Čo by ste robili na mojom mieste?

17. mar 2024

Ahojte, v praci aktualne mam situaciu kde sefka zvysila plat vsetkym kolegom okrem mna. Co sa tyka vykonu tak mam ho konzistentne medzi najlepsimi co si vieme kazdy vycitat z trackerov. Som tam najmladsia a drzim sa tu uz dva roky a ratala som ze vzhladom na inflaciu ten plat dvihne aj mne. Nakoniec vsak dvihla ostatnym a ked som sa spytala na dovod preco nie mne tak povedala ze stale som tu kratko. Co by ste robili na mojom mieste? Ja mam popravde sto chuti jej hned v Pondelok polozit na stol vypoved kedze ma to dost trapi ze sa takto zachovala…v zmluve mame zakotvene ze plat sa ma prehodnocovat kazdy rok…

melanta
17. mar 2024

Ty si tu písala už niekoľkokrát a tiež sme písali súkromné správy. Máš 2 možnosti - ostať bez zvýšenia mzdy alebo odísť. Ak chceš ostať, tak ostaň s vedomím, že proste to takto je. Stále píšeš o tom, že si najlepšia alebo patríš medzi najlepších. Koľká diskusia toto je za posledný necelý mesiac? Šiesta? Možno dôvodom toho, že sa neposúvaš, je správanie. Niekedy človek môže byť extrémny odborník, ak nezapadne ľudsky, môže mu to byť zbytočné. Pretože v zdravom pracovnom prostredí je dôležité aj to, nielen výkon. A úprimne, stále nová a nová diskusia o tom istom, fakt začínam mať pocit, že možno nezvýšenie mzdy je práve o tomto. Tu rozhodnutie za teba neurobí nikto. Musíš ho urobiť sama. V tom množstve diskusií si názorov získala už dosť. Takže už sa iba rozhodnúť. Rozumiem, že takéto rozhodnutia nie sú ľahké, ale ďalšie a ďalšie diskusie ti tú situáciu neuľahčia. Držím ti úprimne palce.

jazula
17. mar 2024

To je pokračovanie tej témy, že šefka klame, lebo povedala, že nie je reálne určité % zvýšenia? Nemalo byť to prehodnocovanie až v lete? Aj ponechanie platu bez zmeny môže byť výsledkom prehodnotenia… Ak si si vedomá svojho dobrého výkonu a s týmto zamestnaním nie si spokojná, tak ho zmeň 🤷‍♀️.

Inak môj šéf vždy hovorí, že prehodnocovanie znamená aj smerom hore aj smerom dole, neznamená to automaticky zvýšenie 🙈 (samozrejme smerom dole sme za tie roky ešte nikomu neprehodnocovali 😉).

misanthropicdann
17. mar 2024

Záleží. Ak nastúpis v druhej polovici roka tak si takmer vždy vylúčená za pravidelného kocnorocneho navysovsnia platov nech si akokoľvek dobra. Proste tak funguje väčšina firiem. Firma nieje kamarát ani ju tak neber, nikdy nepýtas peniaze od tvojho nadriadeného ale od niekoho kto si užíva 3 dovolenky každý rok a každý druhý rok nove auto. Odporúčam bezohľadu ako spokojná si vo firme absolvuj aspoň 1 pohovor do inej firmy každého pol roka a uvidíš aky veľký budget majú iné firmy na zamestnanca. Nájdeš lepšiu firmu? Utekaj k nej. Takmer každá firma ma väčší budget na nového zamestnanca ako na súčasného. Kalkuluj s tým. Nedajú tebe +100€? Na nového majú pripravených +300-400€ mesačne nehovoriac na náklady na vyhľadávanie. Nájdi novú firmu a posledný deň mesiaca podaj výpoveď. Ideálne pred kritickou chvíľou v roku uvidíš zrazu ako rýchlo ti dokážu pridať 15-30% na plate len aby si ostala. Ak nemajú? bez inde. Firme ide vždy o ušetrenie nákladov. Je to pochopiteľné a nečuduj sa im proste sa im prispob z ich strany je to hra na nkklady a ty to ber ako hru o vyšší príjem. Zachovaj si charakter (referencie sú dôležité) ale myslí na seba. Nieje tvoja starosť ze kolega/kolegyňa nebude môcť kvôli tvojej výpovedi ísť na dovolenku. To je starosť firmy.

mamina7070
17. mar 2024

@misanthropicdann robi tam dva roky
@autorka ja by som to riesila s chladnou hlavou zacni si hladat nieco nove a minimalne zistiťs aku mas cenu na trhu prace alebo podaj na HR zidost o vysvetlenie preco si bola vylucena ako jedina zo zvysovania mzdy ten dovod ze si kratko ked si tam dva roky je hlupost

daseng
18. mar 2024

Sa čudujem, že dospelá osoba kladie verejnosti takéto otázky, ak si svojprávna, tak o sebe a svojej situácii môžeš rozhodnúť len Ty, nikto iný.

annie285
19. mar 2024

Som v podobnej situácii. Po 3 mesiacoch mi mali dvíhať plat. Nezdvihli lebo som mala pol dňa voľno lebo v škôlke bol potkan. No a tak som "nesplnila" nárok. A plat sa mi mal z 900€ dvihnúť na 1200€ čiže o dosť tak som jednoducho podala výpoveď a teraz mi plynie mesačná výpovedná lehota. Už mám druhú prácu kde začínam na 1400€...