Čo sa stane, keď budem pracovať počas práceneschopnosti?

neznama23
16. mar 2015

Ahojte mam taku otazku oficialne mam byt na pn este tyzden potom idem na kontrolu ku gynekologovi a chcem sa dat vypisat.mam moznost ist pracovat na cely vikend a zarobit si peniaze kedze vyplatenie pn mi prislo iba 9eur a nemam zaco zaplatit svoje mesacne vydavky.co sa stane ak pojdem pracovat cez pn budem musiet vratit to vyplatenie pn alebo mi hrozi aj vacsia pokuta?prosim poradte

brisilda
16. mar 2015

@neznama23 ak si schopna pracovat tak chod na kontrolu hned a daj sa vypisat do prace 😉 / ukonci PN / osobne by som pocas PN neriskovala pracu mimo domu

neznama23
autor
16. mar 2015

Pracovat som schopna.problem je ten ze doktor tento tyzden neordinuje a v pondelok idem na kontrolu tak som to uz nechcela komplikovat.

sissy27
16. mar 2015

@neznama23 buď si PráceNeschopná - tak dodržuj liečebný režim... alebo si práceschopná a teda treba ukončiť PN - doktora určite niekto zastupuje...
pokiaľ ti na to prídu, tak sa to považuje za porušenie liečebného režimu a zrušia ti celú PN

neznama23
autor
16. mar 2015

Premna zamna nech si zrusia mozem.sa im vysrat na 9eurne ide o tu pokutu ci bude nejaka alebo iba mi zrusia pn

brisilda
16. mar 2015

pokutu nedostanes maximalne prides o vyplatenie PN , takze je na tvojom zvazeni co a ako .... tak ci tak prvych 10 dni ti plati PN zamestnavatel ......no osobne by som sla za lekarom a ukoncila PN / isto ho niekto zastupuje /

sissy27
16. mar 2015

@neznama23 ešte ďalšia vec - pokiaľ si u zamestnávateľa vedená ako PN a ideš si privyrobiť na nejakú brigádu k niekomu inému, tak ťa zamestnávateľ môže prepustiť...
a áno, môžeš dostať aj pokutu a to do výšky 16 596,96€ ...

brisilda
16. mar 2015

a veru veru, ospravedlňujem sa , pokuta tam je 😒 tak ako pise sissy27

Dočasne práceneschopný poberateľ nemocenskej dávky je v zmysle § 227 ods. 2 až 4 zákona o sociálnom poistení povinný:

zúčastniť sa na kontrole posudzovania spôsobilosti na prácu počas trvania dočasnej pracovnej neschopnosti,
zdržiavať sa počas dočasnej pracovnej neschopnosti na adrese uvedenej v žiadosti o priznanie nemocenského,
dodržiavať liečebný režim určený ošetrujúcim lekárom počas trvania dočasnej pracovnej neschopnosti,
oznámiť Sociálnej poisťovni ukončenie dočasnej pracovnej neschopnosti do troch dní odo dňa skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, ak dočasná pracovná neschopnosť trvala viac ako desať dní,
plniť ďalšie povinnosti ustanovené zákonom,
poistenec je povinný príslušnej organizačnej zložke Sociálnej poisťovne preukázať skutočnosti rozhodujúce na vznik nároku na dávku, trvanie nároku na dávku, zánik nároku na dávku, nároku na jej výplatu a jej sumu. Príjemca dávky je povinný do ôsmich dní oznámiť prílušnej organizačnej zložke Sociálnej poisťovne zmenu v skutočnostiach rozhodujúcich na trvanie nároku na dávku, zánik nároku na dávku, nárok na jej výplatu a jej sumu. Ak bol poistenec alebo príjemca dávky písomne vyzvaný príslušnou organizačnou zložkou Sociálnej poisťovne, aby preukázal tieto skutočnosti, je povinný výzve vyhovieť v lehote do ôsmich dní odo dňa doručenia výzvy, ak organizačná zložka Sociálnej poisťovne neurčila inú lehotu,
poistenec a príjemca dávky sú povinní príslušnej organizačnej zložke Sociálnej poisťovne do ôsmich dní písomne oznámiť zmenu mena a priezviska a príjemca dávky aj zmenu adresy.

Za porušenie uvedených povinností môže Sociálna poisťovňa v zmysle § 239 zákona o sociálnom poistení uložiť pokutu až do 16 596,96 eura. Pri ukladaní pokuty Sociálna poisťovňa zohľadní závažnosť porušenia povinnosti ustanovenej týmto zákonom.