Chcem vlastný e-shop

12. nov 2024

Chcela by som vlastny eshop, kde by som predavala rucne kresby v ramikoch. Potrebujem na to specialne povolenie na predaj alebo staci zivnost na kreslicske prace?

martinmmartin
12. nov 2024

musis mat ochranu pred podvodnikmi. Vseliake scamy idu- hlavne teda ze nic mi neprislo, prislo rozbite, kupi si u teba 1000 obrazkov a prides 2x o prachy lebo budu pytat refund
plus poistka pred tym ked tvojim realnym zakaznikom z tvojho shopu ukradnu data ku kartam a ich banky to budu na tebe vymahat
Na to mas vseliake zavedene eshopove sluzby ktore ale musis platit

personality
12. nov 2024

To je voľná živnosť, nepotrebuješ nič špeciálne.

isadoraisa
12. nov 2024
pieksamaki
12. nov 2024

@martinmmartin. Ty robíš v IT?

autor
12. nov 2024

@personality a nejake povolenia na predavanie alebo nieco take? Potvrdenia kde su nakupila farby atd :D Ze aby boli zdravotne nezavadne alebo co. Uz sa bojim a myslim na vsetko

melanta
12. nov 2024

1. Založíš si živnosť alebo s.r.o.
2. Nájdi si účtovníčku, tá ti vysvetlí rozdiely medzi živnostníkom a s.r.o. a vysvetlí ti, ako ti bude robiť účtovníctvo a čo bude od teba potrebovať.
3. Nájdi si dodávateľov na tovar a materiál, ktorý budeš používať, dohodni si podmienky, áno kľudne aj potvrdenia o zdravotnej nezávadnosti.
4. Stanov si cenník vychádzajúci z nákladov na materiál, balné, poštu a iné náklady.
5. Vypracuj si obchodné podmienky a reklamačný poriadok. Ak to nevieš a nemáš právny pohľad na vec, daj si ich vypracovať niekomu, kto ich vypracuje tak, aby boli právne v poriadku.
6. Zohľadni to, čo spomína martinmartin - straty z toho, že ľudia niečo vrátia, že niečo neprevezmú,
7. Vytvor si eshop a daj si pozor na vysokú bezpečnosť eshopu a bezpečnosti platobných možností. Ak si ho vytvoriť sama nevieš aleo by si vedela vytvoriť niečo, čo bude pôsobiť amatérsky, zaplať si niekoho, kto ho vytvorí a komu budeš platiť za zmeny, úpravy, nahadzovanie produktov atď.
8. Ak pracuješ aj ako zamestnanec a toto budeš mať popri tom, nemusíš platiť zatiaľ nič, žiadne odvody. Ale ak niečo predáš, odporúčam platiť preddavky na ZP, inak ti potom v rámci ročného zúčtovania príde nedoplatok a budeš musieť zaplatiť všetko naraz.
9. Ak pracuješ aj ako zamestnanec a budeš uvedené vykonávať ako živnostník, už ti ročné zúčtovanie dane nebude robiť zamestnávateľ, ale zaplatíš si účtovníčku. Tá ti urobí spoločné daňové priznanie zo zamestnania a živnosti. Nie, nedá sa každé zvlášť.
10. Nastav si formu propagácie - zaujímavý a lákavý profil na FB/IG, platená propagácia, atď.
11. Odporúčam urobiť si pred týmto všetkým podnikateľský plán/business case - tam si dáš dokopy náklady, výnosy, konkurenciu, riziká, marketing atď. O podnikateľskom pláne nájdeš množstvo článkov a odporúčaní na google. Business case ti dá odpoveď na to, či do toho ísť alebo nie. Za mňa odporúčam - ak nebudeš vedieť dať tieto veci v rámci plánu na papier, nechoď do toho. Ak ti vyjde odpoveď že áno, že to má význam z finančného hľadiska, že je po tom dopyt, že nemáš konkurenciu alebo si výrazne lepšia ako konkurencia, tak potom držím palce.

melanta
12. nov 2024

Doplním - predpokladám, že uvedené budeš robiť doma a teda nebudeš mať prevádzku. Ak by si ju mala, tam musíš spĺňať ďalšie podmienky. Ak by si v priestoroch mala aj predajňu, žeby tam chodili zákazníci nakupovať, musíš vytvoriť tzv. prevádzkareň, tam potrebuješ spĺňať hygienu, bezpečnosť, ohlásenie na konkrétne úrady. Ak by išlo iba o výrobňu, tak splnenie podmienok ohľadom hygieny a bezpečnosti.

autor
12. nov 2024

@melanta Velmi si mi pomohla, vyznas sa, dakujem 🙂

rozculena
12. nov 2024

už si zisťovala,či bude vôbec záujem?

maranco
12. nov 2024

Ber to že to môžeš mať len ako privyrobenie popri práci, uživiť ťa eshop neuživí.
Na taký malý obrat a počet výrobkov si môžeš prenajať hotové riešenia pre eshop, vytvárať eshop od nuly sa ti neoplatí.

autor
12. nov 2024

@rozculena To zistim az po case. Ako sa to da zistovat predtym?

autor
12. nov 2024

@maranco jasne, beriem to len ako privyrobenie. Ale eshop idem vytvarat od nuly wordpress zo sablony.

maranco
12. nov 2024

Nájdi si podobné eshopy a ak sú s.r.o. pozri si finstat.sk aké mali tržby/zisky.

melanta
12. nov 2024

@rozculena ti napísala: už si zisťovala,či bude vôbec záujem?

Ty na to reaguješ: To zistim az po case. Ako sa to da zistovat predtym?

Ako? Tak, že si urobíš prieskum trhu. Písala som ti to v tom dlhom texte. Urob si podnikateľský plán. V rámci neho si urob prieskum, či je po niečom takom dopyt. Zisti si konkurenciu, pozri sa čo ponúkajú, aké majú tržby a čisté zisky (lebo to je rozdiel), čo ponúkajú a ty to vieš ponúknuť v lepšej kvalite. Aby sa ti nestalo, že chceš niečo na privyrobenie a reálne budeš mať náklady vyššie ako čistý zisk. Predsa nejdeš podnikať bez toho, aby si vedela, aký je dopyt, konkurencia a kým nemáš čísla na papieri.

autor
12. nov 2024

@melanta viem, ze po takom niecom je zaujem, ale ci konkretne o moje obrazy bude, to zistim az po case. Je to vemi individualne.

qsookie
12. nov 2024

A prečo nevyužiť zavedené Sashe alebo Jaspravim? Alebo bazárové platformy? Kde ľudia už chodia. Prečo hneď eshop, ktorý by si musela zviditeľniť, aby ho niekto vôbec našiel v tom mori ostatných eshopov?

autor
12. nov 2024

@qsookie lebo chcem vlastny dizajn webstranky, predavat do zahranicia a lahsie optimalizovanie pre vyhladavanie obrazov ma google.

autor
12. nov 2024

@qsookie A tiez si nemyslim, ze je more takychto autorskych eshopov s predavanim rucne robenych obrazov, skor naopak na sashe je ich milion.

mykaellle
13. nov 2024

autorka, vyskúšaj etsy, tam môžeš predávať aj do zahraničia

autor
13. nov 2024

@mykaellle ano dakujem, ale naozaj tuzim po niecom vlastnom 🙂

mama_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
13. nov 2024

@mama_ dakujem, vies ze to myslis dobre, ale uz mam aj vsetko nacenene, vyratane. Chcem predavat zahranicie celosvetovo a viem, ze to so sashe nie je mozne.

melanta
13. nov 2024

Ja predpokladám, že autorka je konkurenciou týmto umelcom, že vie si urobiť rovnako zaujímavý profil, že vie investovať stovky do propagácie. A že si predtým vie urobiť dobrý podnikateľský plán, aby si všetko dala na papier. Ak to vie, tak môže uspieť a isto aj uspeje, nepotrebuje Sashe či Etsy. My máme niekoľko diel od týchto umelcov. Ak nevie, tak mi bude úprimne ľúto, že zistí, že nestačí chcieť, že treba aj vedieť a tým vedieť nemyslím vedieť robiť umenie, ale vedieť robiť to všetko okolo (podľa otázok a reakcií autorky o tom nie som presvedčená).

https://www.instagram.com/simonadobosova.art?ig...

https://www.instagram.com/timi_allo?igsh=emV2d2...

https://www.instagram.com/koprivnanskyart?igsh=...

https://www.instagram.com/manukjan.art?igsh=MWY...

https://www.instagram.com/hula_its_me?igsh=bXkx...

https://www.instagram.com/krileni_art?igsh=bmZh...

https://www.instagram.com/badlucijee?igsh=MTZwM...

maranco
13. nov 2024

A už si niečo predala zo svojej tvorby na sashe alebo inom portáli?
Pochopil by som začať niekde tam a keď sa to rozbehne tak sa osamostatniť na vlastný e-shop.

melanta
13. nov 2024

@maranco ani nie či niečo predala, ale koľko. Ale ja osobne si myslím, že autorka iba chce. Nemá reálnu predstavu o podnikaní, o marketingu, o financiách. Úprimne jej držím palce, každému kto chce uspieť. Len sa obávam sklamania.

autor
13. nov 2024

@melanta Mylis sa, ale dakujem 🙂 Hladala som iba odpoved na uvodnu otazku diskusie, tu som ju nenasla, ale uz som sa poradila s pravnickou. Dakujem, ze drzis palce ❤