Chýba mi odvaha dať sa na podnikanie

14. sep 2021

Ahojte, milujem svet módy, aj keď som si vedomá, že je trh toho momentálne preplnený, ale je to to, čo by ma bavilo robiť, navyše myslím, že v našom meste som našla medzeru, ktorá by mohla byť zaujímavá, nakoľko nemáme žiadny schopný obchod "strednej triedy" (okrem newyorkeru) buď sú to butiky s drahšími značkami, alebo na každom rohu sekáče (nebránila by som sa ani tejto možnosti, ale akonáhle je niečo sekáč ľudia čakajú ceny po 3-4-5e ktoré by som ja nemala) Takže by som radšej šla do nových vecí značiek ako hm, zara, mango atď. Už dlhšie sa pohrávam s touto myšlienkou, ale stále akosi nemám odvahu pustiť sa do podnikania. Robila by som si to zatiaľ sama +by som mala účtovníčku samozrejme. Priestor by mi stačil menší+by som to spropagovala na instagrame, keďže je to v dnešnej dobe naj reklama ako dostať niečo medzi ludi. Plán by aj bol, veci by som mala odkiaľ nakupovať, ale stále je tu strach. Ako ste začínali s podnikaním vy? Mali ste tiež obavy, alebo ste jednoducho išli do toho že to skúsite?

anjelicek26
14. sep 2021

Sama vies, ze je toho preplneny trh, to, ze ta to bavi - nestaci... ak chces predavat znacky s visackami vyrobcov ako mango, zara, mango, potrebujes na to licenciu... nemoze len tak kazdy nakupovat a prepredavat, takto to nefunguje... oni maju svoju cenovu politiku, design predajni a poskytuju zaruku dvojrocnu (musis aj ty!) a to je uplne nieco ineho, ako si ty predstavujes. Hlavne pocas corony si ludia odvykli chodit uplne do predajni...predaj cez fb/instagram je tiez moznost, na to ti staci showroom a sklad, ale aj to ma svoje uskalia...tolko ludi nezaplati objednane, tolko ludi nepreberie dobierku, tolko ludi reklamuje, ze su s toho riadne nervy a hodiny a hodiny prace za minimalnu marzu, ludia si radsej objednaju taketo "bezne dostupne" znacky sami... keby dajme tomu ides prepredavat muniu muniu alebo mikkwalk alebo enfant este dajme tomu, oni tam davaju riadnu proviziu predajcom, ale aj v tom sa treba vediet obracat, je to sezonny tovar. Kedze je to vysoka pociatocna investicia - do priestorov aj vybavy - tak ziadne ze "proste skusim"...

ivkazba
14. sep 2021

A čo konkrétne by si chcela predávať? Pretože súhlasím s príspevkom vyššie, že ťa niečo baví je absolútne nepostačujúce na to, aby si úspešne podnikala. Ale nie je mi celkom jasné z tvojho príspevku, čo konkrétne chceš predávať. Lebo oblečenie H&M, Zara atď tak ako píše @anjelicek26 predávať nemôžeš. Ale poznám kočku, ktorá pred 2 rokmi spustila predaj svojej značky na instagrame (tričká, mikiny a pod) a darí sa jej. Ale treba mať správny nápad. "Móda ma baví" ako nápad nepostačuje.

Odporúčam v každom prípade vypracovať si kvalitný podnikateľský plán. Ten mnohým ľuďom otvorí oči, keď uvidia fakty a čísla na papieri. Ja by som ťa do podnikania povzbudila, ale musí byť k tomu relevantný dôvod.

nicicka
14. sep 2021

Joooj, mňa toľko veci baví len škoda že nie akurát to čo práve robim 😁. Ale viem že nie som podnikateľský typ. Áno robila by som to vtedy ak by som bola dostatocne bohatá a bolo by mi jedno či mám horší alebo lepší mesiac...zatiaľ to robím len pre radosť mne alebo blízkym...

jankapepe
14. sep 2021

🤦 tak a už si to pokazila....
- celý svoj zámer si verejne vykecala.... nebudem sa diviť ak niekto do týždňa niečo podobné otvorí.

Keď chceš podnikať:
- nápady sa neprezradzaju, nápady sa realizujú
- zbav sa strachu....bez toho to nepôjde.

autor
14. sep 2021

@anjelicek26 zvažovala som aj iba showroom a predávať prioritne formou bazáru a kto by chcel, prišiel by si osobne vyzdvihnúť, niektoré veci by boli sekáčove, niektoré nové s visačkami. Ak by som to mala formou secondhandu (dajme tomu žeby to bol taký "drahší" keďže predaj vecí po pár € nieje šance žeby ma uživili ) bolo by povolené predávať veci aj s visačkami? Alebo aj pri sekáči treba licenciu?

ivkazba
14. sep 2021

@jankapepe aký zámer? Nemá žiadny konkrétny zámer a nič, čo by tu už nebolo všade naokolo. Takže žiadne know how tu nezverejnila, nemajú jej aký nápad ukradnúť.

anjelicek26
14. sep 2021

Nepoznam obchod, co mixuje nove a pouzite, pletie to zakaznikov. Pokial predavas oblecenie s visackami - potrebujes povolenie vyrobcu a splnat jeho kriteria na predaj, pretoze mu v podstate mozes kazit "image" a cenovu politiku... niektore znacky su na toto prisne... bohuzial aj tie znacky, co si si vybrala - mavaju vypredaje, ludia si bezne objednavaju na konci sezony za par supov, takyto obchod teda v mojich ociach "zbytocny" a hlavne tovar o rok uz nebude ani moderny... neviem no, vidim to velmi skepticky... nechces radsej obchod handmade tovaru? Slovenske handmade znacky ako bubbe, mirau, rebel... nemaju problem s takotu spolupracou a nasiju prave pre tvoj obchod vacsie mnozstvo...

luccija
14. sep 2021

Ani nepodnikaj ako nič v zlom, ale ako môžeš predávať ich veci?na to potrebuješ licenciu priestor v nákupnom centre presne Ti dajú vizuál značky aké majú byť regále, kupuješ veci dopredu na sezóny ..na to potrebuješ stotisíce.
Trh je presýtený, FB, IG plný lacných handier z Poľska, Maďarska....máš milión iných velkoskladov v okolitých štátoch IT, HU chod do nejakého a vyberaj.myslim lepšie veci kožené bundy, kabelky...aj Poľsko má pekné moderné a kvalitné veci.Ja mám veľa kamarátok, ktoré majú obchody s Talianskou módou je drahá, ale ženy to chcú.
Kamarát chodil do IT a skupoval v Outlet staršie modely Guess, a rôzne iné značky ponúkal to predajcom u nás ako veľkoobchod a podobne ...dnes sa vypracoval a má v Piešťanoch obchod pozri na FB Stylia Piestany....v Piešťanoch je veľká kúpna sila cudzinci, kúpele...detto tam má pani obchod s poľskou módou napíšem názov...voľakedy som po takom niečom poskulovala aj pobehala sklady nie je to také jednoduché.Ak si to chces robiť sama treba ísť aj na nákupy tovaru cez týždeň a dnes ako platiť kamenný obchod treba začať ako eshop na FB, IG...a, keď uvidíš, že to má význam tak kamenný obchod.Ja som fungovala,lebo som našla niečo dobré, ale bol to žrút času stále na webe mobile, ale k predajní som odvahu nenašla.V reále mi zostalo veľa nepredaných veci, ale bola som v pluse veľmi ma to bavilo...išli sme stavať dom, dieťa a vykašľala sa na to.Ale mňa to bavilo a boli to nie ťažko zarobené peniaze...ale v dnešnej dobe by som do toho nesla

luccija
14. sep 2021

JF collection je ten druhý obchod v PN ona má skôr elegantnú módu do kancelárie kostýmy...vozí z Polska

tajy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
spadnutaslivka
14. sep 2021

reálne- ak si podnikanie budeš robiť sama, primerane tomu aj (ne)zarobíš. Nebudeš mať čas na všetky veci okolo podnikania a hlavne to ani všetko nevieš. Tak, ako nevieš robiť účtovníctvo a dobre rozumieš, že na to potrebuješ účtovníčku, tak na 99% nevieš nič o poriadnej reklame a pod. Ak sa budeš venovať reklame, asi nebudeš stíhať vybavovať objednávky, komunikovať so zákazníkmi, chodiť na poštu, baliť a pod. A fotiť a nahadzovať to na internet. Ak si toto všetko chceš robiť sama, tak za deň stihneš tak máličko objednávok, že sa ti ani neoplatí s takýmto podnikaním strácať čas. A bude to chcieť stále získavať nových a nových zákazníkov. Keď máš eshop, resp. keď predávaš cez internet, aj to má rôzne pravidlá- GDPR, vypracovanie obchodných podmienok, reklamačný poriadok a pod. Tieto veci by si si tiež nemala urobiť sama. Nechcem ťa odrádzať od podnikania, ale proste sa nespoliehaj, že si všetko urobíš sama. V podnikaní to väčšinou ide tak, že na začiatku proste ideš dosť do mínusu, než sa vypracuješ a pod., až potom neskôr sa ukážu zisky. A často aj tak tie zisky musíš investovať do podnikania, aby si ho zveľadila. Ak chceš ozaj dačo zarábať.

luccija
14. sep 2021

@spadnutaslivka hlavne treba stále nový tovar, aby ľudía prišli znova táto jar bola veľmi chladna, ľudia ešte z domu väčšinou robili, obchody zatvorené a kamarátka povedala, že skoro nič nepredala a leto je už dovolenkové...stačí zlé počasie a si na hrane.Kdezto stále treba platiť odvody, nájomné...a to ona má zabehnutý 9 r obchod v Trnave.Obchod je o tom, že stále budu peniaze v tovare a nie peňaženke🙂obchod bolo dobré mať pred 10,15 r teraz sú už ceny aj v Zare nižšie, ale podľa mňa stále chýbajú obchody pre 40 plus