Čo robí liečebný pedagóg?

1. júl 2024

Ahojte, viete mi prosím vysvetliť po lopate kto čo robí?
Viem, že logopéd sa zaoberá poruchami reči. Špeciálny pedagóg učí deti s postihnutím (?) a detský, resp. školský psychológ robí rôzne posedenia, terapie s deťmi. Čo robí liečebný pedagóg?
Nehnevajte sa mám v tom totálny zmätok.

benit
1. júl 2024
vladi4444
1. júl 2024

K profesiám, čo si opísala je omnoho viac kompetencií, to sú len zlomky práce. Ja napr ako špecialny pedagóg deti s postihnutím neučím, je tam omnoho širší záber - aj prevencia. Link, čo je uverejnený v komentáre vyššie, ti pomôže ale čo som osobne poznala liečebných pedagógov, venovali sa artetetapii, canistetapii, muzikotetapii, biblioterapii a pod. Toto sú ale napr veci, ktoré môže poskytnúť aj psychológ, aj špeciálny pedagóg a pod. Tieto odbory sú poprepájané, tiež veľa spolupracujú, po štúdiu si dopĺňajú vzdelania a pod.

autor
1. júl 2024

@benit ďakujem za link 🙂

@vladi4444 ďakujem za vysvetlenie. Asi som žila v jaskyni ale bola som v tom, že špeciálny pedagóg len učí 😅

vladi4444
1. júl 2024

To si každý myslí :D a pritom môžeme dokonca pracovať aj v zbore väzenskej a justičnej stráže. Individuálne terapie, diagnostika, reedukacie, stimulácia reči, skupinové aktivity. Chodíme do škôlok, robíme prednášky rodičom. Ja sa napr venujem prevencii poruch ucenia u škôlkárov 🙂

estellas
1. júl 2024

Neučí len deti s postihnutím. Učí aj deti ktoré majú intelekt v poriadku nie sú mentálne zaostalé ale majú problém s učením napr. z písaním, čítaním, matematikou. Veľa iného...
@vladi4444 To, že môže aj v zbore väzenskej a justičnej stráže mi ani nenapadlo, zaujímavé. Čo všetko tam má v náplni práce ?

vladi4444
1. júl 2024

@estellas ja som to tiež zistila len nedávno, známa si veľmi pochvaľuje, ale treba na to predpokladám osobnostné predpoklady, keďže sa pracuje s väzňami. Mrkni kľudne na stránke, niesom si úplne istá, možno ide o sedenia, terapie, ergoterapiu a pod.