Čiastočný úväzok popri rodičovskej

nenuka
4. jan 2013

Som na RD, ktorá končí 9/2014. Od súčasného zamestnávateľa som dostala ponuku pracovať na 2/2013 do 12/2013 na štvrtinový úväzok s predmetom práce inom ako pôvodná pozícia, teda s novou zmluvou. Ak by zamestnávateľ so mnou ihneď resp. mesiac po skončení RD rozviazal pracovný pomer, z čoho by sa mi vypočítavala dávka v nezamestnanosti? Vidíte nejaké nevýhody do budúcnosti?
Ďakujem za Vaše rady!

evita68
4. jan 2013

@nenuka ak zárobok nebude veľký, veru nevýhody.. rátalo by sa ti to do prípadnej podpory, do prípadnej PN, do dalšej materskej, do dôchodku.. všetko by ti to ponížilo

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nenuka
autor
4. jan 2013

@evita68 platí to, aj keby som po nástupe odpracovala pár dní, dostala odstupné a preplatenie dovolenky? Aj tak sa mi bude vypočítavať podpora zo zárobku 2-12/2013? U zamestnávateľa som viac ako 5 rokov.

evita68
4. jan 2013

@nenuka myslíš po skončení rodičovskej dovolenky? bude sa ti brať príjem za posledné dva roky, takže áno

nenuka
autor
5. jan 2013

@evita68 a platí to len pre príjem z hlavného PP alebo aj z dohody?

evita68
5. jan 2013

@nenuka od 2013 už aj z dohody

nenuka
autor
5. jan 2013

a ak by sa jednalo o nepravidelný príjem, s výplatou napr raz za 3 mesiace, tento nie je základom na podporu, MD, PN a dôchodok?

evita68
5. jan 2013

@nenuka aj pri nepravidelnom príjme vzniká povinnosť platiť odvody na dôchodkové poistenie, takže aj v tomto prípade

evka.e
4. aug 2014

Prosím o radu. Som zamestnaná na dobu neurčitú vo firme ABC, momentálne na RD. Keďže sa teraz chcem vrátiť do práce, no vo firme ABC nemajú momentálne pre mňa voľné miesto, hľadala som inde a našla som prácu XY. Pokiaľ to bude možné, chcem si svoje pozíciu vo firme ABC zachovať do veku 3 rokov dieťaťa, keď už nič iné aspoň kvôli odstupnému. Vo firme XY mám možnosť zamestnať sa na čiastočný pracovný pomer. (na dohodu to v XY nie je možné). Môžem tak urobiť popri HPP aj RD? Musím firme ABC oznámiť skutočnosť že pracujem v XY na čiastočný pomer? Ak áno, čo zo vzniknutej situácie ďalej vyplýva? (zdravotné, dôchodkové poistenie?) Zostane mi aj rodičovský príspevok? Ďakujem vopred za radu.

evita68
4. aug 2014

@evka.e môžeš sa zamestnať v novej firme... ak nie je druhý zamestnávateľ s tou istou činnosťou, ako má prvý, nepotrebuješ od prvého súhlas a ani mu to netreba oznamovať.. odvody budeš platiť z nového zamestnania, ty sa iba odhlásiš zo SP.. rodičovský ti zostane

evka.e
4. aug 2014

@evita68 Ďakujem, už aj na porade mi to babule potvrdili. Zdá sa mi neuveriteľné, že v tomto štáte je niečo také vôbec možné. Jedna mama že si môže zarobiť bez toho, aby z toho mala zlobu.