Chcem vydať knihu cez vydavateľstvo - otázka pre daňového poradcu

30. jún 2023

Ahojte, prosím o radu.

Chcem vydať knihu cez vydavateľstvo.

V čase vydania budem ešte evidovaná na ÚPSVaRe, ale už bez nároku na podporu. Práca sa nečrtá, mám aj zdravotné problémy, tak je to o to komplikovanejšie.

Ak sa prihlásil na DÚ kvôli DIČ, nakoľko budem poberať honorár, ktorého výška je diskutabilná.

Ak nezarobím nič alebo možno stovku za mesiac, aj tak si musím platiť zdravotné poistenie? Sociálne až po roku, však? Veď je to na hlavu!

Alebo ako postupovať?

Prípadne na manželovo meno? Má síce trvalý pracovný pomer, ale finančne nič moc. V tomto regióne je to bieda.

Ďakujem za ochotu pomôcť. Aj keď viem, že je ku kopa žien, ktoré síce neovládajú ani pravopis, ale rady si "kopnú".

katarinaba
30. jún 2023

Kazdy obcan musi platit zdravotne poistenie. Alebo ho za neho plati stat - evidencia na urade prace, starostlivost o dieta do 6 rokov a podobne. Toto si musis vyriesit - nebudes SZCO, tak prepokladam, ze tam ti preddavkova povinnost nevznikne, no aj tak to zdravotne nejak pokryt musis. V pripade evidencie si treba overit, ci sa honorar pocita do prijmu, kde pri dosiahnuti istej vysky ta z evidencie vyradia.
Co sa socialky tyka - ak szco nema prijem cca 7.000 pre tento rok, tak povinnost platit SP nevznikne. Nie som si ista, ale honorar sa nepocita. Platit ho nemusis. Mozes sa poistit dobrovolne. Ak nebudes poistena, nepojdu ti roky do dochodku, nedostanes PN, OCR, nezamestnanecke, materske a ine davky z nemocenskeho poistenia.
Dan z prijmu - pokial by ten honorar bol tvoj jediny zdanitelny prijem a jeho vyska by bola do 2461 EUR za rok celkom (vratane vsetkych inych zdanitelnych prijmov), tak nemas povinnost podat danove priznanie.
Ale ohladom dani je vela premennych, treba sa pozerat na tvoje prijmy komplexne, preto tato odpoved je informacna a vseobecna.

autor
30. jún 2023

@katarinaba Áno, to všetko mi je jasné.
Môžem byť ale v evidencii ÚPSVaRu a súčasne mať DIČ? Alebo jedno vylučuje druhé?

katarinaba
30. jún 2023

Toto si over na urade prace. Nemam skusenost.

autor
30. jún 2023

@katarinaba Ďakujem pekne za odpoveď