Čo si myslíte o mamičkách, ktoré idú do práce pred dovŕšením troch rokov dieťaťa?

4. jan 2024

Co si myslite o mamickach, ktore idu pracovat skor ako o 3 roky? Nam sa narodilo teraz babatko, stahujeme sa do zahranicia a planujem ist do prace mozno tak o rok alebo o rok a pol. Proste nechcem byt doma cele 3 roky. V zahranici to tak funguje normalne, bezne aj skorej sa vracaju do prace, iba u nas je rodicovska dovolenka 3 roky. Mama sa so mnou zacala do krvi hadat, ze som zla matka uz teraz, krkavcia matka, ze chudak moj syn, bude mat zle detstvo, ze nemam city a som sebecka atd. Ze niekde v jasliach to funguje tak, ze sa o neho nebudu starat, nechaju ho plakat a trapit a bude mat psychicku ujmu z toho. Tak ja uz neviem, naozaj som bezcitna hnusna krkavcia matka?? Pritom svoje dieta naozaj milujem, dala by som za neho vsetko ale takto to vidim.

magic08
4. jan 2024

nastup do prace vtedy, kedy to bude vyhovovat tebe, nie vtedy, kedy sa patri... Kvalita matky prameni v inych veciach

diewcatqoo
4. jan 2024

Nemyslim si nic. Je to volba rodicov, kedy pojdu od dietata do prace. Ja len ze ak sa vam este len teraz narodilo babatko, tak to, co si teraz naplanujes, nemusi vyjst. Lebo dietatko sa rychlo meni, nastavaju nove zivotne situacie a atd. A nech sa rozhodnes akokolvek, urcite kvoli tomu nebudes zla mama.

lujza123
4. jan 2024

Moja sla do jaslí ked mala niečo vyše roka. Jasne ze som sa stretla s negatívnymi názormi, ale mne je to naozaj srdečne jedno co si o mne myslia iné matky.
Odborníkov na výchovu tvojho dietata je na svete veľa, pôrod, kojenie, plač bábätka, vzdy sa nájde niekto kto to “ akoze vie lepšie než ty”

vikusjk
4. jan 2024

Ja zijem na SK a tiez som isla do prace, ked mala dcera rok. Resp. pracovala som aj dovtedy normalne na plny uvazok, ale z domu, potom som to uz z domu pri nej nezvladala, tak ona isla do jasli a ja do officu. Musela som, takze budem zbytocne polemizovat ci moralizovat. Dcera ma teraz 11 rokov a mame uzasny vztah.

deti95060810
4. jan 2024

pred 90 tym rokom ženy bežne chodili do práce skôr ... a kedysi jasle úplná bežná vec. aj od 6 mesiacov tam deti boli a nemyslím si žeby sa o ne nestarali - zodpovednosť mali. Lenže vtedy jasle boli pri každej väčšej fabrike, firme, závode...

katarinka289
4. jan 2024

Aj moja dcera isla do MŠ v 2,5 r. a ja do práce. Nie kvoli financiam.Ale do povodnej prace som sa vratit nechcela,naskytla sa mi moznost pracovat v MŠ, co som pocas materskej zacala studovat

h2
4. jan 2024

Ja som išla do práce, keď mal syn rok a pol. Mám na háku, čo si kto o mne preto myslí.

gabriela2952
4. jan 2024

Moja dcérka má 9m, už mesiac pracujem. Proste nám chýbajú financie takže chcem nechcem musela som

nikaeli
4. jan 2024

Nemám vo zvyku riešiť a posudzovať rozhodnutia iných. Každý má právo rozhodovať sám za seba ako prežije svoj život 😉 mám dve deti, jedno januárové, druhé marcové - obe šli do škôlky v septembri ako 2,5-ročné a ja do práce. Naviac drvivá väčšina škôlok prijíma deti k septembru, sotva by mi naša škôlka držala miesto pre dcéru do marca, kým by mala 3. Urob tak, ako potrebuješ, resp. ako to vyhovuje tebe a manželovi.

gabriela2952
4. jan 2024

Ale som na skrátenom úväzku, chodím len vtedy keď je manžel doma aby bol s malou

19mmm71
4. jan 2024

mam 4 deti maxim som bola doma rok

valeria_h
4. jan 2024

Zas téma na hádky 😁 Ale takto, ja tiež neplánujem zostať doma s dieťaťom tri roky. A je mi úplne u zadku čo si o tom kto myslí.

ibatanecnica
4. jan 2024

panebože čo je toto za ďalšiu tému, to nemáš čo riešiť vo svojom živote?

a čo si vy ostatní myslíte o ľuďoch čo stále rozoberajú život druhých?

volterra
4. jan 2024

máme 3 deti, dnes už dospelé, a od každého som išla do práce po roku. žiadne ujmy nemajú, máme krásny vzťah stále.

valeria_h
4. jan 2024

@ibatanecnica Mne to príde, že to niekto schválne zakladá len aby sa tu strhla hádka.

atinkaa
4. jan 2024

@autorka premyslam ako ti pomoze to, ak ti tu 100 mam napise, ze je to ok, a druha pokojne aj mensia cast, nieco v duchu tvojej mami.

Uplne chapem, ze hladas mozno ine pohlady, alebo argumenty pre mamu a prajem ti, aby sa ti tu zbehlo laskyplne osadenstvo. Ak pre nic ine nie, tak je po sviatkoch, ktore este stale mnohym nekoncia, este nie su Traja krali. Aj tvoja mama je mama a mohla by vediet, ze dieta je dietatom pre nu aj ked ma viac ako 3 roky a neznamena to vytrpiet do 3 rokov, aby susedia nic nepovedali. Potom este par rokov mam na mysli skolku a 1.stupen zakladky, byt ako tak nununu - tak to totiz u nas vacsinovo vyzera. Tam sme schopni este dat aj peniaze, robit zmeny, aby sa deti nehrali ako na skladke z konca minuleho storocia, kedze budovy stare vacsinovo su. No uz na druhom stupni a vyssie nas deti nezaujimaju - nie vsetkych, no vacsinovu populaciu. Mame najsmutnejsie dievcata v celej Europe. Tvoja mama, ak chce posudzovat ine mami, by sa mala snazit byt ''tou mamou'' akoze bezchybnou a skvelou (citaj idealnou, a teda nejakou predstavou, ku ktorej sa snazime priblizovat vsetci) aj teraz. Je smutne, ze ta nepodpori, neporadi, nepomoze.

A je to smutne aj z toho pohladu, ktory sa niekedy objavi tu, teda ze zhodi zena zenu. Niekedy boli aj jasle, neviem kolko rokov ma tvoja mama a kolko mas ty, ale nebudes jedina, ktora pomyslenu hranicu, odteraz je to ok - uz ma 3 - dodrzi. Mimochodom aj kazde dieta to ma inak, mnoho deti nielen chorlavejsie, deti s diagnozou, ledva davaju ten trojrocny prechod a su aj take, ktore v radosti zvladnu aj tie jasle. Pravidlo bude asi viac zavisle na tom, ako rodina funguje aj mimo skolkovy cas, ako sa o tom rozpravaju, ako to nastavia, ci to bude cas hadok, alebo dobrodruzstvo, ktore tvoj syn zvladne a kde sa mnohe nauci. Prajem ti, aby ti to klaplo podla toho, ak chces ty a tvoj partner, aby sa vam podarilo zvladnut to v spokojnosti. A mama ta to predycha.

anjelicek26
4. jan 2024

Ja som bola vzdy doma len rok-rok a pol... neriesim, co robia iny... sla som do prace na part time (prveho pol roka 20h - 4 dni v tyzdni) a od troch rokov na 8hx4 dni v tyzdni a od 5 rokov potom full time... nam to takto vyhovovalo, chorobnost nulova, peniaze potesia, kariera isla hore, nemala som pocit, ze by som si deti neuzila, prave naopak...

fantaghiro21
4. jan 2024

Ja nam 3 dieta,rozrobenu skolu ,pracu..
Najmladsi ma 2 mesiace,na 3krale bude mat 3 mesiace.
Planujem nastupit do robory ked bude mat rok a pol.
Ja to tak beriem,ze sice som pri 2 dievcatach bola po 3 roky doma,je nas viac,vyzaduje si to aj noja skola a vsetko robim nie len pre seba ale aj pre deti aby sa mali lepsie...

lenicka999
4. jan 2024

A kedy šla do práce tvoja mama? Nebude to náhodou tak, že musela ísť od vás skoro a teraz si chce napraviť zlé svedomie na tebe a tvojom dieťati? Popýtaj sa jej, možno zistíš prečo takto reaguje.

ibatanecnica
4. jan 2024

@valeria_h ja by som tu zrušila anonymné diskusie a hotovo.

beata_k
4. jan 2024

Ciastocne ma mama pravdu. Ked im tam place x deti naraz, tak ano nechaju ich plakat. Snazia sa ich utisit, ale pre tie deti to su cudzie zeny. Takze placu aj cely den. A kazdy detsky psycholog ti povie, ze pre dieta je nasjlepsie aby bolo s matkou do 3 rokov. To, ze nieco robia v zahranici inak, nezmamena ze je automaticky lepsie nez na Slovensku.
Este je skoro na take rozhodnutia. Sama uvidis ako to budes citit o 1,5 roka.

mamusa123456789
4. jan 2024

Každého osobná vec, pokiaľ tu na MK nevyplakavam, ze dôchodcom pridali a mamičkám nie

tanyan
4. jan 2024

Tvoja mama je možno frustrovaná z toho, že sa sťahujete/odchádzate a ona nebude mať kontakt s vnúčaťom. Zvolila naozaj nešťastnú formu ako ti to dáva najavo. Žiaľ, toto pravdepodobne nie je posledný prípad a mala by si sa preventívne obrniť voči jej slovným útokom.
Ty si matka a ty rozhoduješ. Môžeš si vypočuť cudzie názory, ale nie si povinná sa nimi riadiť. Ty budeš s následkami svojich rozhodnutí žiť celý život. Nikde nie je povinné zostať 3 roky doma. Urobíš tak, aby si bola spokojná ty aj tvoje dieťa...

simca06022011
4. jan 2024

Spokojna mama=spokojne dieta, chces ist do prace, chod kedy to vam bude vyhovovat. Ja som pracovat ani neprestala, nijak nam to neublizilo, uz v porodnici som robila vykazy, aj vyplaty :DD Proste sme si spravili taky rezim, aby som aj ja svoje stihla, aj mala bola obriadena, 2x denne vyvencena, .. do jasiel isla v 1,5r, spociatku viac chora, potom uz v pohode.. pomohla zmena skolky, nastup do kolektivu na jar. Ziadny september.
Kritika? bola za vsetko a aj u vela mam podla mna. kritizovali za dojcenie/nedojcenie, za stravu, za prikrmy, za to co davame jest/nedavame jest. A samozrejme aj za pracu, za pocet vychadzok, za choroby (dokonca som bola neschopna mater, ked mi skolkarka bola 4x do roka chora neskor :DDD ).. JEDNYM uchom dnu a druhym von. Je to tvoj zivot, tvoje dieta. Hlavne aby ste VY mali pokoj. Moje dieta nikdy v jasliach ani skolke neplakalo. AK na zaciatku pri dverach, bolo postiskane, zobrali ho hrat sa... a nevidela a nezazila som ziadne taketo maniere. A sukromne jasle uz vobec nie... Ani doma to rozumna mama nepreziva tieto revy neustale, by ma piclo, ak ma dieta potrebu sa hodit o zem a vyrevat, nuz nech sa vyreve... :D ak babatko place, ma dovod = 1,5r dieta nie je babatko.

autor
4. jan 2024

@tanyan najviac ma stve, ze ona ma nazyva ako som bezcitna matka, pritom ona ma odlozila v 5 rokoch k mojim starym rodicom a brala si ma iba na vikendy a toto trvalo az do mojej 18. cele detstvo ma mala len na vikendy a absolutny nezaujem a teraz ked som dospela tak si to kompenzuje..

zuzanockamt
4. jan 2024

Nie si a nebudeš krkavčia matka. Ak to zdravotný stav dieťaťa a situácia dovolí, tak choď. Tiež som tak išla, omnoho skôr ako je tu na SR zvykom. Svedčí to len o šikovnosti ženy, že to všetko zvládne 😉

lapersefona
4. jan 2024

Nic. Kazdy sa rozhoduje podľa situácie co ma.

0silvia0
4. jan 2024

Treba mame povedat, ze nie ty, ale ona bola krkavcia matka, ked si dieta odlozila k starym rodicom

ivik4
4. jan 2024

Co mna po nich 😃
Nemyslim si absolutne nic, ich zivot, ich dieta, ich rozhodnutie.

babulkomale
4. jan 2024

To su veci zo zivota, niektore su take ako hovori tvoja matka, niektore nevedia vydrzat so svojimi detmi, tak ich odpracu do institucii aby mohli byt mimo domu, a niektore potrebuju peniaze, lebo muz nezarobi alebo ich vydeluje. To su pribehy z mojho okolia, co matka, to pribeh.
Nemyslim si nic, je to proste zivot.