Je tu niekto kto robí pohovory, venuje životopisom a tak? Zamýšľate sa nad tým? Pýtate sa potenciálnych zamestnancov prečo tak ďaleko?
Podotýkam že ide o prácu ktorú môžu robiť ľudia s nižším vzdelaním ako je napr. práca vo výrobe, predavač v obchodnom reťazci, pracovník vo fastfoode, upratovačka, pomocná sila v kuchyni... Povedzme že je človek z Prešova a chce ísť pracovať do Lidlu, či Burger Kingu do BA.
Moznosťou je že ma trvalý pobyt uvedený v životopise na mieste A čo neznamená že v skutočnosti nežije v lokalite B 😊
Neposudzujem, môže mať pobyt v Košiciach, ale žiť v Blave aj 10 rokov za jedno, za druhé keď niekam chcem ísť idem, niekoho láka väčšie mesto, ruch atď... treba dať každému šancu, podľa mňa človek za 5 minut z pohovoru vie ohodnotiť dojem z cloveka
Ked mozes a dovoli ti to zivotna situacia tak chod, na tom nie je nic zvlastne. Ved to je ako keby sa v Nemecku ci Holandsku pytali ze preco tam chces ist ked si zo Slovenska 😀
@senan No neviem, mne príde normálnejšie keď sa trepeš rovno do zahraničia aj za takou prácou.
@lisymbia Myslela som to tak že aj býva na opačnej strane Slovenska. Má tam lekárov, rodičov, príbuzných atď. Ale v podstate ho tam nič nedrží.
Tak evidentne chce začať niekde inde, zmeniť prostredie, vyskúšať niečo nové, nerozumiem čo je na tom k nepochopeniu alebo údivu
@lisymbia No lebo som niekoľkokrát od ľudí počula, že by tam za takou prácou nešli. Najmä ak majú nízke vzdelanie. Skôr za vyššie kvalifikovanou prácou. Alebo aspoň recepčného.
A preco si o takych ludoch potrebujes nieco mysliet? Ved snad je kazdeho vec, kde sa rozhodne zit.
Píšeš o nízkokvalifikovaných pozíciách. Tie sú mimo BA oveľa stabilnejšie. A to znamená, že ak človek stratí prácu, oveľa ťažšie sa mu prácu hľadá. Zatiaľ čo v BA je trh oveľa "priateľskejší", dnes niekde skončíš a zajtra môžeš začať inde. Mimochodom, absolútne celý vyspelý svet takto funguje. Že ľudia migrujú kvôli práci. Narážam teraz na presuny v rámci svojej krajiny. V každej krajine sú ľudia, ktorí sa z regiónov sťahujú do veľkomiest, pretože životná úroveň tam je jednoducho vyššia, možností na prácu, vzdelávanie, je tam viac. A tí, čo majú chuť a dostatočné zručnosti, potom idú aj mimo svoju krajinu. Takže nič si nemyslím o tom, ak chce ísť niekto z Bardejova do Bratislavy, rovnako ak chce ísť niekto z Košíc do New Yorku. A možno budeš prekvapená, ale aj v Bratislave sú lekári. Človek z Humenného môže kľudne navštevovať aj lekára v Bratislave. A kľudne z tej BA môže chodiť do Humenného navštevovať rodinu.
A veľmi ťa to trápi?
Čiže tebe nelogické, ak sa predavačka trepe za prácou predavačky z východu do BA. Ale príde ti logické, ak sa trepe za prácou predavačky z východu do Nemecka. Tak v prvom rade, v BA bude hovoriť po slovensky. Ak chce robiť predavačku v cudzine, musí ovládať jazyk. Sú nízkokvalifikované pozície, kde nemusíš jazyk ovladáť, napríklad chyžná, ale sú nízkokvalifikované pozície, kde musíš hovoriť danou rečou. Ďalší pohľad je ten, že nízkokvalifikované pozície sú slabo platené nielen u nás, ale všade. A nemožno plat v cudzine porovnávať s našim, je potrebné ho porovnávať so životnými nákladmi danej krajiny. Potraviny sú možno všade rovnako drahé, ale služby, energie, bývanie, je v mnohých krajinách výrazne vyššie. Takže človek si finančne až tak nepolepší. Polepší si vo väčšine prípadov v tom, že žije v prostredí, kde nie je toľko obmedzených ľudí ako na Slovensku.
@h2 Moja 24 ročná dcéra chce takýto krok podniknúť, čiže trochu áno. Ja jej nechcem brániť, no i keď je mladá a bez záväzkov, nemyslím si, že je to dobrý nápad. Takúto prácu si môže nájsť a tu po blízku a byť blízko rodiny.
nájsť tu po blízku*
Lekárov si nájde tam, kde bude pracovať. Bute tam mať prechodný pobyt, ak bude na ubytovni, v podnájme. Priateľov si nájde. Možno na opačnom konci ju čaká nový, lepší život.
Možno tvoja dcéra nechce byť blízko rodiny. To nemyslím nijako zle, ale proste chce sa osamostatniť, začať na novom, povedzme si úprimne, že perspektívnejšom mieste. Možno tú prácu berie, len ako začiatok a časom si nájde lepšiu, predsa len, tie možnosti, čo ponúka Bratislava, sa s východným Slovenskom nedajú ani porovnať.
@h2 To, že sa chce osamostatniť mi hovorila. Máme dobré vzťahy, no ju to ťahá niekde ďalej. Pokojne by išla aj do Ameriky, či Kanady, keby mohla. Viem, že za tým nie je len práca, ale aj si tam chce na súkromnej škole spraviť maturitu, keďže má len výučný list. Ale tú si môže spraviť aj tu. Mohla by tu vydržiať ešte tie 2 roky.
Odkedy si napísala, že sa jedná o tvoju dcéru, chápem, že máš obavy a chcela by si ju mať pri sebe. Ale to je práve to, čo by si mala v jej záujme prekonať a podporiť ju.
@h2 Tak samozrejme, že ju pustím, len mi bude za ňou ľúto. Bývame na dedine a ju to tu ubíja. Nič sa tu nedeje, je tu nuda. Jej slová. Ťahá ju to do veľkomiest. Ako niekto, kto vyrastal v meste, ju chápem. Až príliš často sa mi cnie za mestom.
No vidíš. Podpor ju a keď sa tam zabýva, budeš za ňou chodiť na návštevy a užijete si spolu mesto. ❤️
Nuz lahko sa jej povie ist len tak do Ba ked nema nasetrene na par mesiacov zitia tam ci depozit na byvanie a nema maturitu a este tam nema ani najdenu stabilnu pracu...radsej nech si dokonci skolu, popritom brigaduje aby si nasetrila aspon aspon na nejaky zaklad ...ale uprimne ani tam to nieje terno kedze i tam sa najde dost ludi so 700e platmi...
Ja som tiež niekedy bývala na dedine a chodila som do práce do okresného mesta a mala som obidve prostredia. Nemusí sa len nudiť v dedine.
Ako píše aj vyššie "judar", v BA tiež treba mať nejaký základ.
@judar Našetrené má okolo 8 tisíc eur. A bohužiaľ ju nepresvedčím. Je strašne tvrdohlavá a rozčuľuje sa, keď jej poviem nech nejde ďaleko.
@judar A povedala, že by bývala s cudzími.
Tak v tom pripade nech ide ....zbada sa ...ale potom ked padne na hubu bez maturity bude neskoro
@judar V tom prípade nech nejde do BA ale niekde do zahraničia. Maturitu si môže spraviť neskôr.
Takže bývať s cudzími v BA nie je dobrý nápad. Ale bývať s cudzími v zahraničí by už bolo v poriadku. Ak chce, určite by som ju podporila v tom, aby išla do BA a v BA pracovala aj robila si školu. Určite mi to príde lepší nápad, ako ísť do zahraničia a školu si dokončiť niekedy potom. Vo väčšine prípadov, ľudia, ktorí odídu do zahraničia, väčšina z nich si už školu nedokončí. Do zahraničia nech ide keď bude mať školu a nebude tam musieť ísť robiť lacnú pracovnú silu. Je mi úprimne ľúto, že ju matka ide brzdiť v tom, čo ona chce, len preto, lebo ty sa bojíš vyjsť z komfortnej zóny a preto, lebo si naivne myslíš, že ako lacná pracovná sila sa bude mať v zahraničí lepšie, akoby žila na Slovensku, len v inom meste, kde by popri práci mohla aj študovať.
@judar A 700e? Čo ja teraz pozerám na inzeráty, tak máš pokladníka v Lidli za 1370€ v hrubom, to je okolo 1000€ v čistom. Kaufland 1310 v hrubom, to je takmer okolo 980 v čistom.
Áno tiež tomu nerozumiem , keď ľudia napr vodiči kamiónov idú pracovať z Humenného do firmy na Považí,to mi hlava neberie. Keď už chcem ísť do sveta,tak idem aspoň do Rakúska,kde už robím za "iné" peniaze.
Alebo je za tým to,že ani nechcú byť doma,ani ísť do sveta a takto im to vyhovuje,keď v podstate jeden deň cestuje do práce a jeden z práce,tu si môže chľastat koľko chce,nemá ženu za chrbtom,alebo neviem čo. A pritom na východe sú veľké dopravné firmy,ktoré platia rovnako a všetko cez pásku. 🤔