Čerpanie dovolenky z minulého roka

denkaajejdeti
13. feb 2014

Ahojte,
rada by som sa spýtala na vyčerpanie dovolenky za minulý rok 2013 v roku 2014. Kamarátka si nevyčerpala v roku 2013 12 dovolenkových dní. Dokedy si ich musí vyčerpať (aby jej "neprepadli"), resp. ak si ich nechce vyčerpať (je bezdetná, takže nemá veľa dôvodov čerpať dovolenku 🙂 ) môže si dať "starú" dovolenku preplatiť ?
Ak áno, tak dokedy tak podľa zákona musí urobiť a či je možnosť preplatenia? V ktorom zákone sa o tom píše?
Vďaka za každú radu.
Denisa

liz_lemon
13. feb 2014

@denkaajejdeti dovolenku za rok 2013 treba vycerpat do konca roka 2014, preplatit sa da len pri skonceni pracovneho pomeru

denkaajejdeti
autor
13. feb 2014

@liz_lemon Ďakujem za odpoveď. Nevieš podľa akého zákona ? Niekto jej spomínal, že si to musí vyčerpať do konca marca, inak jej to prepadne. Tak radšej by čerpala v lete ako teraz do marca - počasie nie je ktovieaké (ani riadna zima, ani pekná jar).

liz_lemon
13. feb 2014

@denkaajejdeti podla zákonnika práce
§ 113 odsek 2
Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená.

denkaajejdeti
autor
13. feb 2014

@liz_lemon Si poklad 🙂 . Ešte raz vďaka a pekný večer prajem 🙂.
Denisa