Čo si o tom myslíte? Nedávno som stretla čašníčku ktorá hovorila plynulo 3 jazykmi,(NJ, AJ, FJ) keď som sa jej pýtala že prečo predsa nerobí niečo iné tak sa zasmiala že kde by tak dobre zarobila. Sused ma firmu, ktora robi stavebne prace po celom Nemecku, jeho nemcina je otrasna, akoze naozaj. No dari sa mu, ma vela zakaziek a neziju zle, prave naopak, nadpriemer. Ale sused je papula 😃. Zaujima ma co si myslite, ci vam pomohol cudzi jazyk “mat sa lepsie”. A ci vobec ma zmysel deti tlacit do ucenia cudzich jazykov ked ich to proste nebavi? Su skor zrucnejsi..
Myslim si, ze ked chce mat v dnesnej dobe clovek dobru pracu, anglictina je nevyhnutnost
Jazyky su nevyhnutnost, ale treba aj nieco viac. Vycitit prilezitost, vediet sa predat a mat velku papulu. U Slovakov je stale v podvedomi nejaky Komplex menejcennosti, Ostblocku … pokial su fakt mega sikovni presadia sa aj bez dokonalej gramatiky… ale dohovorit by sa mali, pretoze budu mat stale sprostredkovatela a ten bere € z za nic
Rada študujem cudzie jazyky, vo svojej práci ich v podstate nevyuzijem, učím sa ich pre seba.
nie je podstatne kolko jazykov vies, ale ci ich v praci vyuzijes. pretoze ak 8ch nepouzivas zabudnes ich. inak sa platí čašníčke ci recepcnej u ktorej sa vyžaduje jazyk a inak kancelarskej pozicii kde clovek musi vediet uradne cudziu rec.
@kacena4 tak napr. mojej spolužiačky manžel. je elektrotechnik +IT, programuje vlakové súpravy pre Siemens. No a ako taký komunistický poctivý odchov sa pekne krásne musel naučiť po anglicky. Chodí na služobné cesty, aj keď sa "rozumie elektrike" ten jazyk využíva a musí ho vedieť 😉
Čašníčka, ktorá hovorí AJ, NJ a FJ, ale nezarobia by inde toľko ako čašníčka - pretože nehovorí nimi na úrovni získania certifikátu a iné zručnosti nemá. Keby ovládala tieto 3 jazyky skutočne (ovládať znamená certifikát C1), ja jej ponúknem job, administratívnu prácu, full home office, za 3000 eur. Toľko k danej slečne/pani. Zažila som veľa Slovákov, ktorí si dali do životopisu úroveň B2 alebo C1 a keď som s nimi začala hovoriť, tak ani náhodou. Dohovoriť sa v reštaurácii či rozumieť pesničke Lady Gaga neznamená ovládať jazyk.
A k jazykom všeobecne. Áno, otvára to dvere. Ja by som svoju prácu nerobila keby nehovorím plynulo anglicky, nemecky a arabsky. Teda robila, ale na slovenskom trhu a za 5x menej peňazí.
Predpokladám, že záleží od profesie ako takej a či v nej jazyky potrebuješ. Ja viem anglicky a nemecky a pracujem v špec.MŠ, kde sú mi cudzie jazyky na nič, a teda za ne nemám žiadny príplatok. Naopak manžel využíva angličtinu denno.denne v komunikácii s klientom, avšak bez toho by ho ani neprijali, čiže sa tiež nedá povedať, že by mal vyšší plat vďaka angličtine. Ovládajú ju vo firme všetci zamestnanci.
Jazyky viem tri a pomohli mi v každom jednom zamestnaní kde som kedy bola, lebo bez niektorého z nich by som sa tam nedostala. Angličtinu využívam denne, neviem si predstaviť ani cestovať bez jazyka a niečo vybavovať v zahraničí. Muž vie len nemecky , lebo ma svoju firmu a do nemecka a rakuska chodí kvôli firme vkuse, ale sám zistil, že mu teraz chyba angličtina. Veľmi mu to vadí, že ju nevie , aj kvôli rozširovaniu podnikania do ďalších krajín. Takže všetko takéto vo firme riešim ja , ale mu to chýba, ze si to nevie poriesit sám. Zvažujeme zaplatit mu lektora na kurz.
Moja sestra vie aktívne styri jazyky vďaka tomu žije 15 rokov v zahraničí bola vydatá za cudzinca a stretáva sa s ľuďmi z celého sveta.
Môj názor je ze čím viac aktívnych jazykov vieš, tým viac je ti svet otvorený a máš väčšie možnosti v živote kde sa usadiť a pracovať .
"Mat sa lepsie", to by som nepovedala, v praci vyuzivam len AJ. Pre mna to znamena tiez viac moznosti - mozem si precitat stranky v roznych jazykoch, knihy, pozriet filmy a dohovorit sa na cestach, mala som aj vztah s cudzincom.
Co ale povazujem pre mna za dalsi prinos, je, ze znalost cudzich jazykov rozsiruje myslenie. Jazyky su medzi sebou prelozitelne len do istej miery a nejaka cast je vzdy neprelozitelna, typicka pre dany jazyk. Cudzi jazyk ma casto vyraz pre nieco, co v rodnom jazyku nie je a clovek tak moze potom rozmyslat o viacerych veciach. Alebo je zaujimave spoznavat, ako tu istu vec v roznych jazykoch vyjadruju inac, napriklad buduci cas, podmienky atd., hovori to casto nieco aj o mentalite naroda. Tiez sa da zacat pocuvat, o com dany narod napriklad spieva a hned sa clovek zase nieco dozvie a pochopi. No a tiez, cim viac jazykov clovek vie, tym viac sa mu v hlave prepaja svet, zacne vidiet, odkial pochadzaju rozne slova, kto mal na koho vplyv, ako sa veci vyvijaju v case, ktore slova pretrvavaju veky vekov a napriec jazykmi, ktore sa zase casto menia, casto to byva prekvapive. Ja som taky jazykovy nadsenec a pre mna je to jeden z klucov k pochopeniu sveta (aspon jeho nejakej casti).
A inac vidim to aj na mojom 4r synovi, ja mu o jazykoch hovorim, pustam mu rozne ukazky alebo hovorim slova v roznych jazykoch. Obcas sa na nejaky namota a studuje ho, aj vidim, ze nad tym rozmysla, cvici si hlasky, ktore u nas nemame, pyta sa na povody slov, obzvlast ho zaujima, ked sa nieco v inom jazyku povie len trochu inac, proste vidi, ake su vselijake moznosti. Motivuje ho to potom vymyslat vlastne slova, ma uz aj taky svoj jazyk, proste hra sa s tym.
Mam okolo seba hromadu ludi ktori chodili na gymnazia a ucili sa 2-3 jazyky, maju vs ale jazyky im teda lepsie platene roboty nezarucili...mam okolo seba aj ludi ktori robia to co sa vyucili na strednych skolach alebo robia prevazne to co vacsina spolocnosti nie a maju slusne platy aj bez vs ci aktivnych jazykov ...dneska je skor dost bezne vediet 1-2 jazyky a nieje to nejaky nevidany skill o ktory sa vacsina zamestnavatelov pojde pretrhnut ..a co sa tyka dohovorenia na dovolenkach v dnesnej dobe tam laikom staci telefon a hlasovy konvert
@melanta Tolko jazykov vies, taka uspesna si, ale predsa sa v tebe kus slovenskeho sedlaka nezaprie. Z pohladu obycajnej recepcnej, ti mozem povedat ze toto robi kazda jedna narodnost, nie len slovaci 🙂
Trefne napísané👍🏽
Ja mat plynulu Nemcinu, asi by som uz bola niekde vo svajci 🙂 nie na zaprdenom slovensku, velmi dobra anglictina vzbudila vzdy obdiv na pohovore, ale velmi uzko vyspecifikovane poziadavky zamestnavatela aj tak urobili skrt a ponuky neboli, a tie co boli, za ten plat sa ani neoplati vstat z postele ked skoro 900 zaplatim len za uver. Takze sa ucim jeden skandinavsky jazyk, a skusam hladat prace v zahranici, pochadzam z vychodu a tu okrem IT, vodicov kamionov, sem-tam inzinierov ziadne ponuky prac, vcera som skusila linkedin a v podstate tie iste roboty co aj na profesii, cize nic. Ale syna budem viest k tomu, aby sa jazyk naucil nie preto, aby nasiel pracu doma, ale aby mohol vypadnut zo slovenska a zarobit, nie prezivat. K tomu bude jazyk potrebovat.
Mat lepsiu nemcinu, robim sestru v rakusku a nie na slovensku
za mňa znalosť jazyka jednoznačne áno 👍 Ja aj môj chlap pracujeme s nemčinou, angličtinou na dennej báze, okrem toho ovládam ďalšie 3, on 2, plánujem ešte 3 jazyky do budúcna. Jazyky sú pre mňa sloboda, otvorený svet, možnosti, kontakty, úžasní ľudia, čítanie kníh v danom jazyku... a prevencia proti Alzheimerovi 👍😉 Ja si ani neviem predstaviť, že by som ich nevedela. A to som decko tvrdého komunistického odchovu (ruština)... Nemáme deti, ale ak by sme ich mali, u nás by to bolo prirodzené a samozrejmosť, žiadne nútenie 😉 A to minimálne 3... To, že je človek zručný, neznamená, že nemusí vedieť napr. nemecký jazyk. Znalosť jazyka ho môže zaviať do zmiešaného manželstva rodiny, lásky, umenia, úplne inej oblasti a realizácie v živote 😉
PS: taká čašníčka môže mať aj viac ako 1000 eur tringelt mesačne. 🤷♀️