Chcela by som vlastny eshop, kde by som predavala rucne kresby v ramikoch. Potrebujem na to specialne povolenie na predaj alebo staci zivnost na kreslicske prace?
To je voľná živnosť, nepotrebuješ nič špeciálne.
@martinmmartin wtf :D
@martinmmartin. Ty robíš v IT?
@personality a nejake povolenia na predavanie alebo nieco take? Potvrdenia kde su nakupila farby atd :D Ze aby boli zdravotne nezavadne alebo co. Uz sa bojim a myslim na vsetko
1. Založíš si živnosť alebo s.r.o.
2. Nájdi si účtovníčku, tá ti vysvetlí rozdiely medzi živnostníkom a s.r.o. a vysvetlí ti, ako ti bude robiť účtovníctvo a čo bude od teba potrebovať.
3. Nájdi si dodávateľov na tovar a materiál, ktorý budeš používať, dohodni si podmienky, áno kľudne aj potvrdenia o zdravotnej nezávadnosti.
4. Stanov si cenník vychádzajúci z nákladov na materiál, balné, poštu a iné náklady.
5. Vypracuj si obchodné podmienky a reklamačný poriadok. Ak to nevieš a nemáš právny pohľad na vec, daj si ich vypracovať niekomu, kto ich vypracuje tak, aby boli právne v poriadku.
6. Zohľadni to, čo spomína martinmartin - straty z toho, že ľudia niečo vrátia, že niečo neprevezmú,
7. Vytvor si eshop a daj si pozor na vysokú bezpečnosť eshopu a bezpečnosti platobných možností. Ak si ho vytvoriť sama nevieš aleo by si vedela vytvoriť niečo, čo bude pôsobiť amatérsky, zaplať si niekoho, kto ho vytvorí a komu budeš platiť za zmeny, úpravy, nahadzovanie produktov atď.
8. Ak pracuješ aj ako zamestnanec a toto budeš mať popri tom, nemusíš platiť zatiaľ nič, žiadne odvody. Ale ak niečo predáš, odporúčam platiť preddavky na ZP, inak ti potom v rámci ročného zúčtovania príde nedoplatok a budeš musieť zaplatiť všetko naraz.
9. Ak pracuješ aj ako zamestnanec a budeš uvedené vykonávať ako živnostník, už ti ročné zúčtovanie dane nebude robiť zamestnávateľ, ale zaplatíš si účtovníčku. Tá ti urobí spoločné daňové priznanie zo zamestnania a živnosti. Nie, nedá sa každé zvlášť.
10. Nastav si formu propagácie - zaujímavý a lákavý profil na FB/IG, platená propagácia, atď.
11. Odporúčam urobiť si pred týmto všetkým podnikateľský plán/business case - tam si dáš dokopy náklady, výnosy, konkurenciu, riziká, marketing atď. O podnikateľskom pláne nájdeš množstvo článkov a odporúčaní na google. Business case ti dá odpoveď na to, či do toho ísť alebo nie. Za mňa odporúčam - ak nebudeš vedieť dať tieto veci v rámci plánu na papier, nechoď do toho. Ak ti vyjde odpoveď že áno, že to má význam z finančného hľadiska, že je po tom dopyt, že nemáš konkurenciu alebo si výrazne lepšia ako konkurencia, tak potom držím palce.
Doplním - predpokladám, že uvedené budeš robiť doma a teda nebudeš mať prevádzku. Ak by si ju mala, tam musíš spĺňať ďalšie podmienky. Ak by si v priestoroch mala aj predajňu, žeby tam chodili zákazníci nakupovať, musíš vytvoriť tzv. prevádzkareň, tam potrebuješ spĺňať hygienu, bezpečnosť, ohlásenie na konkrétne úrady. Ak by išlo iba o výrobňu, tak splnenie podmienok ohľadom hygieny a bezpečnosti.
@melanta Velmi si mi pomohla, vyznas sa, dakujem 🙂
už si zisťovala,či bude vôbec záujem?
Ber to že to môžeš mať len ako privyrobenie popri práci, uživiť ťa eshop neuživí.
Na taký malý obrat a počet výrobkov si môžeš prenajať hotové riešenia pre eshop, vytvárať eshop od nuly sa ti neoplatí.
@rozculena To zistim az po case. Ako sa to da zistovat predtym?
@maranco jasne, beriem to len ako privyrobenie. Ale eshop idem vytvarat od nuly wordpress zo sablony.
Nájdi si podobné eshopy a ak sú s.r.o. pozri si finstat.sk aké mali tržby/zisky.
@rozculena ti napísala: už si zisťovala,či bude vôbec záujem?
Ty na to reaguješ: To zistim az po case. Ako sa to da zistovat predtym?
Ako? Tak, že si urobíš prieskum trhu. Písala som ti to v tom dlhom texte. Urob si podnikateľský plán. V rámci neho si urob prieskum, či je po niečom takom dopyt. Zisti si konkurenciu, pozri sa čo ponúkajú, aké majú tržby a čisté zisky (lebo to je rozdiel), čo ponúkajú a ty to vieš ponúknuť v lepšej kvalite. Aby sa ti nestalo, že chceš niečo na privyrobenie a reálne budeš mať náklady vyššie ako čistý zisk. Predsa nejdeš podnikať bez toho, aby si vedela, aký je dopyt, konkurencia a kým nemáš čísla na papieri.
@melanta viem, ze po takom niecom je zaujem, ale ci konkretne o moje obrazy bude, to zistim az po case. Je to vemi individualne.
A prečo nevyužiť zavedené Sashe alebo Jaspravim? Alebo bazárové platformy? Kde ľudia už chodia. Prečo hneď eshop, ktorý by si musela zviditeľniť, aby ho niekto vôbec našiel v tom mori ostatných eshopov?
@qsookie lebo chcem vlastny dizajn webstranky, predavat do zahranicia a lahsie optimalizovanie pre vyhladavanie obrazov ma google.
@qsookie A tiez si nemyslim, ze je more takychto autorskych eshopov s predavanim rucne robenych obrazov, skor naopak na sashe je ich milion.
autorka, vyskúšaj etsy, tam môžeš predávať aj do zahraničia
@mykaellle ano dakujem, ale naozaj tuzim po niecom vlastnom 🙂
@mama_ dakujem, vies ze to myslis dobre, ale uz mam aj vsetko nacenene, vyratane. Chcem predavat zahranicie celosvetovo a viem, ze to so sashe nie je mozne.
Ja predpokladám, že autorka je konkurenciou týmto umelcom, že vie si urobiť rovnako zaujímavý profil, že vie investovať stovky do propagácie. A že si predtým vie urobiť dobrý podnikateľský plán, aby si všetko dala na papier. Ak to vie, tak môže uspieť a isto aj uspeje, nepotrebuje Sashe či Etsy. My máme niekoľko diel od týchto umelcov. Ak nevie, tak mi bude úprimne ľúto, že zistí, že nestačí chcieť, že treba aj vedieť a tým vedieť nemyslím vedieť robiť umenie, ale vedieť robiť to všetko okolo (podľa otázok a reakcií autorky o tom nie som presvedčená).
https://www.instagram.com/simonadobosova.art?ig...
https://www.instagram.com/timi_allo?igsh=emV2d2...
https://www.instagram.com/koprivnanskyart?igsh=...
https://www.instagram.com/manukjan.art?igsh=MWY...
https://www.instagram.com/hula_its_me?igsh=bXkx...
A už si niečo predala zo svojej tvorby na sashe alebo inom portáli?
Pochopil by som začať niekde tam a keď sa to rozbehne tak sa osamostatniť na vlastný e-shop.
@melanta Mylis sa, ale dakujem 🙂 Hladala som iba odpoved na uvodnu otazku diskusie, tu som ju nenasla, ale uz som sa poradila s pravnickou. Dakujem, ze drzis palce ❤
musis mat ochranu pred podvodnikmi. Vseliake scamy idu- hlavne teda ze nic mi neprislo, prislo rozbite, kupi si u teba 1000 obrazkov a prides 2x o prachy lebo budu pytat refund
plus poistka pred tym ked tvojim realnym zakaznikom z tvojho shopu ukradnu data ku kartam a ich banky to budu na tebe vymahat
Na to mas vseliake zavedene eshopove sluzby ktore ale musis platit