2021 vies co, ja uz mam pocit ze je uplne jedno aku VS clovek vystuduje. Ked som este robila pohovory (asistentka ekonom.odd) tak VS a aj prax niekedy vobec nezodpovedala tomu co na pohovor prislo. Najviac ludi neurobilo ani ZS test z matiky (stacilo dat priklad na %, pripadne prepocet kurzov pri cestovnych nahradach).

zmrzlinka2021
7. jan 2023

@tykat
Zial, musim s tebou suhlasit. Ak niekto ide na VS iba kvoli titulu, ani nemusi chodit. 80 % ludi z VS je nepouzitelnych na vysokoskolsku pracu

di228
autor
7. jan 2023

@gemerka17 konkretne mam odber účtovníctvo a audítorstvo, som v hlavnom meste. Po skole som sa zamestnala v korporáte a tam som bola po nástup na md. Ked som nastupila do prace, nemala som extra ambície, bola som mlada a az teraz si uvedomujem, co by som chcela. Je mi jasne, ze v korporate tiez nebudem do dôchodku. Teraz si uvedomujem, ze by som sa chcela venovat účtovníctvu, je za tym makačka, ale po par rokoch, myslim, ze v tom budem ako doma 🙂

loginexistuje
7. jan 2023

to ze som makala nad ramec xy hodin dni noci vikendov a ze som proste hladala ako sa da a nie preco sa neda a to plati vo vsetkych oblastiach

milanpetras
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mogaa
7. jan 2023

@di228 tak potom jedine sama robiť učtovníctvo firnám....ty na to ideš uplne od lesa.....najskôr sa robí kariéra a potom materstvo...teraz ťa ťažko niekto povýši ak nastúpiš niekde s malým dieťaťom....automaticky to znamená OČR.....to sa žiaľ zvažuje aj keď sa hlásiš na lepšiu pozíciu - teda či máš malé dieťa alebo nie.....mamičky si to žiaľ urobili sami.....

zmrzlinka2021
7. jan 2023

@mogaa lenze na OCR chodia aj muzi, tym padom na lepsich poziciach by si nemala mat nikoho, kto ma deti.
Nie je problem, ze ochorie dieta, ked:
- clovek popri robi z domu, a co nestiha, doriesi vecer
- ked zije s partnerom, ktory neocakava fullservis

Uspech v kariere si vyzaduje urcitu mieru huzevnatosti a hladania rieseni. Preto je dolezite, aby si vzdelana a sikovna zena hladala partnera, s ktorym bude zdielat aj rodinu.

888elizabeth
7. jan 2023

Mne úrpimne knihy od Michala Drienika, konkrétne táto: https://goodvibes.sk/produkt/v-okovach-systemu-...

mogaa
7. jan 2023

@zmrzlinka2021 tak ale nepoznám muža, ktorý by bol prvý rok v škôlke viac doma na OČR ako v práci....ale žien takých poznám viac🙂

gemerka17
7. jan 2023

@di228 odbor máš parádny + si v hlavnom meste a ešte vieš aj jazyk. O týchto absolventoch sa na trhu práce zamestnávatelia bijú. V podstate máš 2 cesty v kariere:
Isť cez korporát, ale zväčša tvoja práca ma ďaleko od účtovníctva a je to skôr ovládanie exelu. V niektorých korporátoch dokážeš vybudovať kariéru, ak si aktívna tak príležitosť dostaneš, nie však každom. Tiež čo sa týka korporátu tak niektoré sú fajn na benefity a niektoré je úplna otročina. Ale na začiatok kariéry ako takej he to dobre.
Ak chceš riešiť klasické slovenské účtovníctvo tak je to tiež fajn voľba, treba si len nájisť dobrého zamestnávateľa na vykonávanie kvalitného účtovníctva, ktorý ti zabezpečí techniku a vzdelávanie + môžeš robiť účtovníctvo doma. Ak si školu úplne neflákala tak rok či 2 praxe a vieš byť kvalitný komplexný účtovník. Takto sme si delili cesty v našom ročníku po skončení VŠ.
Vôbec nepotrebuješ kurzy ani iné somariny, len prax a v danej oblasti sa vzdelávať ďalej.

missviolet
7. jan 2023

mne pomohlo naozaj kvalitne robit svoju pracu, snazit sa porozumiet nad ocakavanu mieru, prichadzat so zlepsovaniami, jednoducho, nasat vsetko know-how. Vypracovala som si vlastne materialy, system prace... 2x ma povysili, nemusela som si zvysenie platu ani pytat, sami ma nim prekvapili. ale teda nie som uctovnicka, robim v procurement, z financii riesim iba fakturaciu/platby

di228
autor
7. jan 2023

@milanpetras Dakujem za velmi prínosný prispevok, presne tymto smerom rozmyslam aj ja. Po skole som sa zamestnala v inom korporate..vyskusam tieto na ucto orientované, obnovim si znalosti z oboru a prihlásim sa na nejake pohovory
@mogaa neviem preco na to idem az tak od lesa 🙂 moj manzel je 5r doma, nech sa postara o deti, su aj jeho. Myslim, ze ked si zacnem niekde v 35 budovať kariéru, nie je na tom nic take zle. Ked viem co chcem, pojdem za tym. Urcite budem viac odhodlaná, ako som bola ored detmi. Mozno som nemala tolko rozumu v 25 ako teraz, ked som sa rozhodla mat deti, ale to neznamena, ze zivot skoncil a budem niesť bremeno toho rozhodnutia do konca zivota, teda dufam 😅

luccija
7. jan 2023

@di228 odporúčam KPMG

mogaa
7. jan 2023

@di228 ale vôbec som nepísala že tým že si mala deti, tak život skončil....len to, že teraz to budeš mať oveľa náročnejšie dostať sa na lepšiu pozíciu keďže už máš malé deti....ale vyskúšaj a uvidíš...možno sa pošťastí...ono ak sa na vyššiu prac.pozíciu hlási niekto kto má malé dieťa a niekto kto už má deti odrastené alebo je bez detí, logicky vezmú tú čo nemá malé dieťa...lebo to sú obvykle pozície kde nie je len práca od do , nikoho nebude zaujímať že máš termín uzávierky a ty musíš odísť pre dieťa do škôlky prípadne s ním ísť k lekárovi....

doriiis
7. jan 2023

Ukázať,že na to mám a vypýtať si zato príslušné ohodnotenie

mogaa
7. jan 2023

učtovníctvo - to sú termíny....nikoho nebude zaujímať ako a kedy to urobíš, ale musí to byť urobené na čas.....detto ak máš vyššiu prac.pozíciu tak sa predpokladá že v prípade potreby si vieš upraviť čas, že ak treba niečo v daný deň dokončiť, ostaneš v prác kludne do noci ale dokončíš to na čas.....tam už naozaj záleží od konkrétnej oblasti kde sa zamestnáš....v štátnej sfére sa kladú iné nároky ako v súkromnom sektore.....