Kočky, chcem sa opýtať, dňa 3.7.2018 mi skončila rodičovská dovolenka /bola som doma 3 roky/ nastúpila som do práce, no zistila som že to nie je ono. /Pred materskou som tam robila 6 rokov/
Chcem dať výpoveď, mám nárok na nezamestnanecký príspevok aj keď ja dávam výpoveď? Koľko to je asi z min. mzdy? Ďakujemm
@rebeca196 Ak si nemala za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu iný príjem ako ten co si nastúpila tak si to vypocitas velmi lahko-zrataj hrubý príjem za jul a august videl dnami co mas na paske ako odpracovane a to mas cca denny VZ a z toho 50% -na den x kalendarne dni.
Príklad -mzda za 7/18 +8/18 cca 1000Eur/40*50%=12,50,podpora cca 375Eur.
Teda ak mas nejaku staru nevycerpanu...
@evittam ahoj, môžem ta poprosiť o radu? Som zamestnaná u jedného zamestnávateľa už 12 rokov, z toho 8 r. na dobu neurčitú. V októbri 2015 som išla na pn a 7. januára 2016 na MD, v septembri 2016 na Rd. Počas Rd som mala prácu na dohodu 50%úväzok od 26.2.2018 do 30.6.2018, no zároveň som cerpala dovolenku u pôvodného zamestnávateľa od 18.6.2018. Do 28.8.2018. Potom 3 dni som bola V práci a následne sme sa dohodli, že pokračujem V čerpaní rodičovskej dovolenky,keďže mi nevie ponúknuť prácu, úväzok podľa zmluvy a v januári mi da výpoveď. Rodicak mi končí 23.januara a výpoveď vraj plánuje K 31.1.2019. Zaujíma ma:
1. Co so zvysnou dovolenkou okolo 28 dní do konca roka (nie som si istá, či by ju preplatili)
2. Ako poriesit tých 8 dní do výpovede? Alebo sa skúsiť dohodnúť O výpovedi K 24.1.?(čo pochybujem,lebo zamestnávateľ pozerá na svoje dobro).
3. Ako môžem zachrániť výšku podpory V nezamestnanosti (keďže už som to asi pokazila tou dohodou a nástupom do práce na pár dní +asi aj čerpanim dovolenky).
Ďakujem za odpoveď
@cernusik Ak ti da vypoved 31.1.tak ti beží výpovedná lehota od 1.2.-31.3.2019 a patri ti odstupne,cize tam mozes vycerpat dovolenku. Ak sa dohodnete na skonceni PP k tomu dátumu tak cast dovolenky vycerpes a zostatok ti musi preplatit-nenechaj sa v tomto prípade obrat o odstupné,nech je uvedene v dohode o skončení PP inak nic nepodpisuj.
Vysku podpory uz ziadno-pomoze nejak odstupné+ta dovolenka,nakolko podpora sa pocita z hrubeho prijmu,z ktoreho sa odvadzali odvody na PvN za posledne dva roky pred žiadosťou o podporu.
@sasesoe nespotrebovanu a narokovatelnu dovolenku z-l pri ukon. prac. pomeru MUSI preplatit....
@stanley772 dik,ale toto bolo asi pre
@cernusik
@stanley772 ,
@sasesoe ,@evitam kočky ďakujem. S tou podporou som si to pekne zbabrala. Och, chcela som dobre, že pôjdem na ÚP som ani nepomyslela. A ak rozumiem správne, tu dovolenku by som mohla začať čerpať aj po rodičku, ..do výpovede. Či? Tých 8 dni naťahuje, lebo vraj ak chcem skôr, nech si dám rozviazanie PP dohodou a určím deň, aký chcem, že mi vyhoveju.. Hej, lenže tak sa pekne vyhnú odstupnemu. Pekne špekulantstvo. Čo a ako by bolo najlepšie? Tá podpora ma štve riadne. To na nič nebudem mat narok? Starší syn 22r. na VŠ, mladší bude mat vtedy 3r a ja žijem s mamou ZŤP. Priateľa mám, no ten má trvalý pobyt u rodicov. DalujemVám za váš čas a ochotu.
Nárok maš aj keď dáš výpoveď ty, to je jedno či dáva zamestnanec alebo zamestnávateľ. Podmienkou je počet dní, ktoré si bola poistená a keď si tam pracovala 6 rokov, tak si splnila podmienku. Koľko presne to ale bude to neviem, je to 50% z denného vymer. základu.
https://www.socpoist.sk/davka-v-nezamestnanosti