Chcem si založiť chovnú stanicu

20. aug 2024

Dobrý deň, chcela by som si založiť chovnú stanicu. Ak má niekto skúsenosti rada by som bola ak by ich so mnou zdieľal či sa to oplatí mať? Chcela by som si založiť chovnú stanicu yorshirov. Ďakujem

kiki68
20. aug 2024

Obratit sa na klub plemena ako prva vec ?

btus
20. aug 2024

na stránke UKK je tlačivo zo žiadosťou o založenie chs. A ako myslíš, oplatí? No, myslím si, že na tom nezarobíš, mať chs nie je o tom, či sa to oplatí ale o tom, že neprodukuješ bezpapieráky, chov je kontrolovaný, nemôžeš spáriť niekoho s niekym. psíky musia byť uchovnené aby si mohla mať šteniatka. Nemôžeš mať na jednej fenke viac ako jden vrh za 1,5 rok ( tak je to u nás, ja som za 2 roky a aj tak to prakrtizujem. ). Napr. my máme chs 8 rokov, ale vrhy sme mali len 3.

maranco
20. aug 2024

Či sa to oplatí v akom zmysle? Ekonomicky náklady + čas a výsledný zisk? Alebo máš nejaký vzťah k tomu plemenu a stačí ti, že nebudeš v mínuse a k spokojnosti ti stačí mať dobrý pocit z práce?

autor
20. aug 2024

Mám na mysli to, že nechcem na tom ryžovať samozrejme. Ale tak myslím či nebudem v mínuse. Lebo chápem, že je to práca ktorá je poslaním skôr ako na tom zarábať

nila0622
20. aug 2024

Hej hej oplatí, vedieť o plemene 💩 keď ani nevieš kde si založiť chovATEĽSkú stanicu 😊 a sekať šteňatá ako na páse, lebo tobôž pri yorkoch každý len na teba čaká 😃 Chovám síce iné, ale nie, neoplatí sa to finančne, ak sa pýtaš na to 😉 Skús sa popýtať chovateľov, že aké sú náklady na vrh v ideálnom prípade a aké v prípade, že sú komplikácie - sekcia, choré šteňa, prípadne iba jedno živé šteňa. Uchovnenie, krytie, cesta, vystavenie rodokmeňov, zdravotná starostlivosť o suku aj šteňatá, výbava typu pôrodnica atď. Nepoznám nikoho, kto by na tom zarábal. Okrem bezPP množiek 😊

nila0622
20. aug 2024

V ideálnom prípade budeš na nule, možno trošku v pluse. Trošku. Ja som za svoj posledný vrh 1500e v mínuse 😃

biba_18
20. aug 2024

@nila0622 aké havká máš?

luccija
20. aug 2024

To je skôr hobby.Musis chodiť so psom na výstavy zbierať ocenenia, cestovať, náklady, atď...keď ju chcete uchovnit staci, že má zlý postoj, chrbticu, srsť, zuby...alebo sa nebude dať prehliadnuť od rozhodcu...moja mama ma CHS, ale len kvôli tomu, že ju bavilo chodiť na výstavy a, keď kúpila psa bol po výborných rodičoch.Steniatka mala len raz nechcela sa tomu venovať na biznis aj z toho vrchu si jedno nechala.Pri pôrode môžu uhynut nám uhynulo jedno a bol pri pôrode veterinár.
Očkovanie atď...za pripustenie dávaš peniaze, alebo stena.Biznis to nie je.
V mínuse kľudne môžeš byt nikdy nemáš zaručene nic

misiak7777
20. aug 2024

Nie, pokiaľ nechceš byť len ďalšia mnoziaren. Musíš mať veľkú finančnú rezervu. Prvotná investícia je zakúpenie sučky s dobrým rodokmeňom, a to je už nad 1000...
Okrem iného tohto plemena je hlavne vďaka mnoziarnan trh presýtený. Radšej dajú žiaľ ľudia 100-200 eur, ako papieraka za 1200

luccija
20. aug 2024

Niektoré mamine známe chodia pripúšťať psov do Talianska, Nemecka, ČR, lebo majú plemeno, ktoré je tu pomenej a nebol vhodný pes, alebo sú vzdialená rodina, ale mali šteňatá s predkusom.
Je to o láske k psovi zase ju nemôžeš často pripustiť musí byť v dobrej kondícii a ani ti to nemusí predseda dovoliť.

btus
20. aug 2024

@nila0622 veru. Pravda.

rozculena
20. aug 2024

Veď ty ani nemáš psa. nemáš o psoch ani potuchy,keby si mala,tak sa nepýtaš tu.....

jeennyv
20. aug 2024

Fuuu…dpc sorry to je otazka, ako chcem podnikat a neviem ako a v com..poradte..ked si taky psickar by si mala vediet…ja mam 23r havov..najprv prveho 18,5 r potom po case mame bobacika nasho..teraz 3r mal a mamu ma z francuzska otec cech a ako vyssie pisu v zivote aj po rokoch skusenosti by som sa na to nedala uz len starostlivost, fakt ked sa venujes …ked jednemu chces dat dobre granule zivot atd stoji xxx eur , ja ked zratam vsetko maska, pamlsky , granule atd ked sa pritrafi dr strih 200 e minimalne papa…ked nevies radsej neries chov

daaaaaska
27. aug 2024

Chov nie je lacná záležitosť. Výstavy, krytie, očkovanie šteniat vydávanie po za všetko sa platí,odchov celkovo je toho dosť.ty máš malé plemeno. Ja som chovala obrie. Posledný vrh má stal -3000€ všetky 10 šteňat mi uhynulo a takmer aj fena tým dňom som s chovom skončila. Ale zase záleží koľko psov chces mať. Ja osobne som po 10 rokoch ostala vo veľmi veľkom mínuse ale mala som len 3 vrhy

btus
28. aug 2024

tak v mínuse kľudne môžeš byť. Už len zahraničné výstavy čo stoja a to ti titul Šampióna nedajú na prých troch.

btus
28. aug 2024

@daaaaaska no, my presne podobne. Síce nám neuhynulo žiadne šteniatko a zatiaľ ani fenka, ale momentálne nemáme chovnú fenku, lebo čo sme si kúpili, tak ju neuchoníme, druhá má už 6 rokov, zatial sme mali 3 vrhy na dvoch fenkách ( Prvá, žiaľ už pred dvomi rokmi zomrela), takže najbližie roky ( možno 8) ani neplánujeme žiaden vrh. A možno už nikdy. Šteniatka sa ťažko predávajú, človek tŕpne aby všetko bolo ok. A je mi ľúto vašej straty, to muselo byť hrozné. Ani si to neviem predstaviť.

anouschka5
29. aug 2024

Ďalšia množiareň ??? Chce chovať psov a nemá ani šajnu - najprv si pozri čo " dokážu " iné množiarne - týrané psíky bez dostatočného opatrenia, množstvo chorôb, násilné a nekonečné párenie v mene zisku