Chcem si založiť živnosť

sima.p
29. jan 2013

Pred polrokom mi skončial rodičovská dovolenka, pracovných príležitosťí je minimu, preto rozmýšľam nad žinvosťou. Hľadám ochotnú maminu, alebo aj nemaminu, čo by vedela poradiť. Takže ak by som si založila živnosť, musím to nahlásiť zdravotnej poisťovni a na začiatok odvádazť min. odvod zdravotnéh poistenia. Do sociálnej prvý rok nemusím. Kedže by som nebola plátcom dane, nedosiahla by som obrat tuším nad 170000 a nemala by som žiadneho zamestananca, stačí mi viesť daňovú evidenciu, nemusím viesť jednoduché účtovníctvo. To znamená, že by som si viedla prijaté a vydané faktúry, zaplatené odvody, výdavky napr. na poštovné. Ďalej ak by som si na IČO previedla internet a mobily, tak aj to by som si mohla zarátať do nákladov. Je to zatiaľ správne? Ak nie, opravte ma prosím tie čo sa vyznáte. Ešte vlastne čo by som robila - chcem si urobiť eshop, takže do nákladov aj poplatky súviasiace s eshopom, alebo napr. tu profil profesionála, na MMB platené členstvo. Vopred ďakujem.

zuzulica
30. jan 2013

@sima.p čauko,ja podnikám asi 6rokov, tak začiatočné vybavovačky možno nemám aktuálne info. vybavíš živnosť, na daňový a sociálnu ťa prihlásia tuším oni, na zdravotnú asi ty. Zdravotné platíš, sociálne až keď ti víde určitý príjem cca po roku, tak ako si písala. To účtovníctvo, čo si opísala je jednoduché účtovníctvo a nie daňová evidencia. Potom je ešte podvojné účtovníctvo, to zatiaľ nemusíš. Vymýšľali, že sa nebudú môcť dávať odvody do nákladov, ale neviem ako to dopadlo, to ma bude trápiť až budúci rok pri podávaní daňového priznania. Jasné do nákladov všetko čo s tým súvisí, internet, telefón-pozor daj napísať na firmu, nie na teba ako súkromnú osobu.

angua27
30. jan 2013

@sima.p, treba ísť na živnostenský register, tam s Tebou tety vyplnia žiadosť o založenie živnosti. rozmysli si, aké činnosti chceš mať v živnosti, ich zoznam nájdeš aj tu: http://www.minv.sk/?zivnostenske-podnikanie dole na stránke. živnostenský úrad Ťa prihlási na zdravotnú poisťovňu a na daňový úrad. prvý rok platíš iba zdravotné poistenie a to z minimálneho vymeriavacieho základu, čo je v roku 2013 platba 55,02 Eur mesačne.
čo sa týka vedenia účtovníctva, daňovú evidenciu si viesť nemôžeš, tá je určená pre nepodnikateľov, napr. ľudí, ktorý prenajímajú a pod. Ty budeš viesť jednoduché účtovníctvo, odporúčam nájsť si účtovníčku, napriek názvu to nie je jednoduché. 😉 a do nákladov si môžeš dať všetko, čo Ti ľudovo povedané pomáha dosahovať zisk, takže internet, mobil, členstvá na portáloch, inzercia,...

sima.p
autor
30. jan 2013

@zuzulica ďakujem, a Ty si vedieš sama účtovníctvo? Ja totiž šajnu o tom mám, aj zo školy aj z bývalej práce, aj ked som ho nerobila, ale zhruba viem ako to fungovalo, poznám aj účtovný program Money S3. A ešte asi aj bankový účet by som si mala zriadiť iný, ktorý by som používala len v rámci podnikania.

sima.p
autor
30. jan 2013

@angua27 tak som to s tou daňovou evidenciu zle pochopila.

sima.p
autor
30. jan 2013

O účte mám asi toľko páru, že musím viesť knihu vydaných faktúr, prijatých faktúr, pokladničnú knihu, stav zásob, bankové výpisy

sima.p
autor
30. jan 2013

http://www.podnikam.webnoviny.sk/skor-zacnete-p... napr. podľa tohoto som pochopila, že by mi stačilo viesť tú daňovú evidenciu, ale tak aj preto som tu položila danú otázku, aby som si to ujasnila.

maznacik007
30. jan 2013

@sima.p no neviem moja moj muz ked bol szco sme viedli len tu danovu evidenciu ale on mal jednu fakturu voci odberatelovi co vystavil a nic viac... a DP sme robili na pausalne vydavky... lebo u nas nebolo co vykazat

ale ty chces eshop a to je ine tam predsa musis davat aj pokladnicny doklad pri nakupe, ci fakturu... mas sklad ... nakupujes od dodavatela...

zuzulica
30. jan 2013

@sima.p Ja si vediem sama, nieje to až také strašné a keď by mi to aj robila účtovníčka, aj tak sa pod to musím sama podpísať, takže zodpovednosť je tak či tak na mne... Účet určite zvlášť, ja mám v Tatra banke za 5e mesačne. Mohla by si si dávať paušálne výdavky, to vedieš len príjmy a ptom ako výdavok z toho odpočítaš, bývalo to 40% a je tam nejaké max.mesačne, čo môžeš odpočítať, ale to je pre robotníkova a takých čo nemajú preukázateľné výdavky v účtovníctve, to nech teba netrápi. Ty musíš odkladať všetky bločky, faktúry, proste všetky výdavky a príjmy a viesť peňažný denník do ktorého to všetko budeš zapisovať a potom tiež knihu prijatých a odoslaných faktúr, pokladničnú knihu, stav zásob... Na tvojom mieste, keď si nie si istá, buď idem na kurz jednoduchého účtovníctva, aspoň si to oživíš, alebo to dám tej účtovníčke, dnes dostaneš pokutu úplne za všetko

anos18
30. jan 2013

@zuzulica @angua27 @sima.p Pozor, nemate pravdu. Danova evidencia nie je iba pri prenajme. Par.6, ods.10 zákona o dani z príjmu hovori o tom, ze ak danovnik chce uplatnit pausalne vydaje, aku musi viest evidenciu. A par.6 ods.14 hovori o tom, kto moze robit danovu evidenciu. Dan.evidenciu moze viest danovnik vykonavajuci podnikanie alebo inu samostatnu zar.cinnost..., nesmie mat zamestnanca a v predch.zdanovacom obdobi mal prijmy nepresahujuce 170tis. eur. @sima.p pozri si ten par. a tie odseky, co som uviedla vyssie.

anos18
30. jan 2013

@sima.p Ak si budes uplatnovat pausalne vydaje, nemusis si viest ani evidenciu vydavkov. Vtedy sa vedie len evidencia o príjmoch v časovom slede, o zásobách a pohľadávkach -par.6 ods.10 ZDP. Pausalne vydaje su vo vyske 40% z uhrnu prijmov, ale od januara 2013 su max do vysky 420 EUR mesacne. Plus este k tymto pausalnym vydavkom si mozes priratat aj zaplatene odvody do SP a ZP. Tak si to prerataj, mozno nebudes musiet davat ani skutocne vydaje.

sima.p
autor
30. jan 2013

@anos18 no veď podľa toho som to pochopila, že ak by som chcela eshop, tak by som si mohla viesť daňovú evidenciu namiesto jednoduchého účta

anos18
30. jan 2013

@sima.p Jedna vec je danova evidencia - par.6 ods.14 - tam musis viest aj evidenciu o vydavkoch, ale ak by si si uplatnovala pausalne vydaje podla par.6 ods 10, tam musis viest evidenciu iba o prijmoch v casovom slede, zasobach a pohladavkach, ako som pisala vyssie. Najdi si na nete zakon o dani z prijmov a pozri si par. 6 ods. 10 aj 14.

zuzulica
30. jan 2013

@anos18 Ok, ja sa nehádam. Ja som pojem daňová evidencia počula 1x v živote, tak preto som nap., že to asi bude pre tých paušalných.No ja nie som platca DPH, oni tam píšu o platcoch DPH. Tak neviem, či to môže viesť aj neplatca a či ona hneď bude platca, to tiež neviem, do toho sa miešať nebudem 😉 A k tým paušálnym, pokiaľ jej to pôjde, tak bude mať veľké príjmy a paušálne sa jej neoplatia.

sotia
30. jan 2013

@anos18 prosím ťa ,môžu sa teda zaplatené odvody dávať do výdajov?Niečo sa mi zdá, že od tohoto roku už nie....

anos18
30. jan 2013

@zuzulica Uz som pisala vyssie, ze jedna vec je danova evidencia a druhe evidencia pri pausalnych vydavkoch

zuzulica
30. jan 2013

@sotia v budúcoročnom daňovom, t.j za rok 2013 už sa nedávajú do výdavkov ovplyvňujúcich základ dane 😒

anos18
30. jan 2013

@sotia Zistovala som to a vraj hej. Lebo najprv to malo byt max.420 uz aj vratane odvodov, ale potom to vraj neschvalili a schvalili to tak, ze max.420,- EUR + odvody. 5.2. ma vyjst novy danovy sprievodca, tak cakam, az to uvidim cierne na bielom. No ale pri podavani dan.priznani za r. 2012 ides aj tak podla stareho zakona.

zuzulica
30. jan 2013

@anos18 šak ja som to už nemiešla dohromady 😉

anos18
30. jan 2013

@zuzulica 🙂

sima.p
autor
30. jan 2013

a viete mi poradiť kurz jednoduchého účtovníctva - určite ho robí viacero firiem, od ktorej nie a od ktorej áno?

simoro1510
30. jan 2013

a ja ešte pripomeniem, že ak si zriadiš číslo účtu na "podnikanie", tak to treba oznámiť daňovému úradu....obyčajným listom, že oznamujem Vám, že číslo môjho podnikateľského účtu je .......

anos18
30. jan 2013

@sima.p Ešte ma napadlo. Ziadny zakon neprikazuje, ze si musis v banke otvorit ucet, ktory je podnikatelsky. Odporucam Ti otvorit si novy osobny ucet, ktory budes pouzivat v suvislosti s podnikatelskou cinnostou, aby si nemiesala platby sukromne a podnikatelske. V banke Ti sice budu tvrdit, ze musis mat ucet na podnikanie, ale to nie je pravda. Su tam vyssie poplatky, ako na osobnom. Ja som sa na toto pytala na danovom urade a povedali mi, ze staci osobny ucet a dokonca, ak sa nemylim, zakon ani neprikazuje, ze musis mat ucet. Ale je to urcite pohodlnejsie, platit si odvody..... trvalym prikazom a robit platby z domu ako behat na postu. A na DU som oznamila listom, ze "v suvislosti so svojou podnikatelskou cinnostou budem vyuzivat ucet č.... vedeny v ......banke".

evita68
30. jan 2013

odvody aj naďalej budú znižovať základ dane, žiadna zmena..

sima.p
autor
30. jan 2013

@anos18 toto som už čítala tuším na www.porada.sk, že stačí osobný, že banky si takto naháňajú poplatky... 😎

anos18
30. jan 2013

@sima.p Samozrejme. V banke Ti naozaj budu tvrdit, ze musis mat ucet na ICO. Nemusis. Normalne osobny ucet na rodne cislo Ti staci. Ja som si otvorila tiez len na r.c., ale pouzivam ho len na platby suvisiace s podnikanim.

sima.p
autor
1. feb 2013

Ešte ma napadla otázka - musím niekde ohlásiť prevádzkovanie eshopu - mám na mysli napr. SOI, alebo také niečo?

sima.p
autor
4. feb 2013

Baby, prosím Vás a ako je to z odvodmi popri zamestnaní? Keby si vybavil živnosť manžel, ktorý je ale aj v pracovnom pomere. Dobre si myslím,že tam sa najprv odvody neplatia, až po daňovom priznaní v nasledujúcom roku?

evita68
4. feb 2013

@sima.p do SP nemusí platiť, až po daňovom priznaní sa posúdi príjem a potom od 1.7, - ak bude povinnosť, bude platiť

do ZP sa prihlási ako szčo, môže si určiť výšku preddavkov nula, ale potom v ročnom zúčtovaní mu to zúčtujú podľa príjmu 🙂

kiwinka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
angika75
6. aug 2014

ahojte, vedeli by ste mi poradiť, čo ak szčo s paušálnymi výdavkami používa súkromný účet, ktorý dokonca ani nezahlásil na danovom úrade, v takom prípade stačí spočítať príjmy súvisiace s podnikaním, alebo musím každý jeden pohyb z účtu odovodniť. myslím nato, že tam chodí aj manželkina výplata, s tým platia v obchodoch, posiela peniaze za súkromné drobné nákupy... Mohli by ste mi niekto poradiť? Ďakujem.