Chcem si otvoriť stánok s občerstvením

ferdy143
7. aug 2023

Ahojte ženušky. Potrebujem každú radu dobrú aj zlú. Už dlhšie sa pohrávam s myšlienkou otvoriť si stánok s občerstvením taký na kolesách... Pestujeme zemiaky veľa zemiakov aj predávame väčšiu časť úrody. Lenže máme kopec zemiakov ,ktorym síce nič nieje ,ale viete každý chce top kvalitu : A tu rozmýšľam že by som ich pretvorila na výrobky napríklad pirohy alebo lokše s lekvárom s makom...a predávala v tomto stánku... Pracujem zatiaľ by som to začala popri práci a aj prenajala si stánok len na začiatok nekupovala by som. Lenže manžel je skeptický... síce chváli že nechcem riskovať len skúsiť,ale sama neviem . . Kúpili by ste si vy osobne v stánku kde by sa.podavali zemiakové jedlá niečo? Neviem kde mám začať na akom úrade aby som sa informovala či potrebujem nejakú výrobňu alebo môžem robiť všetku prípravu v stánku. Nemáte skúsenosti? Kde ísť? Ďakujem

avonladyba
7. aug 2023

Áno kúpila by som si. Niekedy také jednoduché jedlá sú najlepšie, typu langoše alebo zemiakové placky.

citron25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maca1984
7. aug 2023

Ja som na slané, sladké jedlá idú mimo mňa.
Ale ak by bolo v ponuke slané, kľudne.

citron25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vanilkovazmrzka
7. aug 2023

Tak ale za tym bude este kopa vybavovaciek, nie ze si iba pozicias stanok. Zisti si najskor, ake vsetky potvrdenia vobec potrebujes na to, aby si mohla predavat potraviny.

ovaaa
7. aug 2023

Otvoriť je jedna vec a druhá mať kvalifikáciu na robenie týchto mňamiek..

alickapusinka
7. aug 2023

Jasne že kúpila. Len hygiena to má prísne. Najprv napíš na hygienu že čo musíš splnať ak chceš toto robiť.

rude_baby
7. aug 2023

Jooj raz bol na festivale stánok Bramboraky od Ivy, to boli brutálne zemiakové placky 😍odvtedy som také dobré nejedla... Čiže ja by som si kúpila zo stánku

basullinka
7. aug 2023

Ahoj, najskôr si poriadne preštuduj požiadavky na ambulantny predaj potravín a premysli si, či to dokážeš splniť a až potom sa rozhodni, či do toho chceš ísť. 😉
A k otázke, ano kúpila. Ak budú kvalitné, nie je o čom. Otázne je, či budeš vedieť vyrobiť kvalitu za rozumnú cenu.

veselo_neveselo
7. aug 2023

Jasnacka, ze by som si kupila. A ked nebudes mat len same smazene veci, tak este lepsie. Take pecene zemiacky s kyslou smotanou, mnam! Alebo cely peceny zemiak v alobale, a navrch co kto chce, tiez super.

iwesska
7. aug 2023

My na kazdej akcii hladame zemiakove parance so slaninkou a smotanou. Ale len od jednej konkretnej firmy,ktora ich robi brutalne. Tiez maju taky stanok na kolesach,skoda,ze nie su na stabilnom mieste. Moja dcera je zatazena na pirohy bryndzove,ta si ich da vsade kde moze. Syn zas zemiakove cesto na sladko. Takze my by sme si prisli na svoje.😋 Ale priznavam zas,ze by porcia nemohla stat 9e,to by som si radsej spravila doma.

ferdy143
autor
7. aug 2023

@iwesska no práve mám tri deti a chodíme vždy na podujatia a oni len hranolky a zemiaky na spajli toho roku u nás na Elre v Kežmarku jeden zemiak za 3€ čo nemám hlboko do vrecka,ale bolo mi ťažko pri platení... A potom sa čudujú že majú 20 spajli zapichnutych a nik im nekupoval. A boli na figu....práve chcem byť blízko ľuďom chcem aby si ma každý mohol dovoliť a nie len pozerať. Chcela by som stánok s našimi jedlami,ale obmieňať viete raz pirohy na slano a sladko inokedy gule s kapustou šúľance a tak ja si myslím že na jednej porcii by som sa mohla pohybovať na 3€ v pohode a ešte aj so ziskom. Mám ideu že 3€ porcia napríklad 7 pirohoch v pohode... Na porciu ..potom gule s kapustou zase za 3€ .... Napadli ma aj langoše....s kadečìm...

ferdy143
autor
7. aug 2023

@veselo_neveselo práve skôr by som sa sústreďovala na varené... Placky sú super ,ale utopené v oleji musia byť ... Teraz som mala po 100 rokoch placku zemiakovú na festivale stala čistá 4€ masta ale vynikajúca,ale ťažko mi z nej bolo do večera....ale raz za čas aj to by bolo...

muchotrafka298
7. aug 2023

@ferdy143 skus najprv zistit nie zaujem inych ludi, ale to, co by to obnasalo pre teba, ci uz vybavenie stanku, hygiena, splnit normy na to, aby si mohla vobec toto prevadzkovat a kolko by Ta toto cele stalo. Lebo vizia je jedna vec a peniaze co na to potrebujes druha. Ja som mala kedysi kamarata, co si otvoril kaviaren, rok nezarabal, mal aj inu pracu, cize z toho to tahal a povedal, ze on si nebude brat uver, len co, co ma nasetrene. Ze ked o tie prachy pride, prezije to. Zacalo sa mu celkom darit, teraz neviem, nie sme dlhsie v kontakte. Len viem, ze kaviaren ma stale. Ak mas povedzme 10-15 tisic tak, ze to vies ozeliet, tak do toho chod. Lebo ked Ti to nevyjde, tak to nie je zas sranda za 5 EUR, ze nepodarilo sa, nevadi, ideme dalej.

ferdy143
autor
7. aug 2023

@vanilkovazmrzka to viem že nemôžem len tak ... Toto už trochu študujem... Že čo treba na ambulantný predaj ... Len neviem kde mám začať,ale asi napíšem alebo pôjdem na hygienu a začnem od nich ... A postupne začnem dávať dokopy veci ... Mam strach aj keď si furt hovorím kto sa.boji nech nejde do lesa ,ale myšlienka už niekoľko rokov prepracovaná v mojej hlave ...teraz už chcem ísť s kožou na trh...

muchotrafka298
7. aug 2023

Za mna je toto vyslovene sezonna zalezitost, mozes obchadzat v lete rozne kupaliska, jarmoky, trhy. Ale na celorocne fungovanie by som to nevidela, to skor kamennu prevadzku mat niekde.

ferdy143
autor
7. aug 2023

@muchotrafka298 tiež to chcem len zo svojho riešiť nechcem kupovať stánok normálne na Bazoši dávajú už zariadené na prenájom a chcem len taký zaplatiť a keď to pôjde že bude záujem potom chcem uvažovať o kúpe... Práve nemám čo stratiť keď sa vezme lebo peniaze za ktoré to skúsim mi chýbať nebudú lebo z roboty nepôjdem preč... Iba ak by sa to rozbehlo ,že nebudem stíhať sedieť na dvoch stoličkách... Ale to je ešte ďaleko.. mám už aj na papieri niečo a furt mi to celkom vychádza... Teda ak budem mať kúpnu silu...

hankab
7. aug 2023

@ferdy143 my sa doslova chodime najest takych jedal na rozne podujatia a zalizujeme sa pri kazdom stanku 🤣 nastastie uz v dnesnej dobe tie jedla aj chutia dobre, nie je to len o tom, ze niekde dam 10€ za porciu odporneho jedla. Naposledy sme tak mali halusky na vystave rastlin a boli vynikajuce.
Prekvapilo ma aj to, ze s uz v tych modernych stankoch dalo platit kartou. A kludne za porciu pytaj viac ako 3€, to je smiesne malo!

muchotrafka298
7. aug 2023

@ferdy143 ci budes mat kupnu silu Ti nepovie nikto. Lebo aj ked pojdes na nejake trhy, jarmoky, tak nemozes ratat s tym, ze si kazdy clovek co tam pride nieco kupi. A dnes ludia pocitaju ovela viacej, vsetko islo brutalne hore, ci potraviny, energie a na taketo "zbytocne pochutky" vela ludi peniaze nema. Lebo ty musis v prvom rade na tom zarobit, takze to nemozes davat pod cenu, kde zaratas nielen suroviny, ale aj kompletne naklady, prenajom stanku, ak budes mat predavaca/predavacku, ich mzdu, energie a toto vsetko. Lebo ked toto nezaratas a budes to davat za "vyrobnu cenu surovin" tak budes v prudkom minuse.

iwesska
7. aug 2023

@ferdy143 Akoze ceny super,ale ja myslim,ze na tom nezarobis,skor naopak prerobis. Tie parance predavaju za taku plnu polievkovu misku plastovu a cena 5-6e. 7pirohov za 3e predat aj so ziskom,to by si bola kuzelnik a nestihala naberat.

ferdy143
autor
7. aug 2023

@muchotrafka298 práveže vo vedľajšom meste v Poprade napríklad stojí pred kauflnadom stánok s jedlom ráno prídu večer odídu...predávajú hotdogy a burger od 7€ az po 12€ celý rok len štvrtok piatok sobotu ... A začínajú o desiatej a o šiestej majú už vypredané a ceny podľa mňa vysoké ... Takým to smerom by som šla do toho

muchotrafka298
7. aug 2023

@ferdy143 ratas s prenajmom miesta? Lebo podla mna tam len tak zadarmo stat nemozes, ani nikde inde. Ze treba v prvom rade zaplatit za to miesto. A tie ceny mi pridu strasne nizke, vzhladom k cene surovin (OK pises, ze zemiakov mas dost vlastnych), ale to si nemozes len tak suroviny od buka do buka obstaravat do prevadzky.

vanilkovazmrzka
7. aug 2023

@ferdy143 nemas sa coho bat, postupne zistis, ci ti to za to stoji, a take chutne domace vyrobky si isto najdu svoju klientelu ;) drzim palce

ferdy143
autor
7. aug 2023

@muchotrafka298 máme normálne schválený predaj ... Máme farmu IČO aj DIČ takže ja si normálne vystavím faktúru to viem že musím dokázať pôvod potravín ak by náhodou niekomu bolo zle a povie že z mojich zemiakov.... Práve aj viem že za nájom sa platí ale to nie je veľa lebo sa.plati za meter štvorcový a nepotrebujem veľa...super ďakujem ti

ferdy143
autor
7. aug 2023

@vanilkovazmrzka ďakujem za povzbudivé slová to som chcela počuť naozaj si ma potešila milujem zemiaky a chcem to skúsiť a myslím že doma by sa mi to mohlo podariť ďakujem ešte raz za váš čas

h2
7. aug 2023

@ferdy143 Nebolo by ti lepšie nájsť si radšej nejakého odberateľa, ktorý ti kúpi celú produkciu? Napríklad lokše sa dajú robiť do zásoby. Lebo ak to chceš popri práci, tak ťa to bude stáť nie len čas na výrobu daných produktov, ale aj čas, ktorý stráviš pri tom stánku, či už budeš mať zákazníkov, alebo nie.

muchotrafka298
8. aug 2023

@ferdy143 na tvojom mieste by som si isla na nejaku akciu (trh, jarmok a pod.) omrknut obcestvenie, ze co tam ako ide a jake su ceny. Ty mas normalnu pracu ako som pochopila a toto chces po mimo, takze by si chodila niekam na cele vikendy. Ako toto vies sklbit s rodinou?

ferdy143
autor
8. aug 2023

@h2
@muchotrafka298 rátam aj s tým že bude treba nato veľa času mám skončenú hotelovú akademiu museli sme variť aj obsluhovať čiže mám aj prax a po škole som aj robila dlhšie v gastre tak som to videla ako to tam funguje trochu som bola aj na takých trhoch pracovne tak aj v tom mám predstavu .... čo má čaká tuším najviac asi to mi náhaňa strach či to budem stíhať časovo ,ale na začiatok by sme vydržali ... stánky si obchádzam stále a práveže už dlhšiu dobu nechápem tie ceny ... a verím že sa to dá robiť aj za iné peniaze ...napríklad dcére si dala tento víkend na trhoch 2x palacinku tu maxi s lotusovou nátierkou za 5 e kus čo už mi prišlo naozaj cez čiaru si vezmite za kolko urobite palacinkove cesto a kolko ponatierate palaciniek s taakou pomazankou... langoše 7e hranolky 4e plnená tortila ani nie s masom len neaka zeleninova za 8e a tie stánky boli prázdne nik tam v rade nečakal .... myslim že sa to dá robiť aj lanejšie vychádzam od seba že som ochotná zaplaiť za kvalitné jedlo ale tiež mám hranicu 7eur za langoše - mam navštevu z Prahy hovorím že podte ideme na trhy dame si langoše ked videlu tú cenu tak povedali že v žiadnom pripade že ani u nich v Prahe langoš nestojí tolko čo u nas ... že si za 7eur urobime doma z kila muky a syra aj 20... a aj tak bolo čiže chcem to nastaviť aby bolo aj pre mna dobre a aby som nestala a nečakala na ludi .... kalkulujem stale ked som na trhoch ... chodime do Polska tam na trhoch sa za 15 eur traja prežerieme a maju skoro rovnake platy ako u nás
ale aj u nich v reštikach plno ludi tu od nas zo severu radšej idu tam robiť svadby oslavy narodenin ... a len oči som mala vyvalene že čo dostali za 35 eur na osobu ...

muchotrafka298
8. aug 2023

@ferdy143 kazdy kto ma gastroprevadzku Ti povie to, ze do tej ceny ty nedavas len cenu surovin, ale aj napriklad cenu prenajmu, energie, cistiace prostriedky, pohonne hmoty, cenu prace (ci svojej alebo cudzej), cas, ktory niekde predavas tiez nie je zadarmo. Takze ano, doma si spravis langose za 5 EUR pre celu rodinu obrazne povedane za 2 dni. Lenze do tej ceny ty nepremietas svoje naklady, kdezto tuto budes. Cena surovin je jedna vec, ostatne veci k tomu co zaplatis a co Ta stoja prachy vec druha a eventualna zisk vec tretia. Samozrejme, ze sa da robit aj lacnejsie. Tie cenu su take aj preto, ze oni si tam zarataju skutocne vsetko, co ich stoji vyrobenie tej lokse, langosa alebo palacinky.

Napisem Ti priklad - Vianocne trhy v Bratislave. Tam su take ceny, ze dovidenia, ale ludia kupia a tie cenu su tam preto take, ze ten prenajom stankov na tie trhy je tak drahy, ze aj toto treba brat do uvahy. Prenajom najlepsich stankov (nie je vobec jednoduche sa k tomu vobec dostat, lebo zaujemcov je vela a bud je drazba alebo kto ponukne najviac za miesto) stoji stovky EUR na den.