Cestovné náhrady u SZČO

5. jan 2021

Ahoj, som začiatočníka v účtovníctve, preto by som sa chcela opýtať skúsených, či správne rozumiem tejto veci. Na úvod: Som szčo - neplatca DPH a používam súkromné vozidlo na služ. cesty, kt. nie je zaradené v obch. majetku. Budem používať daňovú evidenciu.

Moje tvrdenie: Pri výpočte cestovných náhrad používam cenu za liter s DPH (lebo som neplatcom dph) uvedenú na bloku, ktorý pripnem k výpočtu cestovných náhrad. Princíp výpočtu je mi jasný (počet km, cena PHM za liter z bloku a amortizácia 0,193€/km) + K výpočtu náhrad musím pripnúť aj cestovný príkaz, aby km sedeli s výpočtom cestovných náhrad.
Je to tak alebo sa mýlim?

Ak mám napríklad 7 tankovaní za mesiac, tak musím osobitne robiť ku každému tankovaniu cestovný príkaz + výpočet cestovných náhrad alebo sa to dá aj iným spôsobom?
Neviem to nikde nájsť.

Stretla som sa totiž aj s názormi dvoch účtovníčok, že vôbec nemusím dokladovať bloky za PHM, že si mám len tak nahodiť koľko km som prejazdila a prerátať to s priemernou cenou PHM podľa štatistického úradu. To mi príde nejaké nepresné v prípade, že mi príde kontrola, ako by som zdokladovala, že som naozaj urobila toľko kilometrov keď by som nemala preukázateľne bloky.

Ďakujem za každú radu a pomoc v smere cestovných náhrad + cesťákov pri SZČO 🙂

autor
5. jan 2021

@stela01 ano, ten clanok som citala, len mi nie je jasne, ci mozem pouzivat ten priemer zo statistickeho uradu - tam pisu ze len pri zamestancoch. A pri szco je to cena phm podla bloku

elizita
5. jan 2021

Co viem, tak cena bloku a spotreba podla technickeho plus 20% . Tych 20% plati od jula tusim.