Chcem sa zmeniť. Ako začať?

14. sep 2024

Musím si priznať, že mám jednu zlú vlastnosť, ktorá ma na sebe samej štve, neviem ju pomenovať, tak skúsim cez príklady zo života.
Napr. s kolegyňou sme na úplne rovnakej funkcii, ja dokonca mám na našu prácu priamo vzdelanie, skúsenosti, robím veľa vecí navyše, vedúca je s nami aj so mnou spokojná, ale dala nám písomné hodnotenie, kde kolegyňa mala hodnotenie akoby o stupeň vyššie a mňa to vnútorne nahnevalo,sklamalo, riešim v sebe, že prečo…. (Nemajú nejaký kamarátsky vzťah, ale jej mama pracuje u nás tiež). Alebo jej dala jednu funkciu, ktorú som ja 2 roky robila automaticky, to nevidela, keď už bolo treba niekoho pomenovať, kto bude oficiálne tam, bola to kolegyňa, nie ja.
Obudve s inak ochotné, ak niečo treba, ale keď niečo robím ja, mám pocit, že to nie je vidno. Moja kolegyňa je potom trošku premotivovaná, a aj veci, čo robíme spolu potom vyzerajú, že robila ona…. Akoby stále chcela byť za tú lepšiu, dobrú, všetkým pomáhajúcu a trošku mi to príde vypočítavé.

Ja viem, sú to také žiarlivosti, ješitnosti, hlúpe, ale cítim sa taká odstrčená, nedocenená, alebo ako to nazvať. Chcem v sebe zmeniť toto zmýšľanie, neviem, prečo to mám tak. S kolegyňou pritom vychádzame dobre, mám ju rada.

No, naložte mi, som hrozná:(

mikitilik29
14. sep 2024

No neviem, ak to je v skutočnosti tak ako píšeš, v podstate kolegyňa sa vezie na tvojej robote. Mne by to tiež vadilo 🤷

petamich
14. sep 2024

Niektori ludia skratka viac predavaju svoju pracu a ini su vdaka tomu menej viditelni, skus viac "predavat" co vsetko robis

autor
14. sep 2024

@mikitilik29 nie ze vy sa viezla, robi aj iba, ale ak aj nieco robime uplne rovnako na rovnakej pozicii, tak vzdy je v hodnoteni o nieco lepsia a ja jesitne nechapem preco…
Este som si vsimla, ze sk potrebujeme nieco zistut od veducej, vzdy ma “predbehne”, aby sa isla opytat ona,…mne pride trapne sa vsetko pytat a vrhat sa k dveram, aby som isla ja… no neviem

autor
14. sep 2024

Napr. som pri jednej dolezitej udalosti pre firmu bola prava ruka veducej, došova som jej zachranila zadok, doriesila som kopu veci na poslednu chvilu a dako nic…. ked potrebuje pomoct, nieco nove, ine, vybera si kolegynu

morusha
14. sep 2024

Možno sú tam väčšie sympatie voči nej zo strany veducej, s týmto sa ťažko bojuje...

autor
14. sep 2024

@morusha no a toto co pusrs je druha vec, veduca sa mi casto sukromne zveri, ako sa ma, sama od seba, vysype na mba, zoberie si moju podporu, pochopenie a hotovo, v praci potom tak, ako pisem vyssie

vanilkovazmrzka
14. sep 2024

Podla mna nemusis menit svoje zmyslanie, ale svoju priebojnost. Zmyslanie je v poriadku, citis sa tam ako sa citis na zaklade objektivnej situacie. Ale ak ta menej schopna kolegyna prevysuje vdaka svojmu prejavu, potom musis byt ty akcnejsia priebojnejsia a viditelnejsia.

Asertivita je to co to chyba.

veltraud
14. sep 2024

Vola sa to osobne PR. Niektori veduci vidia ciny a vedia co a ako, niektori pocuvaju, kto sa ako preda ;)
Veduca ma tiez nadriadeneho, predpokladam. Castokrat moze veduca dostat pokyny. Netreba sa sustredit len o level vyssie, ale celkovo budovat "svoju znacku" vo firme/v oblasti.

0silvia0
14. sep 2024

Toto mas v kazdej praci. U nas vzdy boli a su ritolezi a sefovia ritolezov maju radi, lebo sef sa potom citi dolezito. A ritolez je za svoju pracu+ritolezenie patricne odmeneny.
My ostatni, co na to nemame zaludok a ritolezecke schopnosti, sice robime, mozno aj viac ako ritolezi, ale sme neviditelni. Ale zas nam daju v niektorych pripadoch sefovia pokoj. A sefovia nas maju sice radi, lebo robime, ale ten bonus, ritolezenie neposkytujeme, tak nemame tam to bezvyznamne plus.
Je to na tebe, ci zacnes karieru ritolezenia a zacnes sutazit a afektovat s kolegynou, alebo sa na to vyprdnes a zacnes sa na nej zabavat.

autor
14. sep 2024

@0silvia0 popravde som cakala, ze ma sfuknete aka som jesitna…. robila som si vycitky za to, ze som blba, ked ma to vobec takto skrie, ze niekto je akoze lepsi odo mna….
No zaludok a povahu ja na to nemam, aby som sa veducej podlizovaka s kazdou kravinou….
Kolegyna nemila, nasmejeme sa, ale tiez sa asi potrebuje dotiahnut niekam, ked ma nizsie vzdelanie, ja neviem uz…

0silvia0
14. sep 2024

Aj to je mozne, ze si kolegyna nieco dokazuje. Komplexy su svine. My mame tiez taku kolegynu, vsade plno kecov, vsetko chce robit, potom ked nestiha, hodi to na neschopnost inej kolegyne.
Ja na tieto divadielka nemam nervy, ja si robim svoje, ale mna to neserie, mna by tieto ritolezecke manevre obtazovali, ja som introvert, ja to nepotrebujem.

katkaseiner
14. sep 2024

v tejto situacii a obcas aj ja najdem a neviem to zmenit. Napr mam obcas pocit ze kolegovci su pred sefom priebojnejsi...ja mam pocit ze tolko toho chcem povedat ze to potom v rýchlosti ani vyjadrit presne neviem

mantilka
15. sep 2024

Podľa mňa tam zavazi, že jej mama tam pracuje. Možno má prácu vybavenú. Poznám to, ja som bola vždy tá lepšia ale keď išlo o povýšenie boli tam protekčné detičky, ktorým šliapali chodníček dopredu. Nemôžem povedať, že úplne hlúpi ľudia ale vedelo sa, že určite miesta sú pripravené pre vyvolených.
Buď sa s tým zmieris a neriešiš alebo odídeš do inej firmy.

dancingqueen321
15. sep 2024

Poradim ti, daj si vecer panaka a rano chod do roboty a nepretrhni sa, ked aj tak vies dopredu, ze je to strata casu, kde nebude pozadovany vysledok. Ak mas tu pracu rada, da sa tam fungovat, ale ak ta to irituje, otvor aspon z hnevu profesiu a poobzeraj sa po inej praci, mozno potrebujes zmenu, ak tam to “nejde”