Čo obnáša práca knihovníka?

30. sep 2024

Pracuje tu niekto ako knihovník?Chcela by som vedieť čo to presne obnáša a či ste s tou robotou spokojný?

martinkatinka
30. sep 2024

Podla toho na akej pracovnej pozicii. Je to katalogizovanie, praca so systemom, priradenie knih podla MDT, organizovanie podujati....

autor
30. sep 2024
0silvia0
30. sep 2024

treba sa zaučiť do KIS, výpožičného procesu, aj tá katalogizácia má svoje pevné pravidlá, čiže aj to ťa treba zaučiť. Je to činorodá práca, nudiť sa nebudeš, ale mravenčia a málo ohodnotená.

martinkatinka
30. sep 2024

Tak si si nasla sama... Preco sa potom pytas? Hadam mas prislusne vzdelanie a tak vies co ta caka...

autor
30. sep 2024

@martinkatinka nemám príslušné lebo žiadne špeciálne nechcú,ani prax preto sa pýtam

autor
30. sep 2024

@0silvia0 je to zložité?KIS a katalogizacia?

0silvia0
30. sep 2024

každá knižnica má svoj knižničný systém, do toho sa dá naučiť. Katalogizácia spadá pod isté pravidlá, momentálne sa katalogizuje podľa pravidiel RDA, pre neknihovníka to bude možno najprv španielska dedina, ale keď budeš mať niekoho, kto ťa zaučí, tak by sa to malo zvládnuť. Ale vo všeobecnosti sa odporúča pracovníkom v knižniciach absolvovať knihovnícke vzdelávanie, robí to SNK Martin, aby bol človek lepšie v problematike.

mimikarol
30. sep 2024

My máme MASK. Budeš objednávať a zapisovať knihy. Sledovať rôzne projekty do ktorých sa ako knižnica môžete zapojiť. Organizovať besedy... Keď prídu napr škôlkari tak im budeš čítať rozprávku, oboznámis ich s tým čo je knižnica....Podľa mňa je to fajin robota. Jedine čo mi vadí je, ze ľudia čakajú že keď tam si, tak vieš o čom je každá jedna kniha...

cacianka
30. sep 2024

O pracovnej náplni a bežnej práci knihovnikov sme tu na MK popísali zopár diskusii..
V bežnej malej knižnici by si nemusela mať problém bez vzdelania v odbore, keď sú tam ľudia čo tomu rozumejú a vedia ta prijat a zaučiť.
Avšak v odbornej by si problémy mohla mať, lebo nevieš posúdiť či a ako sa robí a hlavne prečo, lebo sú tam dosť odborné súvislosti, ktorým laik nerozumie.
A laik môže ísť tak trochu na nervy odborne vzdelaným kolegom, lebo nie je miesto na neustále vedenie za ručičku, kontrola a opravovanie.

letfenixa
30. sep 2024

@0silvia0 nevieš na aké dlhé obdobie platí ten akreditovany kurz?

0silvia0
30. sep 2024

@letfenixa neviem o tom, ze by mal nejaku obmedzenu platnost.

letfenixa
30. sep 2024

@0silvia0 super, ďakujem za odpoveď.