Ahojte 🙂 Trochu som zmätená z práce špeciálneho pedagóga... Na normálnej ZŠ môže byť poradcom pre rodičov a pomáhať žiakom s rôznymi poruchami, ale nemôže ich vyučovať. Na špeciálnej škole môže vyučovať alebo tam tiež treba predškolskú elementárnu pedagogiku? Neviem, či som to dobre pochopila, preto sa pýtam. Oplatí sa tým pádom študovať špeciálnu pedagogiku alebo radšej učiteľstvo pre zš/sš. Ďakujem za odpovede.
Ahoj, ja mám 5 ročnú ŠP, robím v poradni. Ide o diagnostiku, písanie správ, konzultácie, stimulácie, reedukácie (grafomotorika, rozvoj reči, sluchové a zrakové vnimanie, čítanie, písanie a pod), Chodíme do terénu, do škôlok a škôl, prevenčné programy. V škole pracujú s deťmi so ŠVVP, pokrývajú po starom "integrovaných" žiakov. V ŠZŠ môžeš učiť. Nie je to niečo, čo vyšfuduješ a hotovo, treba sa stále vzdelávať, posúvať, zbierať metodiky, skúsenosti, ako čo najlepšie rozvíjať deti. Ide aj o prevenciu (napr praca s predskolakmi po OPŠD a pod). Tabuľkovo je špeciálny pedagóg na tom ako psychológ, lepšie ako učiteľ. (Nehovorím o praxi, príplatkoch a pod).
Špeciálny pedagóg robí to že ho šmaria do školy v cigánskej osade a môže sa donekonečna trápiť s neprispôsobivými. Na rodičovskom sa vám ešte budú rodičia tých nevychovancov vyhrážať. To fakt po tomto túžite? V Rimavskej Sobote sa učitelia boja chodiť do práce.
ak studujes specped. tak si v mgr. studiu vyberas aprobaciu napr mentalne postihnutie (mozes učiť v specke) a poradenstvo (mozes pracovat v cpp, v skole ako skolsky specialny pedagog)
@miskajerry ďakujem za odpoveď 🙂 . Nevieš náhodou, či sa dá urobiť mgr. v špeciálnej pedagogike a následne si urobiť rozširujúce štúdium na výučbu 1.-4. (napr. anglický jazyk)?
@mona_poe dá sa aj rozširujúce študium učiteľstva pre primárne vzdelávanie, pozri https://www.ccvpfku.sk/ponuka-ccv-pf-ku/rozsiru...
Ahoj, ja mám vyštudované 1-4 a rozširujuce študium špec. pedagogiky, učím na špec. škole. Ale stačí ti vyštudovať šp. pedagogiku 5 rokov a môžeš učiť na šp. škole. Bez špec. pedagogiky na špec. škole učiť nemôžeš. Potom môžeš robiť aj v poradni.