Ahojte
chcela by som si založiť vlastnú značku oblečenia , ale viem že by to bolo zo začiatku ťažké .. Máte nejaké rady ? Ako na to ? Na čo všetko myslieť ?
Ja by som chcela najprv nájsť krajčírku , ktorá by urobila strihy a vlastne vyrábala oblečenie , ja by som chcela robiť len marketing a dizajny ...
A kde hľadať látky ?
To je také milé, tieto detské sny...😆
bola by som rada keby to viem ale neviem :D preto by bolo užasne stretnúť ženu ktorá to vie a niečo vytvoriť , a čo rada by som sa to naučila , ale večšie značky a objednávky nerobí jedna osoba aj tak :D nechápem fakt , len negativita :D
A my ti máme vymyslieť druh oblečenia, či zohnať látky?
A skolu si uz "vychodila"?🙄🤔
Sorry, ale handier je na trhu milion a este aj lacnych. Popalis sa.
pytam sa na tipy :D ale strata času kto nechce nemusí ani komentovať :D
nevidim na tom nič zle ked niekto vytvori kvalitnejsi strih ako ja a dostane zaplatene tym padom má pracu tak aky mate problem :D :D
Pozri si také Láskovo, alebo trebárs LittleSouls... Prvé sú mama s dcérou, začali šiť samé, vymýšľajú strihy, zlepšováky, vychadzajú v ústrety ženám, upravujú na mieru, druhá je šikovná baba, ktorá napr. šije krásne vesty a bundy z diek. Sama. Tuším jednu pomocníčku má. Alebo Vtáčatko. Tam maká celá rodina a postupne sa vymakali na vlastné krajčírky. Ty nevieš šiť, nemáš vladtne ani napad5, iba chceš mať pod palcom internetový svet ideálne už rozbehnutej a známej značky...
Sikovna krajcirka, ktora robi strihy a vyraba oblecenie nepotrebuje teba, nemyslim to v zlom, ale sikovna krajcirka si do fachu nepriberie niekoho kto v podstate nic nevie ale chce robit marketing....a dizajny coho by si robila?
Jasné, že sa to dá. Nie je problém šaty vyrobiť, ale predať. Takže ak vieš super urobiť marketing a máš predstavu o dizajne, všetko ostatné si vieš kúpiť. Síce to neviem dať radu ako, ale ako motiváciu si môžeš vypočuť príbeh o tom, ako vznikla značka BeLenka. Ako motiváciu si môžeš vypočuť podcast 37 od Michala Trubana
Ja som to pochopila, ako to myslis. Ciže krajcirka, ktoru si najdes bude robit aj namety, aj strihy, aj to vystrihne, aj to usije, a ty vlastne vezmes hotovy vyrobok, nafotis, naceníš a budes ponukat? Mne to sice logiku dava, ale to moze trvat aj dlhé roky, kym sa vypracujes a za ten cas aj tu krajcirku treba platit a toto ti za minimalnu mzdu ziadna robit nepojde, ked ma vlastne vacsinu prace spravit ona, este aj mozno radit, kde co kupit, kde kto ake latky ma, atd, atd...... vidim to na investiciu mozno do "nicoho" na niekolko desiatok tisic a ver mi, ze viem, o com hovorim, sama som e-shopom zacinala, vsetko som si ale robila sama a mala som v tom prve roky niekolko tisic, kym mi to vobec zacalo nieco zarabat...
Ono by to bolo realizovatelne … ale musis mat xy € aby si si kupila uz zabehnuty projekt alebo vystihnut moment, ked niekto tento typ podnikania vydava… vysanujes financne firmu/ zivnost nina a ty spropagujes a predas Produkt pre sirsie publikum … ak mas kapital, do toho.
nehovorim že nemam napad ... ja ho mam :D práveže mi pride ze to nikto ani nerobí , krajčirka sa nemusi bať že to nepredá lebo všetko zaplatím , a vidím to na dlhe roky ale viem si to predstaviť . mne sa práveže nepáči každá tvorba , bola by som aj pri tvoreni strihu atd. len nie som krajčírka , nebola by som schopná ušiť neviem kolko kusov oblečenia . to jedine mi chyba . nehovorím že sa to nedá časom naučiť , bavilo by ma to , ale prečo keď niekto je už v tom fakt dobrý to musím konkrétne ja dokázať tiež a nahradiť ho , a zabijem tym roky aby som bola tak dobra aby som dostala niekoho uznanie a pečiatku že áno zaslúžiš si založiť značku :D pritom som dobra v iných veciach , a nepotrebujem zabehnuty projekt ... a nechcem nahradzovať ludí , nie každý je dobrý vo všetkom . každá krajčírka tiež nemá značku a šiju veci velmi podobne ako ostatne lebo je to pre nich len práca ...
myslim, ze takychto zien je na sashe kopa, co vyrabaju oblecenie, strikuju, siju.. a robia to same, takze mi to nepride ako nejake super cool pre biznis a nieco co "nik nerobi".
Inak sa to dal, ale teoreticky, ja byt zena co urobi strihy, usije, vymysli, materialu a latkam sa rozumie, nepotrebujem niekoho kto na mne bude zarabat, ale prave naopak, ja si takeho na socialne siete a marketing zaplatim za par eur, ktory to zvladne aj popri rieseni inych veci.
Ale inak, treba ist na to podla mna tak, ze si najdes "partnerku" nie nejaku krajcirku, ale partnerku, ktore zhodou nahod je sikovna krajcirka, oslovis ju priamo so svojimi navrhmi a dohodnes sa s nou. latky si musis pogooglit, velkosklady, poskusat a hlavne podla strihu a druhu oblecenia vybrat. na taketo sitie, urcite kvalitu treba. Krajcirka aj bude vediet kde sa latky a pod daju zohnat.
No a druha vec je to sitie, to treba stihat... cize si musis nejak nastavit, ci z toho chces zit, kolko musite predat, za kolko eur aby ste vyzili. A realne sa na to pozriet. ak budes potrebovat z jedneho kusu sit vela, tak na to su potom uz firmy, co podla tvojich navrhov/vzorov, poziadaviek usiju veela kusov. Sashe kocky podla mna casto padaju na tom, ze nestihaju, cakacky na tie vyrabane veci su dlhe a ceny privysoke (to len pre porovnanie, mne jej jasne ze tam ide aj o umelecku tvorbu a veci su proste jedinecne niektore atd).
To obyčajne robia módne návrhárky, ktoré majú dobrý prehľad, sledujú trendy, že zamestnajú krajčírky, ale nie je ľahké sa presadiť, to môže trvať roky.
Taká osoba, ktorá nie je ani modna navrhárka, ani krajčírka neviem ako by dokázala konkurovať modným značkám.
nehovorim ani že nemam žiaden prehlad len ma napadlo či niekto nebude mať nejaky dobrý tip :D náhodou :D ale nie a to je v poriadku baby :D
@zooeynka ano, skor ona by pracovala pre krajcirku, ako krajcirka/dizajnerka pre nu. Tiez mi to tak vychadza
@autorka mrkni na tú Kristínu, tam by si sa mohla inšpirovať... https://www.instagram.com/kk_atelier_sk/
Viem šiť, robiť strihy a tiež sa viem obracať v marketingu. A vďaka prieskumu trhu viem, ako funguje slovenský trh -good luck girl. Ďalšia vec, chceš vlastnú značku a nie si schopná si ani vygúglit chránené dielne, ktoré šijú a eshopy, obchody s látkami. 🤦♀️. Rovno ti poviem, kašli na tento mokrý sen.
Hádam si nemyslíš že ti niekto dá svoj "know how" a zadarmo.
Dejte mi lidi, ja to udelám! Jedine, co mas je nejaky nápad a mozno peniaze. Chybaju ti vedomosti a znalosti vo viacerych oblastiach, ktore k tomu potrebuješ.
Ja viem šiť, mam rada látky aj som ich kupovala. Raz som sa majitelky galanterie pytala, kde chodi na tovar. Nie aby som jej konkurovala, chcela som pozriet viacere druhy látok, hoby 😄. Vies ako sa na mna pozrela? S usmevom mi povedala, ze mi predsa nebude hovorit kam chodi nakupovat.
Inak v skole sme presne takyto podnikatelsky plán robili. Vymysliet produkt, znacku, logo, navrh, vsetko od Apo Z.
Zajtra ti zistim meno jedneho mladeho muza, ktory chcel šiť originalne veci. Zacal pocas strednej, nie odevnej! Sit sa naucil sam, kupil si stroj a realizoval svoje napady. Teraz ma svoj youtube podkast kde okrem ibeho poskytuje aj poradenstvo v tejto oblasti.
Skus si pozrieť ako vyzera podnikatelsky plan, budes mat celnovo lepsi prehľad.
Čo by som ti ja poradila na čo by si mala myslieť ako niekto kto nevie šiť a robiť vlastne strihy. Tak určite to že to nie je len "urobiť strih" a "ušiť". To je kopa hodín práce predtým. Tak napr taký strih ktorý bude už mať finálnu podobu s ktorou pôjdeš na trh - to je urobiť strih v niekoľkých veľkostiach, následné usitie v niekoľkých veľkostiach, ak nebudeš spokojná zase prerobiť, zase skúšobné šitie. Kopa hodín práce a náklady za materiál za veci ktoré asi ani nepredás. Taký malý výskum a vývoj. A to všetci vieme, že to je vždy najdrahšie.
Druhá vec je, že to nie je len "ušiť". Tiež je tam veľa práce pred tým aby si vôbec mohla začať šiť. Strih už síce máš...ale ďalej hľadanie materiálov, látok po e-shopoch možno kamenných predajniach ti zaberie niekoľko x hodín aby si našla to čo si predstavuješ. Ďalej treba strih prekresliť na látky, vystrihnúť, kúpiť k dáme výrobku aj potrebnú galenteriu ako zipsy, nite, kombiky, možno šnúrky....zdá sa to ale fakt to zaberie dosť času....potom už môžeš šiť....ale urobiť pekný výrobok to nie je len zošit 2 kusy látky....zase je tu tà detailnejšie práce ktorá zaberá najviac toho času priekrcniky, zacistenie priekrcnikov, lemy, podsadky, gombikove dierky....
To tak pre predstavu keďže si spomínala že s tým nemáš skúsenosť.
Možno pre tvoju inšpiráciu skús si pozrieť napr web dnessiju ....baba sa sama naučila robiť strihy...rozbehla to tak, že dnes ju to živí a je to jej full tíme Job....ale trvalo to niekoľko rokov kým sa vypracovala tak že ju to uživí a mohla dať výpoveď vo svojej práci. Podobne je na tom asi aj kocka zo šibabi ona aj strihy predava ale aj šije. Možno keď sa nechceš učiť šiť tak možno naučiť sa robiť strihy by bola tvoja cesta...
Ale ako už bolo spomínané vyššie človek ktorý je dobrý aj v tom aj v tom si skor zaplatí za takú službu ako by šiel do tvojej spolupráce....ale aj ho fakt že dobre zaplatis určite ho presvedčiš.
Tak neviem či som pomohla 🤭🫣
Marina Jorick - pozri na youtube, tento chalan sa tym zaobera, on ti bude vediet pomoct. Je aj na tiktoku tak popozeraj 🙂
Presne takto začínala Oli, kii.brand - pozri na Instagram 😉
Toto sme robili už na strednej.Vlastna značka,vlastná výroba,predaj.Studovala som návrhárstvo.Aj ked teóriu máš v maličkú,začínala som za pásom ako šička.Trvalo mi 10rokov kým som ovládala všetky výrobné a konštrukčné postupy rôznych odevov.Robila chemické skúšky materiálov.Pracovala pre firmu od prípravy materiálu až po posledný gombik.Az potom som sa odvážila robiť niečo svoje na predaj.A aj tak ta to neuživí,je to záľuba,obrovská konkurencia lacných značiek šitých deťmi v Bangladéši.Ludia ako Kimlicka,VeronikaIn mali 1.obrovske šťastie,2.budget,3.spravnych ľudí za chrbtom.A počas korony veľa z nich skončilo.Rataj s tým,že budeš v strate niekoľko desať tisíc.Mas okruh ľudí,čo sú ochotní dať za tričko 50€?A stále sa vracať?Malé tajomstvo z latkami-vacsinu berú z Talianska a Španielska.To sú najkvalitnejšie a najkrajšie látky.Dodavatela a konkretnu adresu ti v živote nikto nepovie.Kludne ale chod do toho,ja som za to,že ľudia majú robiť čo chcú.Ale potrebuješ obrovské peniaze
@nops Obyčajne ľudia musia robiť to čo vedia, v čom majú skúsenosti. Len je to tak, že ľudia práve, keď nevedia, čo to všetko obnáša, myslia si aká ľahká a výnosná je iná práca ako tá ich.
Ja nechcem byť zlá, ale nevieš šiť, nevieš robiť strihy, nevieš, kde kúpiť látky, ale chceš vlastnú značku oblečenia??? 🙃