Dobrý deň. Zvažujem že by som chcela mať e-shop s detským oblečením od Disney.
Čo všetko je potrebné k tomu aby som mohla svoj e-shop.
Viem, že si potrebujem otvoriť živnosť, samozrejme dodávateľa od ktorého budem tovar kupovať a internetovú stranku.
Ale aký je postup, čo a ako, kedy zariadiť??
Prosím žienky pomôžte mi tie čo máte skúsenosti, alebo máte e-shop.
Budem veľmi vďačná za každú radu. 🫶🌷
Nepredava to iste uz x inych eshopov? Dokazes to predavat lacnejsie ako tych x inych eshopov?
Disney oblečenie sa nedá kúpiť? Keď si myslíš,že ho budú kupovať akurát od teba...
Dovolim si oznacit @lenkakravcova. Ta ma e-shop, sk bude ochotna, napise ti, co vsetko budes potrebovat, a nie je toho malo.
Fuuu, tak ako je toho veľa veľa 🙂
1.) založiť si živnosť - od toho dňa budeš platiť zdravotné odvody (na to pamätaj). Sociálne odvody neskôr, až keď po roku podáš daňové priznanie kde budeš mať prekonanú určitú hranicu tržieb.
2.) odkiaľ chceš dovážať? Ak je to mimo EÚ (čína, turecko atď.), tak sa musíš registrovať ako dovozca - pre číslo EORI na daňovom úrade.
+ nezabudni registráciu na daňovom úrade pre zriadenie VRP (virtuálna pokladňa, pre predaj na výdajnom mieste)
3.) potrebuješ sa registrovať ako výrobca obalov na ministerstve ŽP (áno, - preto, že dovážaš, tak dovážaš aj obaly, tak musíš podávať ročný výkaz o odpadovom materiály a recyklácii - buď sama, alebo si zaplatíš 150-250E/rok, ja si to podávam sama)
4.) založenie eshopu:
- nájdeš firmu, platíš paušál alebo za celý eshop a udržiavanie (to druhé cca 3000 Eur a viac na začiatok) - pri paušále rátaj s cenou min. 100E mesačne na tieto náklady (server, doména cez wedos a iné)
5.) vypracovanie GDPR a VOP - buď si to urobíš sama, alebo opäť náklad 200-500E (podľa toho kde a čo)
6.) nakúpiť tovar, uvádzať zloženie z etikiet. Pri detskom oblečení mať certifikáty o nezávadnosti od výrobcu.
Dúfam, že som nič nezabudla. Prvotné náklady na prvý rok eshopu sú okolo 3000-6000 Eur, takže ešte toto: musíš mať peniaze. Inak nič z toho.
Ten eshop chceš mať popri zamestnaní? Rátaj tak s ročnou tržbou do 10 000€.
@lenkakravcova dovolim si doplnit investovanie do sposobu propagacie - bud to nechat na organiku, ta vsak pri tomto type produktu stacit nebude, alebo si platit (nie malo) za marketingove sluzby.
@lenkakravcova A ja som troška zvedavá 🫣 Aký máš eshop? Ak sa obávaš, na MK cenzúra nezmazala, napíšeš do IP?
Na Slovensku polovicu tržieb získa prvých 20 e-shopov a o zvyšnú polovicu sa delí 15 000 e-shopov. Tí majú priemernú ročnú tržbu 7 000€.
Väčšina e-shopov slúži majiteľom ako bočný príjem
https://banky.sk/vacsina-e-shopov-sluzi-majitel...
@mima172 snáď nezmažú, keď je téma o e-shopoch. Dakanur.sk
@maranco presne tak. Mne to vychádza na 200-300€ mesačne do "výplaty", po zaplatení nákladov, zdravotných a sociálnych odvodov a všetkého ostatného a aj to po 3 rokoch fungovania. Prvé dva roky som bola v mínuse. Takže netreba mať veľké oči. Na trhu je obrovská konkurencia.
@mandzula No to máš pravdu. Lebo nebude na trhu určite jediná, kto toto ponúka. Keď som čítala koľko niektoré eshopy vrážajú mesačne do reklám (od 300-3.000 Eur), aby sa im vrátila taká tržba aby mali na výplatu, tak som ostala dosť zarazená (v realite to vlastne predražuje tovar).
@lenkakravcova ono to zavisi od konkretneho e-shopu, napriklad taky GymBeam vela vraza do reklam, no aj pekne zaraba, pretoze ma rokmi vybudovanu zakaznicku zakladnu. A zas Dedoles pre zle nastavene financovanie reklamy padol na hubu, lebo zbytocne mas drahu reklamu, ked mas nekvalitny produkt.
@lenkakravcova Ďakujem. Ja nemám vlastný eshop ale zopár rokov pracujem s istým druhom prírodnej kozmetiky, olejov atď. Raz som sa pozabudla, že som na koni a dala som tu odkaz na náš eshop a do 5 minút mi to zmazali, akoby som tu dala odkaz na časovanú bombu 😁
okrem toho všetkého.čo napísala lenka,ak chceš predávať licencovaný tovar,musíš ho brať od obch.zástupcu pre Slovensko...a nezabúdaj na kontroly colnej správy,ktorej musíš doložiť doklad,ako si k tovaru prišla.Ak nemáš doklad,tovar ti zhabú a zaplatíš pokutu.
1 - otvorit ŽL
2 - zohnat dodavatela
3 - zaobstarat internetovu stranku
poradie si urci vlastne, nejak zasadne na to nezalezi. No ja by som zacala prieskumom trhu, či bude zaujem o tovar.