Dobrý večer. Mám nárok na 20 dní dovolenky, z minulého roku som si nejakú preniesla, takže v 2024 som mala k "dispozícii" 37 dní dovolenky, z toho som zatiaľ vyčerpala 7 dní, takže 30 dní mi ostáva.
Čo ak by som dala výpoveď k 31.07? Výpovedná doba 2 mesiace mi bude plynúť v auguste a septembri. Je taká možnosť napríklad do novej práce nastúpiť od 01.09 a u starého zamestnávateľa si minúť celú dovolenku v septembri a môj posledný deň fyzicky v starej robote by bol 31.08?
Predpokladám že dovolenka sa mi bude krátiť.. takže by mi odrátali z tých 30 zostávajúcich dní 5 dní dovolenky? (20dní/12mesiacovx3 mesiace ktoré už nebudem zamestnaná v tej firme?)
Takto sa to nejak v praxi robí alebo to je len môj výmysel? Môže mi zamestnávateľ tú dovolenku nariadiť aj inak? Napríklad že by som celý august nebola v práci ale na potvoru by som v septembri musela byť, lebo ma tak prinúti?
Ďakujem.
Minuloročnú dovolenku ti krátiť nemôžu.Iba tohtorocnu
Ano, mozes mat 2 PP subezne, ale pocitaj s tym, ze dovolenku urcuje zamestnavatel, takze ti ju nemusi umoznit cerpat prave v septembri, resp. ti ju moze aj celu preplatit s tym, ze budes pracovat do poslesneho dna vypovednej doby. Kratenie dovolenky si vyratala spravne.
Zobrala by som si 15 dní v auguste a 15 dní posledné 2 septembrové týždne.Alebo preplatiť.
@doriiis
@nelca84
@doriiis u nás preplácanie dovolenky moc nefrčí.. sú radšej keď si ju vyberieme.
A ja v tomto asi ako zamestnanec nemám žiadne slovo však? Že vtedy chcem mať dovolenku a basta. Lebo on disponuje celou mojou dovolenkou?
Mne by to prišlo také fajn že proste to za sebou uzavriem a hotové a jemu tam ostane zaučený človek.. je mi to sympatickejšie takto ako to že 2 týždne tam nebudem a potom sa znova vrátiť, zorientovať, budú ma musieť zastupovať... Ale samozrejme nečakám že mi niekto urobí nejaky ústupok alebo to ako to ja chcem 🤣
Ano, zamestnavatel disponuje celou dovolenkou. Len sa skusit dohodnut.
Záleží od mnoho faktorov.Teoreticky tu prenesenu dovolenku by ti mal bez frflania dať.No ale každý zamestnávateľ je iný.Ano 100% dovolenkou disponuje on.Ja by som trvala na preplateni.Su to pekne peniaze
@vroni zamestnavatel by mal urcit cerpanie minulorocnej dovolenky tak, aby sa vycerpala do konca nasledujuceho kalendarneho roka. Ak to neurci do 30. juna, moze si dovolenku urcit zamestnanec a pisomne to zamestnavatelovi oznamit 30 dni vopred. Teoreticky si teda vie urcit cerpanie 10 dni, kedze si preniesla 17 a 7 uz vycerpala...
Záleží aj od toho,či majú v práci kolektívnu zmluvu alebo nie.Ja mám.A minuloročnú dovolenku si od 30.6 ďalšieho roka môžem zobrať zo dňa na deň a bez schvaľovania.Nemoze môj zamestnávateľ odmietnut mi ju dat
@doriiis nemáme kolektívnu zmluvu
Pochybujem,že ti dovolí vybrať 30 dní dovolenky