Ahojte je tu niekto kto si otvoril nejaku menšiu reštiku alebo fastfood a má všetky “vybavovačky” za sebou ? Potreboval by som poradit jak to všetko prebieha a Co všetko treba vybavit … Za rady nemam problem poslat aj nejake €
Hlavne ta cakaju dlzoby a krach...
Alebo si vazne myslíš, ze to niekam dotiahnes, ked ti niekto na modrom koňovi musí poradiť ako vôbec začať?
Modrý koník je ako stvorený pýtať na rady s podnikaním 😁😁 ani nezačínaj radšej
@matalajko veľká odvaha
Brat robí gastro. Úprimne, ak sa potrebuješ toto pýtať na MK, tak myslím že ani barmana by si v poriadnom podniku nezvládol, nieto ešte podnikať v gastre. Okrem vstupného kapitálu potrebuješ toľko vecí, že ak o tom nemáš poňatia, tak nad tým ani nesnívaj.
Nikde nepise, ze chce otvorit uz zajtra a nema nic vybavene. Niekde musi zacat zhanat informacie no mal zly napad ze to skusil tu. Drzim palce ides do divokych vôd nech sa darí🤗
@matalajko prosim ta, nedaj sa tymto komentarmi odradit. Ja som pracovala 20 rokov v inom odvetvi a potom sim si zmyslela, ze otvorim kaviaren. Uplne bez skusenosti a poznatkov. Bolo to velmi tazke, ale mam ju a celkom ide.
Odporucam pri vybavovani povoleni oslovit firmu, ktora ti to vie vsetko vybavit. Mne to velmi pomohlo, oni mi vypracoavli vsetky podklady na hygienu, komunikovali s hygieniou oni. Urobili mi aj skolenie na ziskanie hygienickeho minima.
A zacni guglit, tam najdes vela informacii, zacni tym, ze si zalozis s.r.o alebo zivnost, urob si popri tim hygienicke minimum, vybav si zdravotny preukaz u lekara.
@zuzinka888 ďakujem
Súhlasím s @mistymay33
A hlavne veľa pevných nervov s úradmi ti bude treba 😅 inak nepíšeš či máš už nejaké skúsenosti, či si vyucena ?
@matalajko Dobre, tak ja ti poradím. Urob si podnikateľský plán. V ňom si definuj nasledovné:
1. Koncept
Začni tým, či máš konkrétny koncept. Kaviareň, kaviareň v ktorej budeš robiť aj toasty? Bar? Krčma? Reštaurácia? Čo z toho? Ak vieš, tak potrebuješ vedieť na konkrétny typ prevádzky aký koncept chceš robiť. Ak v danej oblasti nemáš dostatočné skúsenosti (ako hlavný barman, šéfkuchár, prevádzkar) a nie si kreatívna/y, odporúčam osloviť niekoho dobrého z konkurencie, koho preplatíš k sebe a kto ti pomôže s konceptom.
2. Priestory
Máš prehľad o tom, aké priestory sú v lokalite, kde chceš prevádzku otvárať? Aké sú ceny? Podmienky prenájmov?
3. Náklady
Náklady na nájom a energie.
Náklady na prípadnú úpravu priestorov.
Náklady na zariadenie prevádzky.
Náklady na mzdy (super hrubé mzdy).
Náklady na tovar a služby na každý mesiac.
Máš k dispozícii vstupné náklady a mesačné náklady na niekoľko mesiacov vopred? Keďže nebudeš od prvého mesiaca v pluse. Zároveň ak by došlo k zatvoreniu prevádzky (ako narp. v čase korony), musíš platiť nájom a mzdy aj keď máš zatvorené. Čiže aj tu je potrebné mať na účte prostriedky na takýto účel.
4. Konkurencia
Kto je tvoja konkurencia v lokalite? Čo ideš ponúknuť lepšie ako oni?
5. Lokalita
Kde chceš prevádzku otvoriť, aký je tam dopyt po takomto zariadení, aké sú tam finančné možností ľudí využívať takéto služby.
6. Marketing
Sociálne siete či iné alternatívy.
Ak toto budeš mať spracované a usúdiš, že to má význam a že máš na to financie, tak začni riešiť založenie živnosti alebo s.r.o. Ak si zadáš do googlu "založenie s.r.o." vyskočia ti firmy, ktoré to urobia za teba, len im zaplatíš. Následne nájdeš priestor, objednáš zariadenie, nájdeš ľudí. Pred otvorením prevádzky musí prevádzka spĺňať podmienky tzv. prevádzkarne. Ak si zadáš do googlu "zriadenie prevádzkarne", tak dočítaš sa konkrétne rady. Ale určite treba začať tým podnikateľským plánom. Dať si to všetko na papier a spočítať si to.
Odvaha v dnesnej dobe ist otvarat gastro prevadzku... a este ked o tom nemas potuchy