Dobrý deň. Minulý mesiac som pracoval na dohodu 5 dní ale doplatiť na zdravotnej poisťovni mám nejako málo takže som si to spočítal a vyšlo mi že ma asi zamestnávateľ neodhlasil alebo za mňa zaplatil celý mesiac odvody do zdravotnej poisťovne namiesto len tých 5 dní...ako mám postupovať? Zavolať zamestnávateľovi a dá sa to nejako stornovať? A potom by som si doplatil to čo mám keď to stornuju? Ďakujem za rady
V aplikácii vidíš kto a za aké obdobie za teba platil poistné
Zavolaj zamestnavatelovi, zisti, ci ta ukoncil spravne, ak nie, nech tak spravi. V zdravotke ti povedia len, odkedy dokedy alebo mozno v tvojom pripade odkedy si u nich prihlasena. A aj tak napravu musi spravit zamestnavatel.
Zájsť osobne do zdravotnej poisťovne, tam ti veci ozrejmia, možno by si to zistil aj cez ich aplikáciu, to ale s určitosťou povedať neviem, lebo ju nepoužívam. Alebo môžeš zavolať aj zamestnávateľovi, lenže skôr by som to riešila so zdravotnou poisťovňou, kde ti budú vedieť pozrieť, čo a ako máš uhradené, pretože vidia všetky pohyby platieb a samozrejme aj ich výšku, či je správna.
To, ak ti zamestnávateľ uhradil viac, je jeho chyba, on by sa mal postarať o nápravu. Ak uhradil viac, musí on požiadať zdravotnú poisťovňu o vrátenie. A ty môžeš potom rozdiel uhradiť do pokladne zamestnávateľa.