27.8.2024 som nastúpila do prace, od 9.9 do 14.10 som bola Pn,15.10 som ukončila pracovný pomer prišlo mi vyrozumenie že mám zamestnávateľovi vrátiť poskytnutý finančný príspevok vo výške 144€ čo mi hrozí ak tak neurobím? Momentálne toľko peňazí nemám od dnes som ešte len nastúpila do novej práce,myslela som si že mi to strhnú zo mzdy pripadne tej 10 dňovej pnky ktorú hradí zamestnávateľ
Zober telefon, zavolaj do starej prace a informuj ich, ze vtedy a vtedy peniaze vratis a ci je to ok. Hrat mrtveho chrobaka je asi to najhlupejsie riesenie 🙈 a ano ak je to v zmluve, tak prispevok musis vratit.
@milanemila ani nie ze zavolať, ale poslať pisomne, ze prispevok sa zaviaže vrátiť najneskôr do nejakého dátumu. Všetko musíš riešiť pisomne.
Podpisala si zmluvu, kde je jasne napisane, ze prispevok musis vratit. Takze ho vratit treba, nie ze sa budes tvarit, ze vlastne neexistujes. Oni to od teba mozu vymahat exekutorom a potom to nebude 144 EUR ale omnoho viac. Pozicaj si od niekoho, napis im, ze kedy vratis, komunikuj ci to vies na splatky pripadne.
@muchotrafka298 v zmluve nič takéto nebolo uvedené,to mi sz teraz poslali rozhodnutie keď som ukončila PP ale áno skúsim sa dohodnúť či to bude možné rozdeliť aspoň na splátky
Urcite svojvolne by Ti ziadny prispevok nedali vratit. To by si len tak nedovolil ani Fero z Hornej Dolnej.
Tak to co si sem postla vyzera ako uryvok z nejakej zmluvy o pozicke alebo co... a tam sa pise ze ku dnu ukoncenia PP... to bol co za prispevok... Nebola to skor pozicka? A ak ano, tak sa mi nezda, ze by si nic nepodpisovala...
@zic úryvok ktorý som sem poslala je z ROZHODNUTIA,ktoré som dostala dnes od personalistiky pri podpisovaní ukončenia pracovného pomeru,nebudem to tu celé fotiť keďže je tam nazov firmy a aj moje osobne údaje. V pracovnej Zmluve NEBOLO nič o vrátení finančného príspevku spomenuté
Mate v práci odbory? Ak áno, obrátila by som sa na nich, ze o com točia v tom rozhodnutí, ak v zmluve nič nemáš.
Dostala si od nich peniaze alebo nie? Ak ano, tak si ich mozu narokovat naspat. O aky prispevok sa jednalo? Pozicku? Skolenie?
Nemuselo to byť v pracovnej zmluve. Môže to byť v interných predpisoch, na ktoré sa pracovná zmluva odkazuje. O aký príspevok ide konkrétne? Na aký účel bol poskytnutý? Bez toho, aby niekto videl pracovnú zmluvu, sa ťažko vyjadriť. Písomne sa pýtaj, stačí mailom, na základe čoho od teba chcú uhradiť uvedené. Aby si vedela túto informáciu poskytnúť právnikovi.
Mimochodom, prečo si bola podpisovať ukončenie? Ak si v skúšobnej dobe, obidve strany môžu ukončiť pracovný pomer kedykoľvek a bez dôvodu a nie je k tomu potrebný súhlas druhej strany.
V tom uryvku je napisane, ze "dohoda bola uzatvorena a zamestnanec sa svojim podpisom bla bla bla... " to neznie ako len vyzva... to znie ako kopia nejakej zmluvy / dohody...
Stale si nenapisala, co za prispevok to je...
@zic hneď v úvode je napísané že ide o finančný príspevok namiesto stravných lístkov sa dáva finančný príspevok a poskytuje sa mesiac do predu
Pokial si dostala prispevok na stravne listky, tak je samozrejme, ze ked si to dostala vopred a nebudes tam viac pracovat, musis peniaze vratit. U nas sa bezne kym boli listky vracali tie ak niekto odchadzal, alebo mu bolo zrazkou zo mzdy strhnute to, co mal vratit.
Kde si pisala, ze sa jedna o stravne listky? Ja som to v prilozenom subore nevidela a tiez si to nenapisala do uvodneho prispevku.
@melanta zamestnávateľovi som telefonicky oznámila že k dnešnému dnu končím a bolo mi povedané že mám prísť podpísať ukončenie a odovzdať pracovne oblečenie,čip atd
@muchotrafka298 tomu ja rozumiem a nič proti tomu nemám prečo mi to ale nestrhli zo mzdy a vymáhajú to takto? Veď aj keď som bola PN prvých 10 dni platí zamestnávateľ mohli si to predsa strhnúť nie?
Napísala si finančný príspevok, nie finančný príspevok na stravné. Takže nemáme to odkiaľ vedieť. Čiže ty si dostala príspevok na stravu a ten si minula aj za neodpracované dni. Čiže si minula príspevok aj za dni, za ktoré si na neho nemala nárok. Žiaľ, toto si povinná vrátiť. Zo mzdy ti to nestrhnú, pokiaľ nemáš podpísané zrážky zo mzdy. Zamestnávateľ nemôže zamestnancovi strhnúť niečo zo mzdy len tak sám od seba. Zavolaj im a dohodni sa s nimi na termíne. Ak sú normálni, dohodnete sa.
Tak uz je to jasnejsie. Zbytocne si sem davala nejaky uryvok z lajstra, co sa nicoho netyka.
Tak ako pise @melanta...
Presne ako pise @melanta, zamestnavatel Ti nemoze bez tvojho suhlasu nic strhnut zo mzdy. S vynimkou exekucii. Za PN Ti stravne listky tiez neprisluchaju. Dala si sem nejaky text, bez hlavy a paty.
@muchotrafka298 dala som sem text ktorý som dostala nerozumiem prečo útočíte na mna…. To už sa tu ozaj ani človek slušne nemôže nič spýtať alebo si overiť info to je hrozne naozaj
Nikto na teba neutoci. Na zaciatku si mala jasne napisat, ze sa jedna o prispevok na stravne listky, ktory si dostala vopred a treba ho zamestnavatelovi vratit. Nie, ty si napisala ze chce od teba naspat prispevok a ty tie peniaze nemas. Mala si hned napisat o co sa jedna. Ci mas pocit, ze zamestnavatel je charita a bude rozdavat byvalym zamestnancom prispevky, na ktore nemaju narok? V dobrom TI radim vratit tie peniaze co najskor.Toto je tvoja prva praca v zivote, ze nevies, na co mas alebo nemas narok?
Pocuvaj autorka... ludia ti chcu poradit (ako aj inym ludom), lenze castokrat ti ludia podavaju informacie po castiach a kadejako skomolene... Ty si nenapisala o aky financny prispevok sa jedna. Chapes, ze financny prispevok moze byt aj na rekreaciu aj pri narodeni dietata aj za odporucenie noveho kolegu (tzv referral bonus)... hocico... K tomu si dala 1.5 state - uz teraz vieme, ze nicnehovoriacej (nie je tam ani nic o stravnom ani podobne)... Tak skor by sme sa mohli rozculovat my, co ti chcu poradit za to, ze mrhas nasim casom...
@muchotrafka298 je nehovorím že zamestnávateľ je charita halooo🤣🤣🤣 paneboze 🙈 jedine čo som chcela vedieť bolo či je to v súlade zo zákonom a aké postihy by som mohla mat keby to neuhradim,samozrejme že nežiadam od zamestnávateľa nič načo nemám nárok tu sa vy chystáte úplne banálnych slovíčok a urobíte z komára somára nie len pri mojej diskusii ale celkovo keď vss to však baví okey…. Samozrejme že to uhradím respektíve sa najskôr pokúsim dohodnúť na 2 úhradách aspoň keďže naraz je to pre mna momentálne veľa
@zic v poriadku v tom máte pravdu že som mala napísať konkrétne o aký typ príspevku ide,na margo toho že mrham vašim časom ; NEMUSÍTE ODPOVEDAŤ, nie ste povinná tu nie ste v práci tým pádom nebudem mrhať vašim časom,môžete sa slobodne rozhodnúť pod akú diskusiu budete reagovať čo ste sa aj v tomto prípade rozhodla.Preto písať že mrham vašim časom je neadekvátne a trápne 🙂 pekný deň.
Mzdu dostávaš na účet? Prečo trvať silou mocou na tom, že si to zamestnávateľ mal stiahnuť.(co ti uz vysvetlili, ze nemohol) Ved dostaneš na účet, urob prevod na 144e a hotovo.
Tak este raz a pomaly….vsetko je v sulade so zakonmi SR, tiez so Zakonnikom prace. Stravny listok Ti patri iba a vylucne za odpracovane dni. Ty si u zamestnavatela odpracovala par dni po nastupe a potom si isla na PN. Za co Ti stravne neprislucha. Dostala si vo vyplate preddavok, lebo zamestnavatel nepocital s tym, ze dany mesiac neodpracujes. V skusobnej dobe s tebou mohli rozviazat pracovny pomer aj pocas PN. Zamestnavatel si narokuje na preddavky z dovodu a opravneneho, ze si tieto dni neodpracovala. On Ti nema z akej mzdy strhnut tuto svoju pohladavku, kedze PN Ti vyplaca po takom case Socialna poistovna. Pisomne poziadaj o moznost splatkoveho kalendara tejto sumy. Zamestnavatel byvaly podotykam Ti moze a nemusi vyhoviet. Pokial peniaze nevratis, moze ich od teba vymahat sudne alebo cez exekutora.
Pises, ze Ti pride PN od zamestnavatela, obratom vrat eura za stravne a hotovo. Nestrhne on, tak jednoducho vrat z Pn
Nečítala som všetko, ale predpokladám, že ide o finančný príspevok na stravovanie. Dostala si ho zálohovo na mesiac dopredu a keďže si pre zamestnávateľa nepracovala, neprináleží Ti v plnej výške. Takže áno, alikvotnú čiastku musíš uhradiť, možno Ti mzda za odpracované dni Tvoju pohľadávku nepokryla.
Ahoj, nuž oni predpokladali, že po pn sa vrátiš, takže ti to stravné z poslednej výplaty nestrhli, lebo nevedeli, že bude posledná 🤷. Teraz (v októbri) už nemajú z čoho strhnúť, lebo pn ti zaplatí sociálna poisťovňa a na tieto peniaze nemá zamestnávateľ dosah. Zavolaj tam, vysvetli situáciu a popros ich o nejakú lehotu alebo splátkový kalendár. U nás sa výplaty zasielajú a riešia až po ukončení mesiaca (čiže až na začiatku novembra), ale tak neviem predpovedať, čo povie personálne tebe...🤷. Každopádne, zavolaj tam. Určite je aj pre nich jednoduchšie dohodnúť sa s tebou ako riešiť hneď exekútora atď. Hlavne dodrž potom dohodnutý termín. Držím palce ❤️
Pri tak nizkom pocte odpracovanych dni v mesiaci september sa domnievam, ze vyska vyplaty nebola v takej vyske, aby pokryla toto stravne co mala autorka otazky vratit.
@muchotrafka298
@melanta
Zo mzdy jej môžu strhnúť aj finančný príspevok na stravu bez podpísanej dohody - jej súhlasu, ak jej nevznikol nárok (a vela iných veci, nielen exekúcie)
@autorka ty si uz dostala mzdu? Ak nie, tak im to z nej predsa môžeš vratit aj sama. A ak si ju už dostala, minula, a až následne oznámila odchod, tak nerozumiem prečo sa čudujes, že ti nič nestrhli. V októbri si nič nepodrobila, čiže tam bude zárobok nulový. Navyše z náhrady príjmu pri PN sa nič strhávať nemôže, iba zo mzdy.
Navýšenie dlhu o úroky (ak boli v zmluve alebo inou formou dohodnuté), navýšenie dlhu o trovy exekútora, ak to zamestnávateľ posunie na vymáhanie exekútorovi.