Čo ak má zamestnávateľ zabudol odhlásiť zo zdravotnej poisťovne?

13. nov 2022

Dobrý deň. Minulý mesiac som pracoval na dohodu 5 dní ale doplatiť na zdravotnej poisťovni mám nejako málo takže som si to spočítal a vyšlo mi že ma asi zamestnávateľ neodhlasil alebo za mňa zaplatil celý mesiac odvody do zdravotnej poisťovne namiesto len tých 5 dní...ako mám postupovať? Zavolať zamestnávateľovi a dá sa to nejako stornovať? A potom by som si doplatil to čo mám keď to stornuju? Ďakujem za rady

viera321
13. nov 2022

Zájsť osobne do zdravotnej poisťovne, tam ti veci ozrejmia, možno by si to zistil aj cez ich aplikáciu, to ale s určitosťou povedať neviem, lebo ju nepoužívam. Alebo môžeš zavolať aj zamestnávateľovi, lenže skôr by som to riešila so zdravotnou poisťovňou, kde ti budú vedieť pozrieť, čo a ako máš uhradené, pretože vidia všetky pohyby platieb a samozrejme aj ich výšku, či je správna.
To, ak ti zamestnávateľ uhradil viac, je jeho chyba, on by sa mal postarať o nápravu. Ak uhradil viac, musí on požiadať zdravotnú poisťovňu o vrátenie. A ty môžeš potom rozdiel uhradiť do pokladne zamestnávateľa.

veronika3110
13. nov 2022

V aplikácii vidíš kto a za aké obdobie za teba platil poistné

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
siska53
13. nov 2022

Zavolaj zamestnavatelovi, zisti, ci ta ukoncil spravne, ak nie, nech tak spravi. V zdravotke ti povedia len, odkedy dokedy alebo mozno v tvojom pripade odkedy si u nich prihlasena. A aj tak napravu musi spravit zamestnavatel.