Čo obnáša práca pomocnej účtovníčky?

lulu9999
2. nov 2023

Dobrý deň. Chcela by som poprosiť o radu skúsené účtovníčky. Mám možnosť pracovať ako junior účtovník.
Náplň práce je účtovanie faktúr,bankových výpisov,príjemky,výdajky,úhrady,dohody o vzájomnom započítaní...Mám strednú ekonomickú, a z podvoj.účtovnictva som maturovala, nikdy som sa však v praxi účtovaniu nevenovala,pracovala som ako fakturantka a v zákazníckom servise. Predkontácie by som nerobila,účtujú v programe kde sú predvolené skupiny...základnú orientáciu mám, ale aj obavu či to nieje málo.Zvládne to po zaučení aj človek bez praxe?neviem si predstaviť čo od toho čakať.Ďakujem za radu.

gemerka17
2. nov 2023

@lulu9999 zvládne. Trosku oprasis vedomosti z obchodnej akademie. Niečo sa doucis. Inak je 95 % mechanika. Čo nebudeš vedieť (v tejto oblasti nikto nevie všetko) sa spytaš hlavného/ senior účtovníka. Uvidíš ako sa ti to zapáči ale len taka malá rada do budúcna. Po roku praxe sa treba sústrediť na to, aby si zvladla časom uzatvoriť celé uctovnictvo a viesť ho komplexne. Lebo byť len pomocny nahadzovač nie je výhra.

pinkgirl
2. nov 2023

@lulu9999 veď ťa zaučia - každá firma má svoj program a všetko okolo ti ukážu a zapracuješ sa. A ak nebudeš niečo časom vedieť, tak na to tam bude šéf uctarne.

lulu9999
autor
2. nov 2023

@gemerka17 ďakujem za odpoveď.Momentálne potrebujem nabrať pre mňa dôležité skúsenosti, a dúfam,že mi to pomôže dostať sa bližšie,tak ako píšeš ,ku komplexným postupom.

simonah73
2. nov 2023

hm, dcera chodi treti rok na OA do dualnej triedy a davam jej doma uctovat.

simonah73
2. nov 2023

a teda to uctovanie v softwaroch je vacsinou take, ze nastavis sa na taku istu fa, das kopirovat, nasledne doplnis cislo fa, datumy, sumu bez a s dph ak to je platca a das ulozit. obvykle sa vo firmach fa opakuju, malokedy je nieco ine specificke. a vypis bud das kopirovat poplatky, ci platbu kartou alebo dotaciu pokladne alebo vyberas zo zoznamu ci uz prijatych alebo vystavenych fa a doplnis datum. to je vsetko, neviem ci uz som nedavala uctovat prijate fa aj nasej takmer 12r dcere.