Chcem pracovať ako zdravotná sestra na gynekológii. Potrebujem špecializáciu?

7. máj 2022

Prosím, kto sa vyzná, aké vzdelanie potrebujem, ak sa chcem zamestnať na gynekologickom oddeleni ako zdravotná sestríčka?

V gynekologickej ambulancii alebo v nemocnici tam,kde ležia rizikové tehuľky, ženy po potrate atď (nie priamo pôrodnícke, nakoľko ja už mám možnosť len externého štúdia).

trgypadl
7. máj 2022

Porodna asistencia

loliki
7. máj 2022

A čo máš vyštudované? Bežne dievčatá skončia zdravotnú školu, poprípade ešte študujú ďalej. To teraz ťa osvietilo?

kikus7
7. máj 2022

Musíš mať v prvom rade vyštudovaný min. prvý stupeň VŠ, aby si bola zdravotná sestra. Zo strednej zdravotníckej školy vychádzajú dnes praktické sestry, t.j.zdravotnícki asistenti, čiže dnes len stredná zdravotnícka škola nestačí. Tá postačuje len pri sestrách, ktoré na strednej študovali kedysi, keď sa tam dal vyštudovať tento odbor. A potom môžeš absolvovať špecializačné štúdium v tomto odbore. Na oddelení robia aj sestry so špecializáciou aj bez.

queeninthenorth
7. máj 2022

Špecializácia na konkrétne oddelenie/kliniku sa vykonáva po 2-4 rokoch praxe na danom pracovisku po dohovore s vrchnou sestrou, a samozrejme na vykonávanie prace zdravotnej sestry potrebuješ byt v dnešnej dobe buď diplomovaná sestra,Bc. alebo Mgr. inak toto povolanie vykonávať nemôžeš alebo ako baby spomínali vyššie sestra zo zdravotnej, ktoré ale vychádzali z x-rokov dozadu

autor
7. máj 2022

@kikus7 Akurát na SZŠ som si poslala prihlášku, takže keď dokončím tú strednú školu kde sa môžem ako zdravotný asistent zamestnať,nebudem mať problém nájsť si prácu ? Čo môžem s tou školou napr robiť ?

Potom by som si popri práci dorobila čo by bolo treba na tú gynekológiu, či tam je možné len denne ?
@trgypadl pôrodná asistencia sa dá len denne študovať takže to už ja nemôžem. Je to potrebné aj keď by som nechodila k pôrodom ? Napr na lôžkovom na oddelení gynekologickom alebo v tej ambulancii

autor
7. máj 2022

@queeninthenorth aha takže aby som mala možnosť na tú gynekológiu, tak by som musela po tejto SZŠ si dorobiť ešte aspoň Bc a potom ešte sa špecializovať ... To je konkrétny odbor niekde na VŠ (myslím tá špecializácia). Ďakujem

loliki
7. máj 2022

Ty sa chceš zamestnať na gynekológii, ale chceš si určovať, k akým prípadom pôjdeš a k akým nie? Myslíš si, že budeš merať len teploty pacientkám, ale k pôrodu odmietneš ísť, či ako??

kikus7
7. máj 2022

Neboj, zdravotníckych asistentov sa tiež dosť potrebuje, popritom môžeš študovať externe vš, alebo po strednej pôjdeš na výšku a po výške sa zamestnáš už ako sestra. Zdravotníkov je nedostatok. K tej špecializácii napíšem v súkromnej správe, ak sa mi ozveš..

autor
7. máj 2022

@loliki ja sa o to seriózne zaujímam, tak by som poprosila aj seriózne odpovede bez narážok .... napr taká sestrička v ambulancii u gynekolôga určite k pôrodom nechodí ...alebo sestry na gynekologickom oddelení (nie odd. šestonedelia)... Chodiť k pôrodom by bolo krásne, ale to je len pre denné štúdium, tak už pre mňa neaktuálne.

loliki
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
basska_b
7. máj 2022

K porodu chodia porodne asistentky, to sa studuje. Gynekologicke sestry su na sestonedeli a rizikovej gravidite, neviem, co musia mat skoncene, ved to ta na zdravotnej skole hadam nasmeruju

cecilia29
7. máj 2022

Čo viem žiadnu špecializáciu netreba. K pôrodom chodí pôrodná asistentka - to je špeciálny odbor. Všeobecná sestra sa môže zamestnať na akejkoľvek ambulancii, oddelení.Zaucis sa priamo tam. Ale je dobré mať aspoň Bc ak chces byť aj sestra, nie len asistent.

trgypadl
7. máj 2022

Aby si mohla robit na gyn oddeleni alebo na gyn ambulancii mala by si mat vystudovanu bc porodnu asistenciu

tani777
7. máj 2022

Pokial viem,vacsinou aj na gynekologii robis hlavne porodne asistentky..vacsinou su to uz gynekologicko-porodnicke kliniky,teda aj ked su rozdelene gynekologia/porodnica/sestonedelie,sestry/PA tam mozu rozne kolovat..a kedze sestry nemozu ist k porodom,tak su tam teda hlavne PA..cize ak chces robit na oddeleni gynekologie,najidealnejsie je ist na VS porodna asistencia..neviem,ako to je na ambulancii..
A inak,mam bc.osetrovatelstvo,teda som sestra,a gynekologiu-porodnictvo sme mali 1 semester,cize strasna bieda co sa tyka vzdelania

autor
7. máj 2022

@tani777 ďakujem, ale keby chcem ist na VŠ pôrodná asistencia, to asi sa nedá študovať externe 😒

queeninthenorth
7. máj 2022

Špecializácia nie je konkrétny odbor na VŠ a môžeš si ju urobiť az keď budeš mat na tej gynde niečo odmakane ako sestra skôr nie, nefunguje to tak že VŠ + špecka a az potom práca

queeninthenorth
7. máj 2022

A tá špecka čo sa týka gyndy si myslím, že sa skôr týka toho keby si makala na gyn JIS kedy by si si po dvoch rokoch odpracovaných mala možnosť ísť spraviť JIS-kovu špecializáciu, neviem popravde či je nejaké špeciálna špecializácia na gyndu okrem odboru pôrodná asistentka na VŠ, ja som chirurgicka sestra

sisa_s
7. máj 2022

Porodna asistencia bc studium sa studuje na 4 univerzitach a iba v dennej forme 🙂 mozem sa opytat, preco si tak "zatazena" na gynekologiu prave? 🙂 (zaujima ma to, nerypem v zlom)

autor
7. máj 2022

@sisa_s áno len v dennej, takže to už nie je pre mňa 😒

O gynekológiu mi ide hlavne kvôli tomu, lebo sa nechcem často stretávať so smrťou pacientov

sisa_s
7. máj 2022

Tak to sa mozes zamestnat ako sestricka aj na inych oddeleniach, ocne, orl, kozne, rehabilitacie, sukromne kliniky, kde sa nebudes stretavat so smrtou priamo 🙂 externe sa da studovat aj radiologicky technik myslim

trgypadl
8. máj 2022

@queeninthenorth specializaciu v gynekológii a porodnictve si moze urobit, len ak ma ukončené PA

antch89
24. jún 2022

Musim ťa sklamať, lebo podľa výnosu o minimálnych požiadavkách na personálne zabezpečenie a materiálno-technické vybavenie jednotlivých druhov zdravotníckych zariadení v gynekologickej ambulancii musí byť:
a) lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore gynekológia a pôrodníctvo (ďalej len "gynekológ")
b) pôrodná asistentka alebo pôrodná asistentka so špecializáciou pôrodná asistencia a starostlivosť o ženu v rodine a komunite
Čiže žiadna sestra ani praktická sestra. Jediná možnosť je keď už gynekológ jednu PA v ambulancii má a vezme si PS ako pomocnú silu. Čiže aj keby si si spravila externe sestru, sama v gynekologickej ambulancii nemôžeš robiť, iba na klasickom gyn. oddelení, v časti kde ležia ženy s gynekologickými diagnózami, nie tehotné.
Takže pokiaľ si nespravíš PA, tak v žiadnej ambulancii nebudeš sama ako nelekársky pracovník.
Vychádzam z legislatívy, žiadnych jedna pani povedala, je to na stranke ministerstva.

ckatka
28. júl 2022

Je mnoho ďalších oddelení, kde sa so smrťou veľmi nestretnes.
V bežných ambulanciách veľmi nie...
A v nemocnici tiež niekde nie...
Taka detská psychiatria alebo orl...
Alebo urológia alebo ortopédia....
Je vcelku fajn.