Žienky od prvého nastupujem do práce, malý má dva roky teda poberám ešte aj rodičovskú. Teraz chodí malý tri krát do týždňa na 4 hoďky do jaslí od prvého nastúpi na celý deň. Tam si chceme vybaviť zmenu a poberať príspevok na jasličky. Len sa chcem opýtať: Musím ísť túto zmenu nahlásiť do poisťovne a sociálky, alebo mi to automatický prestaví ako mi začne zmluva u zamestnávateľa? Už bude sociálne a zdravotné poistenie platiť zamestnávateľ, alebo stále štát, keď som ešte rok na rodičovskej dovolenke? A ešte mamičky čo chodia decká do jaslí, oplatilo sa vám meniť rodičovskú za príspevok na jasle?
Moc ďakujem za rady a typy.
@evittam Ďakujem pekne.
@lienkaam16 Nikto nič nerobí "automaticky". Ani sa nič "automaticky neprestavuje". 😀 Ty sa musíš ísť odhlásiť na SP z dôchodkového poistenia. To je všetko. Poistné za teba bude odvádzať zamestnávateľ ako aj tebe bude strhávať odvody. Čo sa týka príspevku na jasle - tam si musíš odpovedať sama - UPSVaR prepláca reálne náklady - max. do výšky 280Eur - čiže si zrátaj koľko platíš za jasle a či sa ti oplatí rušiť RP a žiadať o príspevok alebo si nechať RP.