Ahojte, prosím vás potrbeovala by som poradiť ohľadom otvorenia výrobné zákuskov a tort.
- čo všetko na to je potrebné
- ako má byť výrobná zariadená
A kde vlastne začať s takýmito vybavovačkami, ďakujem krásne za rady a skúsenosti ❤️
@luki12 ahoj, v prvom rade sa musíš rozhodnúť, či si chceš založiť živnosť, alebo s.r.o. Pri remeselnej živnosti potrebuješ preukázať odbornú spôsobilosť - prax alebo vyučenie v odbore. Potom poriešiť priestory - čo sa týka prevádzky, treba tam splniť určité podmienky, ktore "určuje" a kontroluje Regionálny úrad verejného zdravotníctva. - preštuduj si ich stránku. Niektoré požiadavky su fakt mimo 🤦♀️🤷♀️ ak budeš mať ešte nieaké otázky ohľadne prevádzky, alebo učtovníctva, kľudne mi napíš 😊
@lenicka298 vedela by si mi poradiť aj v tomto ? ak mám iba základné vzdelanie stačí kurz alebo treba vyucenie v odbore? Je potrebná aj prax? Čo som našla boli už veľmi staré príspevky a neviem či sa to nejako od vtedy menilo alebo nie
@luki12 skús pozrieť tuto, aj keď sa možno už niečo zmenilo, ale aspoň sa budeš mať od čoho odraziť https://tortyodmamy.sme.sk/pekaren-mala-cukrare...
@luki12 no potrebuješ buď výučny list v odbore, alebo prax v odbore 6 rokov. Ešte je možnosť stanoviť si zodpovednú osobu, ktora bude mat vyučny list, alebo prax.
@luki12 podnikat bez podnikatelskeho opravnenia sa nevyplaca, ludia ta nahlasia.
budes robit sama alebo budes mat aj zamestnancov?
hygienu si obvolaj vopred, pretoze priestory treba upravit a ak nebudes mat hned vhodne, tak prerabka bude urcite nejaky cas trvat.
ak si bola nezamestnana a evidovana na urade prace, popytaj sa na prispevok na podnikanie - ale to tiez urcity cas trva
na zivnostenskom urade si ohlasis zivnost/zivnosti, nahlasis prevadzkaren. jedna sa o remeselnu zivnost, ako uz bolo spomenute vyssie, bud budes mat vyucny list/maturitu priamo v odbore - pisala si, ze nemas. takze v tom pripade budes mat zodpovedneho zastupcu, ktory ak nie je tvoja priama rodina, musi byt u teba zamestnany na pracovny pomer. alebo preukazes odbornu sposobilost nahradnym sposobom a to je uz podla tvojho vzdelania/praxe:
- ak mas pribuzny vystudovany/vyuceny odbor - preukazes NASLEDNU prax v odbore aspon 6 mesiacov alebo v pribuznom odbore aspon 12 mesiacov - napriklad budes vyucena kucharka, co je pribuzny odbor a budes mat 6 mesiacov prax ako cukrarka alebo 12 mesiacov prax ako kucharka. ale pises, ze mas iba zakladne vzdelanie, takze toto pre teba nie je (ale mozno to bude splnat tvoj zodpovedny zastupca)
- ak mas vystudovany uplne iny odbor, tak predlozis doklad o ukonceni najmenej strednej skoly plus papier, ze si si urobila kurz v akreditovanej vzdelavacej ustanovizni plus potvrdenie o NASLEDNEJ rocnej praxi v odbore cukrar alebo dvojrocnej praxi v pribuznom odbore - napriklad kuchar (toto je tiez moznost skor pre tvojho zodpovedneho zastupcu, lebo nemas vystudovany ziadny odbor)
- osvedcenim o ciastocnej alebo uplnej kvalifikacii vydanym podla zakona o celozivotnom vzdelavani (toto je moznost aj pre teba)
- preukazanim najmenej 6 rocnej praxe v odbore, od ktorej ukoncenia neuplynuli viac ako 4 roky - pozor prax musi byt skutocna, vykonavana na pracovny pomer - urad si to moze skontrolovat napriklad cez socialnu poistovnu (ze boli za teba platene odvody)
- su este 2 dalsie sposoby, ale tie som ti nepisala, lebo tie sa ti nedaju kombinovat so vzdelanim.
slovo NASLEDNA som zvyraznila, je to dolezite, pretoze sa nerata prax pocas studia (napriklad prax na ucilisti), ale az prax po vydani vyucneho listu/vysvedcenia/osvedcenia.
mozes si zavolat aj na zivnostensku komoru, kde ti poradia priamo tebe na mieru, ktory kurz vybrat, mozes sa na komore nechat potom preskusat. za vsetko sa plati, ale poradia ti (za radu sa neplati) 🙂
@luki12 najprv priestor, ktorý prekonzultujes s hygienou kde ti povedia svoje požiadavky ktoré keď budú kontrolovať zase zmenia. Keď si to nerozmyslis tak živnosť alebo SRo to je už na tebe.