Ahojte, začala som pracovať po materskej. A chcem sa spýtať keď vám dieťa ochorie, myslím len nejaké sople a nejaký slabý kašeľ ktorý nevyžaduje návštevu lekára. Ale dieťa nevezmú do škôlky ako to riešite keď nemáte kam dať dieťa a vy musíte ostať doma. Zoberiete ho k lekárovi už len kvôli Ocr aby vám vypísal? Alebo si dáte dovolenku? Ešte sa v tomto nevyznám ako to chodí, zato sa pýtam vás.
@janula2511 2 dní môžem ako rodic sama ospravedlnit, potom samozrejme treba potvrdenie od dr. Samozrejme aj ked sú to len sople. A nasa dr nedá potvrdenie bez vysetrenia dieťaťa.
Ale u nás sa sople nejak extra neriesia
Nemyslela som len sople, ale aj kašeľ alebo zvracanie 1 dňové. Rôzne veci, ktoré ale nevyžadujú lekára. Som skúšobnej dobe.
tak na dovolenku nemusis mat este narok
ak chces v tej praci ostat na ocr by som nesla nech ide muz
My to riešime home officom, ale chápem ze nemá každý takú možnosť. V skúšobnej dobe máš síce nárok na OČR, ale nerobila som to.
Prve choroby v skusobnej dobe nech riesi muz, babka, dedko, proste pribuzny, ktory v skusobnej dobe nie su...
@dzejny656 prečo by si to nerobila?
@janula2511 no lebo ta môžu okamžite prepustit
Vseobecne, keby mam noveho zamestnanca a behom skusobnej sa mi hodi 3-4x na OCR, tak silno pouvazujem, ci si ho chcem nechat vzhladom na to, kolko chyba... a ano som hnusny zamestnavatel, ktory hlada ludi hlavne preto, lebo ich skutocne kazdy den potrebuje a nechce, aby to stale museli dotahovat kolegovia a blbu atmosferu v time... a ano som aj matka, co to chape, ze deti chore byvaju, ale... prave v tych momentoch chcem vidiet aspon "snahu" zariadit to aj inak a ze ta zena na to nie je sama, ale alternativne manzel ci starky vedia si zobrat OCR tiez, keby v praci horia terminy...
Kým si v skúšobnej, nech je z dieťaťom doma muž, babka, kamoška.. Zamestnávateľ si môže povedať, že nechce mať zamestnanca na castych ocrkach a prepustí ťa.
@anjelicek26 a z tohto dôvodu si myslím, že by mal zamestnávateľ dopredu vedieť, či má zamestnanec, ktorý má nastúpiť doma deti a ako mieni riešiť ich choroby. Ja som na rovinu povedala, keďže som nastupovala po materskej, že mi s dieťaťom nemá kto zostať, že sa budem mueisť striedať s manželom ale keďže manžel bol roky v jednej firme, tak som mu zaručila že na prvé choroby, ak to nebude ozaj nič vážne pôjde manžel. Našťastie dcéra nebývala často chorá a nakoniec na tú OČR nemal problém pustiť mňa. Ale bolo to už po skúšobnej dobe a mal možnosť zistiť, aký som zamestnanec. Každý sa ohradzuje tým, že je to diskriminácia ale ako si spomenula, ak by som bola zamestnávateľ, tak toho zamestnanca prijímam preto, že ho asi potrebujem a keby často chýbal, mohlo by to vážne ohroziť možno nie priamo chod firmy ale atmosféru vo firme. Takže ak mňa niekto odmietol kvôli tomu, že mám malé dieťa, úplne som to chápala. Keďže ja som narovinu povedala, že naOČRkach sa budeme s mužom striedať, keďže dopredu človek nevie ako často bude dieťa choré. Ani on si nemohol dovoliť byť každú chvíľu doma, tiež ho zamestnávateľ potreboval.
@anjelicek26
A ak ma manžel prácu, kde mu horia termíny?
Dieťa horúčky niekoľko dní. Dr. určila liečenie 14 dní. A následne zavreli škôlku na ďalších 8 dní. Ja som v skúšobnej dobe. A teraz nech mi niekto povie ako toto riešiť.
Starí rodičia z jednej strany nežijú, z druhej strany stará mama chorá na rakovinu.
@catherinah tak už len ísť na tú OČRku inak to nevidím. A uvidíš čo na to zamestnávateľ. Dieťa samé doma nemôžeš nechať. A manžel má termíny počas celých tých troch týždňov?
@mamina7070 presne kV takýmto matkám, dala by som sirup, vysmrkala a dala do škôlky sa choroby v škôlkach točia.
Ty sa ako cítiš keď si chorá?
TV dieťa sa cíti tak isto.
Škôlku majú ako my robotu.
Dieťa sa dá dat dokopy aj za 2dni.niekedy stačí vylezat a nie ho dat choré do škôlky kde ochorie ešte viac a ďalšie deti😩
@ibatanecnica
Aj som šla, nebola iná možnosť. Zajtra konečne otvoria MŠ, som zvedavá, co ma čaká. Robota perfektná, som tam veľmi spokojná. Manžel je SZCO, má zákazky. Prázdniny si dopredu vie naplánovať, ale takto zo dňa na deň žiaľ nie. Okrem toho, ak by ostal doma, nedostane ani cent. Bol doma 2 týždne cez vianočné. Žiaľ, nemôže každý mesiac polovicu neodrobit. Nemali by sme z čoho žiť.
To len na margo toho, ze dieťa šup do škôlky a žena makať (ako tu vždy rádia samozivitelkam).
Ja sa nesťažujem, dieťa je naše, postaráme sa, ale veru aj som plakala zo zúfalstva ako prišiel oznam o zavretej MŠ.
@catherinah ale tato kombinacia nie je "standard", mozeme sa dlho dohadovat, ze preco ako vam to takto vyslo, ale vela chlapov uprimne vsetky OCR nechava na zenu, lebo su "nenahraditelny" a bez nich "firma padne" a potom su zeny u zamestnavatela ako poruchovy tovar, pokial maju malicke deti a nebodaj 2-3... proste sa striedat doma ked je dieta chore znamena 50% OCR menej a ked by pomohli aj babky z kazdej strany, tak este omnoho omnoho menej, ano vy nemate tu moznost, ale vela ludi ma... hlavne take doliecovaky ako "este kasle" alebo este ma sopel a nie horucka grcacky...vie pribuzny dost pomoct...
@catherinah tak to ti verím, nie je to jednoduché. A dúfam, že v práci to bude v poriadku. Ak je normálny zamestnávateľ aj kolegyne a nedostávali sa do kolapsu z kvanta roboty, ktorú museli kvôli tebe robiť, tak si myslím, že by to mohli chápať. Ono to záleží aj na tom, koľko tej práce človek má. Ja som jej zase nemala až toľko, že by to kolegyňa za mňa nedávala a keď ona chýbala, ja som zastúpila ju. Bolo toho viac, ale dalo sa. HO nebol možný. A jasné, muž keď má prísť o polku príjmu tak doma nebude. Peniaze treba.
@anjelicek26 moja svokra bola onko pacient, takže ani na doliečovačky som si tam netrúfla dcéru dať. Človek nikdy nevie. A tá mala sama so sebou čo robiť. A druhá babka - účtovníčka- termíny, tá si tiež nemohla zobrať voľno hocikedy. Takže aj keď človek babky má, nie vždy sa to dá.
@anjelicek26 ja by som ich nepovažovala za poruchový tovar, ale vži sa aj ty do situácie toho zamestnávateľa. Toho pracovníka má preto, že ho potrebuje, teraz si zober že ti každý mesiac vypadne - ak má niekto 2-3 deti, tak možno aj na 2 týždne. A ak má takýchto zamestnancov viac, kto mu bude robiť? On ich tam nemá na to, aby karty hrali. Áno, mohli by sa niektorí chlapi viac posnažiť, niektorí si ozaj myslia, že bez nich firma neprežije ale skôr si myslím, že je to výhovorka a nechcú byť doma a riešiť choré dieťa. Je pre nich jednoduchšie a pohodlnejšie byť v práci. Tu by si mohli mnohé ženy dupnúť.
@ibatanecnica ved presne, mam viacero zamestnancov, aj zeny, obcasne samozrejme chapem, ale keby mi maju chybat co mesiac to tyzden dva ako je rok dlhy a ja to mam vzdy vykryvat a zastupovat a ich terminy riesit mimo mojich... presne rovnaky pocit mam s tych vyrokov "muz nemoze" aj ja... ako keby zeny mohli a boli v tej praci zbytocne...len je to taky blby zauzivany standard, ze dieta chore - mama doma... tu by sa malo este vela veci zmenit...
@anjelicek26 konečne to niekto povedal aj nahlas. Ja som veľmi zvedavá ako môj muž bude s týmto, lebo teraz keď mala ešte nechodí do škôlky, je taky, že jasneeee pôjdem na OČR budeme sa striedať, samozrejmosť. Ale v realite je posrany zobrať si aj blby paragraf, v práci s nimi jednajú protizakonne, ale dobre platia, takže nikto nechce prísť o tu prácu. Takže som veľmi zvedavá na to naše striedanie. Teraz je doma ma materskej, dúfam, že vedenie pochopí, že ma dieťa a nemáme ho len na to aby robil chodiaci bankomat.
Veľa žien tiež nadobudne pocit, že ich muži su nenahraditeľní. A seba vnímajú v tej istej pozícii úplne odlišne. A čo ženy lekárky? Tie tiež nemôžu byt ma OČR dva týždne, ale su. A keď je muž lekár, tak sa každý ide pokadiť z toho aký je on poloboh čo musí do práce. Keď je lekárska rodina tak dieta nechajú asi doma samé podľa niekoho názorov.
@janula2511 homeoffice sa nedá?
@anjelicek26 ako zamestnanec ocenujem, ze mam ludskeho sefa, ktory rozumie tomu, ze deti su chore a nikdy nebol problem, pretoze rodina = priorita. Ale zaroven vie, ze to nikdy nezneuzijem, ze sme "team" a prave preto nenecham tahat kolegov.
Lenze @janula2511 toto je dlhodoby vztah, ktory sa vybudoval postupne...
@ibatanecnica Tak na pohovore ti takmer každý uchádzač porozpráva všetko, čo chceš počuť. Úplne zbytočná otázka, lebo samozrejme, že "jasneeee, mám kde nechať choré dieťa, jasneeee, muž bude brať OCR, jasneeee babičky máme..." 😄 Realitu ti aj tak ukáže až po nástupe. Aj mňa sa to na pohovoroch pýtajú, ja vďaka mužovej práci reálne mám kde nechať dieťa, ale vidím, že mi to aj tak neveria 😄
@thoughtfulweirdo preto je tá skúšobná doba, aby aj zamestnávateľ potom vedel, koho vlastne prijal. Ono to je už na každom, kto kedy zaklame. Ja takéto klamstvá rada nemám. Veľa vecí poviem na rovinu. Vyhnem sa tak prípadným stresov, nervákom a obe strany vedia, na čom sú.
@ibatanecnica Ja som tiež zatiaľ nemala dôvod klamať, ale bolo by naivné myslieť si, že každý povie pravdu na rovinu. Preto to považujem za zbytočnú otázku a hlavne pokiaľ ide o výber zamestnanca na vysokokvalifikovanú pozíciu, kde ten príval uchádzačov nie je a môže to toho kvalitného aj odradiť.
@thoughtfulweirdo tak uchádzači klamú aj v iných veciach. Mala som sa možnosť presvedčiť. Človek niekedy ani nechcel veriť, že človek s takými vedomosťami, akými sa prezentuje, nemá lukratívny job
ja som 100soplov za tie roky riesila formou homeoffice, neviem, ci ti to charakter prace umoznuje...ak bola narocnejsia choroba, tak OCR
@janula2511 homeoffice
Manžel
Opatrovateľka
Priepustka - Návšteva lekára i so soplikom
Vyber nadčasov
Vymeniť zmenu
Ina škôlka - kde vezmú i so soplikom
OČR
Dovolenka za odpracované dni - 21
si v skusobnej dobe ? mas uz narok na dovolenku? si uedina osoba o s nim moze zostat?
ide o to 6 rocne dieta dala by som sirup vysmrkaoa ho riad e a do skolky v skole tiez nebudes nechavat so slabym soplikom