Čo obnáša práca na živnosť?

cicinkova
27. apr 2024

Ahojky žienky,maminky vie mi niektorá z vás poradiť ako to je z prácou na živnosť? Čo to obnáša a tak. Ešte som na živnosť nikdy nerobila,len som našla pracovnú ponuku a je na živnosť. Neviem či ísť do toho alebo nie. Ďakujem za rady a prajem krásny víkend.

melanta
27. apr 2024

Prikladám inú diskusiu, kde rozpisujem, čo znamená robiť na živnosť. Aká je to pracovná ponuka? Živnosť si zakladaj ak chceš podnikať. Živnostník je podnikateľ.
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/praca-na-zivnost-zamestnanecka-zmluva-2/

suzitok
27. apr 2024

Hlavne pozor na tzv. "švarc" systém, začali to dosť prísne kontrolovať

thirstymonk
27. apr 2024

@cicinkova No takže. Živnostník, alebo Samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), alebo ľudovo "podnikateľ" je typ práce, kedy si sám sebe pánom, nemáš nadriadených, ani pracovnú dobu (v niektorých prípadoch), robíš si sama na seba a štátu platíš výpalné.

Kolegyňa vyššie upozorňuje na švarc systém, to je systém práce, kedy firma chce ušetriť na štáte a tak zamestnancov nezamestnáva na TPP, ale na živnosť. Tým pádom firma platí menšie výpalné štátu a ty platíš tiež menšie výpalné štátu. V podstate je to pre firmu aj pre teba win-win situácia, akurát, že za to dávajú pokuty od 1000-20 000€ (myslím).

Je tam niekoľko parametrov TPP, ktorými sú napr. pevne určená pracovná doba (aj keď je flexibilna), vzťah nadriadeny-podriadeny, činnosť je vykonávaná sústavne a pod. MYslím, že toto bude aj tvoj prípad. Pokiaľ ti na to niekto príde, tak pokuta aj ty, aj firma. Ak sa chceš tomu vyhnúť (aspoň ty a o firmu sa zaujímať nemusíš), zabezpeč si, že budeš fakturovať aj iným subjektom, ako len jednej jedinej firme, lebo takto z toho nevykľučkuješ.

Čo sa týka živnostenského života, netreba sa toho báť. Proste do toho skoč. Živnosť si založíš buď osobne na živnostenskom úrade, alebo cez slovensko.sk ak máš OP s čipom, alebo cez sprostredkovateľskú firmu, napr. firmaren.sk. Zaplatíš príslušný poplatok a podnikáš.

Od začiatku platíš vlastne len zdravotné výpalné (odvody), ktoré sú aktuálne niekde okolo 100€ mesačne.

Ak tvoja ročná fakturovaná suma bude menej ako 33 333€, tak je super použiť paušálne výdavky, čo je úplne legálna možnosť pre malých nevinných živnostníčkov. V takom prípade sa tváriš, že tvoje náklady sú 60% z celkovej sumy a nič nemusíš nikomu dokazovať, čiže ani viesť učtovníctvo, ani odkladať bločky a pod. PRoste tak vyhlasíš v daňovom priznaní a vystarané. TO je najjednoduchšia cesta.
Ak však máš reálne výdavky, ktoré sú vyššie ako 60% (napr. vyfakturuješ 20 000€ za rok, ale na materiál dáš z toho 15 000€), tak vtedy sa ti už oplatia reálne výdavky, učtovnictvo a všetok bordel okolo toho.

No a po prvom daňovom priznaní sa ozve socialna poisťovňa a dá ti platiť socialne výpalné - aktuálne to je myslím 201€ (najnižšia suma).

Je to zložitá problematika na napísanie knihy, ale ak by si čokoľvek potrebovala, smelo do toho. Hlavne sa ničoho neboj.

cicinkova
autor
27. apr 2024

@thirstymonk Ďakujem veľmi lebo som nevedela ako to teraz je.

sevrin
27. apr 2024

@thirstymonk k tomu výpalnému, táto vládna junta robí všetko preto, aby ľudí tlačila do platenia čo najnižších odvodov. Ja keď som mal živnosť a aj živnosť popri zamestnaní, tak som vždy všetko vydokladoval do posledného centa, ale moja poctivosť už skončila, robím všetko preto aby ma táto junta ošklbala čo najmenej.